ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Traiectoria unui astru

On Iunie 30, 2014, in Leadership XXL-Pack, by Neculai Fantanaru

Orientează-ţi gândirea spre dezvoltarea unei creaţii originale, care să fie în deplină concordanţă cu prevederile ştiinţei care asigură libertatea de înţelegere şi cunoaştere.

Deocamdată creaţia regizorului Eisenstein nu este iscată dintr-o gândire sistematică, dintr-o concepţie precisă asupra artei spectacolului. Practica regiei începe să clarifice elementele unei concepţii viitoare. Dar fiecare pas aduce după sine, organic, pe următorul şi devenirea lui Eisenstein urmează o linie clară, precisă, parcă calculabilă ca traiectoria unui astru.

Dacă Parcele ar fi avut un serviciu de calcul astronomic, ar fi putut desena anticipat curba traiectoriei destinului lui Eisenstein. Biograful descoperă perfecta geometrie a traiectoriei: fenomenele se înlănţuie într-o logică matematică parcă. Şi întrebarea iniţială a lui Eisenstein începe să capete un răspuns limpede. Fiecare fapt se repercutează asupra celui următor, îl determină într-o reacţie în lanţ - cum ar spune azi Eisenstein - al cărui mecanism se dezvăluie cu limpezime. *

Leadership: Poţi să manevrezi o variabilă de tip “output” pe măsura puterii de înţelegere a intelectualilor rafinaţi?

Tu poţi concepe o ştiinţă bogată în necunoscute, plină de taine greu de pătruns? Asta ar însemna să activezi o opţiune de respingere pentru cei neavizaţi în domeniu. E ca şi cum ai îndemna pe cineva să urce 1000 etaje încontinuu cu o greutate în spinare, uitând că, în orice clipă, el poate să şi coboare, ba chiar să se prăbuşească.

Şi totuşi, creatorii de noi începuturi, exact asta şi fac, manevrează pe măsura puterii de înţelegere a intelectualilor rafinaţi o variabilă de leadership, de tip “output”, un model ştiinţific de o factură aparte, admis ca un adevăr ştiinţific, având drept scop prezentarea directă şi personală a unei idei, a unui proiect, a unui produs sau unui serviciu. Cu excepţia faptului că a lor creaţie se adresează cu precădere producătorilor, distribuitorilor şi comercianţilor de “ştiinţă”, deci celor ce se află în vârful piramidei cunoaşterii.

Oare marele savant, Albert Einstein, creatorul faimoasei teorii a relativităţii, s-a adresat şi a pus la dispoziţia oamenilor mediocri acea formulă avansată din punct de vedere ştiinţific? Nu. Căci, leadershipul de mare calibru, cel progresiv, se suprapune integral, cu oferta sa de superioritate, pe linia trasată de evoluţia “activelor nete” a celorlalte tipuri de leadership.

Altfel spus, ştiinţa ta trebuie să se contopească cu logica raţionamentelor inedite ca să se poată ridica la nivelul unei creaţii autentice, dominate de factorul high-intelectual-quality admis numai de cei cu adevărat avizaţi.

De aceea se spune că fiecare pas aduce după sine, organic, pe următorul şi devenirea liderului-creator urmează o linie clară, precisă, parcă calculabilă ca traiectoria unui astru. Fiindcă perfecţiunea de neegalat nu poate fi scoasă de pe ordinea de zi a evoluţiei la scară mare, ci continuă să se extindă prin noi lansări de produse ştiinţifice, spre segmentele de consumatori care răspund favorabil acestor inovaţii.

Leadership: Ce însemnătate are în relaţie cu lumea un creator care este el însuşi produsul unei creaţii intelectuale autonome?

Chiar dacă înţelegem însemnătatea unei creaţii autentice, izvorâte din raportul sugestiv dintre artă, ştiinţă, trend şi cultură, este foarte dificil să mai vedem “peisajul” abandonării a tot ceea ce este dincolo de dimensiunea esenţială în care liderul-creator evoluează. E greu să sesizăm la liderul-savant acel “aşa cum este” în interacţiunea cu ştiinţa şi atributele ei – performanţă, excelenţă, competiţie.

Căci o reîntoarcere la începuturile activităţii de cercetare, concretizată prin elaborarea unui program de pregătire şi dezvoltarea unui produs nelivrabil, pus în slujba viitorului, înseamnă mai mult o cunoaștere teoretică, cu sens de opinie, un mod specific de a vedea lumea prin convingeri şi concepte.

Ceea ce putem sesiza la un artist al transformărilor dintr-o lume trecătoare, cu o oarecare predilecție pentru calitatea dusă la extrem, după ce a parcurs ciclul corespunzător al vizualizării şi al dezvoltării mijloacelor de producere a creaţiei, este traiectoria pe care o urmează ştiinţa şi tehnologia. Dar nu putem, decât cu mare greutate, să aprofundăm şi să susţinem înţelegerea lui vizavi de lume.

Pe un astfel de lider îl putem vedea mai mult în termenii unor serii de schiţe şi tipare, răzvrătindu-se împotriva unei gândiri logice elementare, sistematice, uniforme, obişnuite, încercând să răspundă la întrebări nerezolvate şi să rezolve contradicţiile insolubile ale artei. Dar nu-i vom putea niciodată ghici raţionamentele, la fel cum el nu se va detaşa niciodată de „universul” în care trăieşte.

Traiectoria unui astru vizează drumul parcurs de aceia care doresc şi realizează o artă din ştiinţă, strălucind îndelungat pe firmamentul leadershipului.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us