ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Trăirile unui artist fascinat de minuţiozitatea pasiunii lui

On Septembrie 29, 2019, in Leadership de Succes, by Neculai Fantanaru

Învaţă să priveşti lumea prin intermediul a ceea ce ai în interiorul tău, pentru că numai astfel poţi vedea realitatea propriei viziuni asupra lumii, în esenţa ei.

Trandafirul. Un etern model de sensibilitate, un mediatore tra il regno celeste e il mondo terreno. În atitudinea şi pe figura lui e linişte şi graţie, o dovadă de claritate în adaptarea vederii de la lumină la întuneric, respirând un aer de străveche nobleţe, de sinceritate, ca şi când ar trebui să-şi revadă trecutul în prezentul unei istorii care nu trebuie lăsată să se repete, ci doar împărtăşită prin puterea magică a artei.

Viaţa lui este povestea unei lumi făcută să trăiască discret, prin stil, sottigliezza estetica, care încetul cu încetul se stinge pentru a începe o alta, la fel de sugestivă, ai cărei profeţi nu sunt întotdeauna de bună-credinţă artistică.

Vorbesc în primul rând despre trandafiri în tehnica folosirii pensulei pentru că ei mă învaţă să mă înţeleg pe mine însumi într-un mod în care n-am mai făcut-o niciodată, fără să simt nevoia presantă de a fi înţeles de ceilalţi oameni. Până la urmă, este şi aceasta o cale de revitalizare a sentimentului estetic faţă de natura care, în sfera propriei mele personalităţi menite să asigure caracterul neîntrerupt, connotativo e sacro, al artei moderne, se poate traduce prin sporirea interesului faţă de reprezentările unei conştiinţe ce s-a desprins din frământările epocii în care trăieşte.

Nu-mi pot ascunde un început de zâmbet când mă gândesc la faptul că tot ce-am izbutit să recuperez din înalta tensiune a trăirii unui moment de maximă sensibilitate, prin decupajul unei imagini sublime dintr-un decor perfect curat şi lustruit cu nevoia de a vorbi despre mine însumi, o configuraţie pură, spontană, ce evocă fizionomia unui lucru capabil să simbolizeze energia radiantă a unui artist plin de vervă, are ca şi corespondent nevoia de comunicare a unui conţinut estetic foarte accesibil, care încântă privirea, mintea şi sufletul privitorului.

Leadership: Poţi să proiectezi claritatea unei imagini către formularea unui punct de vedere artistic asupra lumii care te înconjoară, în legătură cu compoziţia unei estetici care dă naştere unui sentiment de catharsis particular?

O parte din viaţa trandafirului o dedic pasiunii de a trăi plenar în bucurie, comparabilă cu o reflexie a stării mele lăuntrice într-un univers mai simplu, liniştit şi profund, la care doar puţini au acces. Ca şi când, împreună, am forma o fiinţă cu o puritate de factură aparte. Aşadar, s-ar spune că lumea mea este o reflexie a experienţelor de viaţă trăite sub egida unei activităţi artistice susţinută de o accentuată conştiinţă a fragilităţii, sub egida unei maniere de abordare vii, inconfundabile, a ceea ce înseamnă “cea mai veche operă figurativă cunoscută”.

Dar, în acelaşi timp, arta de a prelungi însemnătatea trandafirului, de a lămuri semnificaţia deosebit de profundă a unei aşteptări care îi marchează existenţa, mă face să intru în pielea Mirandei Grey, personajul din „Colecţionarul” lui John Fowles, care e prinsă în „opera” unui artist al entomologiei:

„Am atâta nevoie să urc din nou scara şi să deschid uşa atelierului. Să-l văd la masa de lucru, uitându-se la mine peste umăr, ca şi când nu i-ar fi păsat câtuşi de puţin cine intră. Să-l văd stând acolo, cu zâmbetul lui abia-abia schiţat, privindu-mă cu ochii aceia care înţeleg atât de repede totul. Dar e inutil. Mă gândesc la preţ înainte de a picta tabloul, conştientă că trebuie să fiu modelul unei arte noi din care răzbate o stare de ingenuitate, de abandonare a oricărui eșafodaj artistic.”

Trandafirul creează condiţiile pentru aprofundarea unei arte a modificării intime a fiinţei, ca extensie reflectată a sinelui în adevărata lumină a unei prezenţe tulburătoare şi misterioase, dominând destinele tuturor celor care tânjesc după artă, după simbolistică, după senzaţii tari. I-am zâmbit, aşa cum îi zâmbesc unui artist care nu cunoaşte frontiere, dându-mi toată silinţa să pretind că îmi place totul la el. N-a dat niciun semn că ar putea să dispară din actualitatea avangardiştilor în viitorul apropiat.

Simpla lui prezenţă acţionează imediat asupra mea liniştitor şi pozitiv, precum puritatea pe care o poți găsi în tratarea unui subiect sensibil, la puterea interioară pe care ți-o dă contactul cu natura.

Leadership: Poţi să-ţi formezi o viziune abordabilă prin intermediul unei experienţe de viaţă între ceva care se simte veşnic şi un moment efemer, fără să te desprinzi de obiectul creaţiei tale?

Trandafirul. Îl descriu ca pe tâlcul unei arte pe cale de dispariţie în societatea actuală: arta de a înnobila o cultură a prezentului prin negocierea cu istoria, şi de a crea sentimentul de stabilitate, conexiune spirituală, apartenenţă la un scop mai înalt, în căutarea unei frumuseţi ambientale atemporale. Îl simt mirosul îmbietor, îi simt emoţia, un elemento importante nell'esperienza artistica, situându-şi suflul de popularitate la nivelul senzaţiilor şi instinctelor pe care un colorist de mare virtuozitate, un artist prins în mrejele unei pasiuni copleşitoare, niciodată nu le poate reprima. Exact ca la vederea unei persoane deosebit de atractive.

A face din artă un fel de desfătare estetică înseamnă să modelezi o realitate mai puţin cunoscută prin intermediul formei, culorii şi mişcării pe care o descrie gingăşia unei flori, a unui fluture, a unei frumuseţi care învinge orice sentiment de răutate. Iată-mă, aşadar, interpretând rolul unui pictor care controlează culoarea cea mai veselă prin spirit şi raţiune pentru a surprinde momentul în care trandafirul îşi croieşte propriul drum, graţios şi nobil, elegant şi romantic ca o poezie adresată aştrilor, spre o recunoaştere de excepţie atribuită numai unei fiinţe perfecte.

Ce-i spunea Miranda Grey colecţionarului de fluturi rămâne, în întreaga strălucire a trandafirilor, o experienţă plină de învăţăminte şi edificatoare: „Când desenezi un obiect, îl vezi cum prinde viaţă, iar când îl fotografiezi moare.”

Valoarea reală a unei picturi este o recunoaştere a trandafirului în ipostaza de fiinţă plină de farmec care străluceşte de viaţă, dincolo de aspect şi culoare, cu condiţia de a nu fi imortalizată într-un moment efemer.

O gamă diversă de sentimente de la durere la mângâiere, de la acceptare la contestare şi apoi din nou la recunoaştere, domină opera căreia artistul îşi consacră încă o pagină din cartea vieţii sale. Uimirea a tot ce înseamnă „suprarealul” devine o axă a cunoaşterii, mai mult o judecată clarvăzătoare decât o intuiţie lucidă, pe care eu mi-o asum ca pe o călătorie într-un univers creat de natură în mod armonios, dezvăluit prin simbol şi înfăţişat ca un personaj sensibil şi nemuritor.

Trăirile unui artist fascinat de minuţiozitatea pasiunii lui (trăiri precum liniştea sufletească, seninătatea, bucuria) sunt în strânsă legătură cu sentimentul de identificare cu o minune a naturii - să trăieşti cu ea ca şi când te-ai uita într-o oglindă care nu reflectă imagini, ci suprapune idealuri de frumuseţe peste fapte de viaţă, de cultură, de spiritualitate, de orientare artistică, totdeauna înviorătoare şi de lungă durată.

Pasiunea unui artist, fără a se înscrie totuși într-un curent de gândire sociologic, constă în descrierea nemărginită a unei imagini mai profunde, unei sincerităţi totale, parte din natură, parte din fiinţa umană, ascunse în dinamica vieţii. Minuţiozitatea lui, la o adică destul de pricepută în a alege cu discernământ fiecare părticică din întregul unei imagini, pe care de atâtea ori o poate modifica prin schimbarea filtrului de culoare, a fundalului și a obiectelor ataşate la ea, trebuie abordată ca o lege nescrisă a evoluției artistice. Pictorii sunt păstrătorii unei arte vechi, sacre, pe care puţini o pot cuprinde în adevărata ei profunzime.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate