ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Traiectoria unui glonţ rătăcit în incertitudine

On Octombrie 13, 2013, in Leadership Deluxe, by Neculai Fantanaru

Fii conştient de consecinţa unui raţionament profund şi subtil, pentru ca acţiunile tale să nu aducă prejudicii de ordin funcţional celor din jurul tău.

Timpul s-a oprit pentru o clipă la etajul al treilea. Doar o fracţiune de secundă, cât să alarmeze toţi ofiţerii de poliţie. Dar care este forţa aceasta necunoscută, autoritatea aceasta străină definită prin raportul a două dispersii, teama cea mai cumplită şi îndoiala cea mai apăsătoare, care intră într-un scurt respiro înainte de a parcurge vertiginos distanţa spre ieşire?

Reacţiile se produc cu viteze extrem de mari, intensificarea lor fiind determinată de conştientizarea factorilor de risc care duc la producerea unui fenomen în desfăşurare, ce pare că nu poate trece dincolo de limitele minţii. Creşte producţia de adrenalină. Şi, ca la comandă, se blochează starea de nelinişte în poziţia ON. Înmărmuriţi, toţi ochii sunt îndreptaţi spre liftul groazei. Electronii sar de la un nucleu de contradicţii la un altul, coagulat cu sudoarea funcţii, care activează la graniţa cu imposibilul.

Viteza acestei forţe necunoscute, a cărei putere de manevră este direct proporţională cu riscul asumat, nu se poate măsura. Căci inerţia ei poate apărea numai în urma accelerării sau frânării. Şi poate creşte semnificativ în urma unei variaţii de concentraţie al unui component reactant. Indescifrabilă, ea pare că se manifestă şi se transformă continuu în funcţie de timpul de reacţie al poliţiştilor.

Când glonţul se sparge de zidul subţire al minţilor firave

Se observă creşterea dimensiunii frământărilor spre nişte valori maxime, accentuând neliniştea. Zbaterile continue, ca nişte lovituri tăioase de bici, rămân constante în imediata vecinătate a zonei de incertitudine.

Hannibal Lecter menţine interesul şi încordarea până la evenimentul anticipat, cu precizia unui glonţ care iese din puşca unui vânător redutabil - scăparea, pe care o întrezăreşte datorită fluidităţii coerente a gândirii. Neaşteptat, glonţul se sparge de zidul subţire al minţilor firave, producând o încordare vecină cu haosul. Această experienţă este consecinţa premeditată a unui raţionament profund şi subtil. O răsturnare a tuturor certitudinilor care populează realitatea. Parte a unui lanţ nesfârşit de cauze şi efecte.

Dar marea artă, lovitura de maestru care îşi atinge ţinta fără ca nimeni să observe traiectoria conduitei sale, este felul cum Hannibal tratează experienţa aceasta sub aspectul cel mai favorabil. Căci, cel mai adesea, trebuie să ajuţi puţin faptele pentru ca ele să se amestece cu ficţiunea la adăpostul unei intenţii private.

Contrar eroului lui Cervantes, Hannibal nu satisface deloc condiţiile şi regulile cavalerismului, nu cedează cu bunăvoinţă avantajele ambiguităţilor. Ci pledează în favoarea unei realizări fără precedent. Transformarea sa într-o umbră nedefinită pe care niciun artist n-o poate prinde în schema grafică, o umbră pe care trebuie să o confunzi cu realitatea.

Leadership: Oscilezi între extremele care te pot determina să sari peste normalul convenienţelor acceptat?

Ce se întâmplă atunci când, în condiţiile unei creşteri a preciziei intuiţiei sau a exercitării unei activităţi excesive a imaginaţiei, trebuie să optezi pentru mai multe modele de personalitate - deopotrivă corespunzătoare scopurilor propuse şi răspunzând din punct de vedere funcţional cerinţelor leadershipului?

În faţa acestei situaţii, statutul tău de lider, iniţiat în arta manipulării în masă, trebuie modificat. Căci dacă dimensiunea funcţională este dublată de o capacitate mare de sugestionare, accentuând inteligent sentimentul de ambivalență, atunci oamenii nu se vor putea hotărî ce cale să aleagă. Practic vor fi prinşi în capcana indeciziei şi nu se pot orienta în privinţa paşilor ce trebuie făcuţi.

Aşa cum între două sau mai multe obiecte cu aceeaşi funcţionalitate individul obişnuit îl va prefera pe cel care corespunde mai mult gustului său estetic, tot astfel liderul, în intenţia de a oferi o posibilitate de afirmare, va alege între două sau mai multe alternative morale şi drepte în ele însele, care respectă cele mai exigente standarde ale leadershipului. Asta, numai în situaţia în care nu efectuează concomitent o mişcare în direcţia opusă. Sau, mai bine spus, când nu efectuează o dublă mişcare cu o deschidere foarte serioasă spre necunoscut, spre compromisul care poate să altereze realizarea obiectivului urmărit.

Liderul se vede obligat, în aceste condiţii, în mijlocul unei noi controverse, să ţină seama şi de perspectiva pozitivă a dezvoltării sale - supusă, deseori, unei traiectorii închise.

Ca să conducă eficient, el nu trebuie să oscileze între extremele care îl pot determina să sară peste normalul acceptat, iar puterea de manevră de care face uz să fie direct proporţională cu riscul asumat. Căci o creştere a puterii de influenţă spre nişte valori negative, care continuă să trezească curiozitatea fiecărui om prins în cadrul leadershipului, menţinând interesul şi încordarea până la evenimentul anticipat, poate avea repercusiuni asupra poziţiei liderului.

Leadership: Ce personalitate se ascunde în spatele unei dubluri?

E un drum lung şi anevoios spre obţinerea acceptării depline din partea oamenilor, mai ales dacă ei continuă să se situeze în imediata vecinătate a zonei de incertitudine. Iar acest drum poate conduce, de la primele tentative de a realiza o dublă valenţă leadershipului, în vârtejul unei curiozităţi bine plasate şi orientate către o nouă abordare a procesului de influenţă în situaţiile limită, la o stare psihotică, de pierdere a simţului realităţii. Este de acceptat oare o astfel de manevră care dă puţine şanse leadershipului de a fi acceptat pe deplin?

Dacă îţi ascunzi personalitatea în spatele unei dubluri care intervine în mecanismul de reglare a influenţei, cu scopul de a salva partida de leadership datorită posibilităţii de a da un şah definitoriu tuturor celor care îţi contestă autoritatea, acţiunile, reuşitele sau calităţile, atunci toate iniţiativele tale vor fi privite cu suspiciune.

Prin urmare, dacă vrei să pledezi în favoarea unei realizări fără precedent şi să te transformi într-o “umbră nedefinită” ce corespunde unei realităţi pline de contradicţii, ia în calcul şi retragerea poziţiei tale din perimetrul de acceptare pe care îl administrează susţinătorii tăi.

Traiectoria unui glonţ rătăcit în incertitudine scoate în evidenţă posibilitatea ca leadershipul să genereze haos şi, astfel, noţiunea de leadership să se piardă în neant. Un lider duplicitar, oscilant, dar cu o capacitate mare de sugestie, va genera dezorientare în masele de oameni. Şi, în final, neîncredere şi acţiuni haotice.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us