Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Traiectoria unui glonţ rătăcit în incertitudine

On Octombrie 13, 2013
, in
Leadership Deluxe by Neculai Fantanaru

Fii conştient de consecinţa unui raţionament profund şi subtil, pentru ca acţiunile tale să nu aducă prejudicii de ordin funcţional celor din jurul tău.

Timpul s-a oprit pentru o clipă la etajul al treilea. Doar o fracţiune de secundă, cât să alarmeze toţi ofiţerii de poliţie. Dar care este forţa aceasta necunoscută, autoritatea aceasta străină definită prin raportul a două dispersii, teama cea mai cumplită şi îndoiala cea mai apăsătoare, care intră într-un scurt respiro înainte de a parcurge vertiginos distanţa spre ieşire?

Reacţiile se produc cu viteze extrem de mari, intensificarea lor fiind determinată de conştientizarea factorilor de risc care duc la producerea unui fenomen în desfăşurare, ce pare că nu poate trece dincolo de limitele minţii. Creşte producţia de adrenalină. Şi, ca la comandă, se blochează starea de nelinişte în poziţia ON. Înmărmuriţi, toţi ochii sunt îndreptaţi spre liftul groazei. Electronii sar de la un nucleu de contradicţii la un altul, coagulat cu sudoarea funcţii, care activează la graniţa cu imposibilul.

Viteza acestei forţe necunoscute, a cărei putere de manevră este direct proporţională cu riscul asumat, nu se poate măsura. Căci inerţia ei poate apărea numai în urma accelerării sau frânării. Şi poate creşte semnificativ în urma unei variaţii de concentraţie al unui component reactant. Indescifrabilă, ea pare că se manifestă şi se transformă continuu în funcţie de timpul de reacţie al poliţiştilor.

Leadership: Poţi să te impui într-o situaţie neaşteptată ca o mare descoperire ce pare să ia minţilor celorlalţi, prin aplicarea acesteia la studiul diferitelor manifestări vitale evidenţiatoare de potenţial creativ?

Se observă creşterea dimensiunii frământărilor spre nişte valori maxime, accentuând neliniştea. Zbaterile continue, ca nişte lovituri tăioase de bici, rămân constante în imediata vecinătate a zonei de incertitudine.

Hannibal Lecter menţine interesul şi încordarea până la evenimentul anticipat, cu precizia unui glonţ care iese din puşca unui vânător redutabil - scăparea, pe care o întrezăreşte datorită fluidităţii coerente a gândirii. Neaşteptat, glonţul se sparge de zidul subţire al minţilor firave, producând o încordare vecină cu haosul. Această experienţă este consecinţa premeditată a unui raţionament profund şi subtil. O răsturnare a tuturor certitudinilor care populează realitatea. Parte a unui lanţ nesfârşit de cauze şi efecte.

Dar marea artă, lovitura de maestru care îşi atinge ţinta fără ca nimeni să observe traiectoria conduitei sale, este felul cum Hannibal tratează experienţa aceasta sub aspectul cel mai favorabil. Căci, cel mai adesea, trebuie să ajuţi puţin faptele pentru ca ele să se amestece cu ficţiunea la adăpostul unei intenţii private. În cazul acesta se poate invoca o descoperire care pare să contrazică anumite principii şi legi universal valabile, una care se lăsă aşteptată, fiindcă are puterea de a zgudui toate destinele aflate în calea ei.

Contrar eroului lui Cervantes, Hannibal nu satisface deloc condiţiile şi regulile cavalerismului, nu cedează cu bunăvoinţă avantajele ambiguităţilor. Ci pledează în favoarea unei realizări fără precedent. Transformarea sa într-o umbră nedefinită pe care niciun artist n-o poate prinde în schema grafică, o umbră pe care trebuie să o confunzi cu realitatea.

Leadership: Oscilezi între extremele care te pot determina să sari peste normalul convenienţelor acceptat unanim de o conştiinţă a convenţionalităţii, în cazul unei traiectorii de asimilare a practicilor care încalcă principiul transparenţei?

Ce se întâmplă atunci când, în condiţiile unei creşteri a preciziei intuiţiei sau a exercitării unei activităţi excesive a imaginaţiei, trebuie să optezi pentru mai multe modele de personalitate - deopotrivă corespunzătoare scopurilor propuse şi răspunzând din punct de vedere funcţional cerinţelor leadershipului?

În faţa acestei situaţii, statutul tău de lider, iniţiat în arta manipulării în masă, trebuie modificat. Căci dacă dimensiunea funcţională este dublată de o capacitate mare de sugestionare, accentuând inteligent sentimentul de ambivalență, atunci oamenii nu se vor putea hotărî ce cale să aleagă. Practic vor fi prinşi în capcana indeciziei şi nu se pot orienta în privinţa paşilor ce trebuie făcuţi.

Aşa cum între două sau mai multe obiecte cu aceeaşi funcţionalitate individul obişnuit îl va prefera pe cel care corespunde mai mult gustului său estetic, tot astfel liderul, în intenţia de a oferi o posibilitate de afirmare, va alege între două sau mai multe alternative morale şi drepte în ele însele, care respectă cele mai exigente standarde ale leadershipului. Asta, numai în situaţia în care nu efectuează concomitent o mişcare în direcţia opusă. Sau, mai bine spus, când nu efectuează o dublă mişcare cu o deschidere foarte serioasă spre necunoscut, spre compromisul care poate să altereze realizarea obiectivului urmărit.

Liderul se vede obligat, în aceste condiţii, în mijlocul unei noi controverse, să ţină seama şi de perspectiva pozitivă a dezvoltării sale - supusă, deseori, unei traiectorii închise. Fenomenul psihic care îl caracterizează pe lider în acest caz nu este reprezentat de o sensibilitate care îi permite să se adapteze mediului, ci este cauzat de schimbările bruşte de plan legate de declanșarea unor evenimente neprevăzute care accelerează acele manifestări de voinţă aflate în contradicţie cu legea.

Ca să conducă eficient, el nu trebuie să oscileze între extremele care îl pot determina să sară peste normalul acceptat, iar puterea de manevră de care face uz să fie direct proporţională cu riscul asumat. Căci o creştere a puterii de influenţă spre nişte valori negative, care continuă să trezească curiozitatea fiecărui om prins în cadrul leadershipului, menţinând interesul şi încordarea până la evenimentul anticipat, poate avea repercusiuni asupra poziţiei liderului.

Leadership: Ce personalitate poţi ascunde în spatele unei dubluri care prezintă într-o manieră uşor diferită posibilitatea de a da un şah definitoriu tuturor celor care îi contestă autoritatea?

E un drum lung şi anevoios spre obţinerea acceptării depline din partea oamenilor, mai ales dacă ei continuă să se situeze în imediata vecinătate a zonei de incertitudine. Iar acest drum poate conduce, de la primele tentative de a realiza o dublă valenţă leadershipului, în vârtejul unei curiozităţi bine plasate şi orientate către o nouă abordare a procesului de influenţă în situaţiile limită, la o stare psihotică, de pierdere a simţului realităţii. Este de acceptat oare o astfel de manevră care dă puţine şanse leadershipului de a fi acceptat pe deplin?

Dacă îţi ascunzi personalitatea în spatele unei dubluri care intervine în mecanismul de reglare a influenţei, cu scopul de a salva partida de leadership datorită posibilităţii de a da un şah definitoriu tuturor celor care îţi contestă autoritatea, acţiunile, reuşitele sau calităţile, atunci toate iniţiativele tale vor fi privite cu suspiciune.

Prin urmare, dacă vrei să pledezi în favoarea unei realizări fără precedent şi să te transformi într-o “umbră nedefinită” ce corespunde unei realităţi pline de contradicţii, ia în calcul şi retragerea poziţiei tale din perimetrul de acceptare pe care îl administrează susţinătorii tăi.

Autoritatea, din punct de vedere al neprevăzutului unei situaţii, pare o manifestare de voinţă care plasează individul la limita dintre ceea ce este adevărat şi ceea ce nu este, dintre ceea ce este acceptat şi ce este considerat ofensator la adresa corectitudinii.

Traiectoria unui glonţ rătăcit în incertitudine scoate în evidenţă posibilitatea ca leadershipul să genereze haos şi, astfel, noţiunea de leadership să se piardă în neant. Un lider duplicitar, oscilant, dar cu o capacitate mare de sugestie, va genera dezorientare în masele de oameni. Şi, în final, neîncredere şi acţiuni haotice.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…