ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Transmutaţia elementelor şi a faptelor măreţe

On Iulie 23, 2015, in Leadership S4-Quartz, by Neculai Fantanaru

Extinde-ţi parametrii minţii, căutând să atribui o semnificaţie integrală, complexă şi de acută sugestivitate descoperirilor tale.

Totul din real trebuia recoltat într-un recipient universal, conţinând un volum dintr-un larg ocean de magmă, într-un schimb de interacţiuni cuprinse în potenţialul forţei desfăşurate între ardere şi mistuire. Importantă era explozia produsă în urma erupţiei de foc.

Neîndoios, o ştiinţă viitoare va descoperi aceste relaţii necunoscute, între traseele de legătură ce stabilesc valoarea intensităţii radiaţiei de energie şi compoziţia chimică a materiei incandescente din care se creează arta transmutării elementelor nediferenţiate. Adică, puterea creatoare.

Lumea va avea nevoie de un atlas al materiei compuse din substanţele volatile, sublimabile sau inflamabile, de o enciclopedie a structurii şi încărcăturii ei cu potenţial de acţiune, conducând spre acea tainică sursă a necuprinsului care face din ştiinţă o lucrare a inteligenţei superioare.

Mi-e teamă că va trebui să punem la dispoziţia lumii, înverşunându-ne să născocim alte formule de extracţie a „soarelui negru” din minereurile de sulfuri, diferite sensuri care să dea naştere la noi logici şi raţiuni. Deci, haideţi să ne însuşim această capacitate de extracţie care ne permite să orientăm toate resursele, disponibile doar prin cataliză şi transmutare, spre filozofia ştiinţei.

Ştiinţa, în faţa avântului ce aparţine unei puteri magice concentrate într-o singură secundă explozivă, alocând un procent din exploataţia a ceea ce există în natură, în stare liberă sau în combinaţii, se comportă deseori asemenea unei mingi de foc ce străbate cerul pentru câteva minute şi apoi se prăbuşeşte. Câţi vor putea să integreze cosmosul, ştiinţa, elementele şi toate fenomenele naturale, într-un demers artistic?

O persoană originală, care face combinaţii îndrăzneţe, respinge o mulţime de vizibilităţi fiindcă ele ar bruia raţionamentele acceptate unanim. Dar întotdeauna ia în calcul ascunsul din care emană tot ceea ce există în orice formă şi care în esenţa sa rămâne pretutindeni variabil.

Leadership: Ştiinţa ta este inclusă în funcţia de acceptabilitate a ascunsului?

Cristofor Columb căuta o cale maritimă spre India, şi până la sfârşitul vieţii sale a fost convins că nu ajunsese pe noul continent, ci undeva în apropierea gurilor Gangelui. El n-a realizat niciodată importanţa unei descoperiri colosale, fiindcă ştiinţa lui nu era inclusă în funcţia de acceptabilitate a ascunsului - şi doar prin acest germinator se putea asigura crearea aşteptării şi a înţelegerii care completează acţiunea şi o perfecţionează.

Probabil filosofia marelui conquistador era implementată adânc într-o mentalitate care implică o anumită reticenţă în a accepta faptul că lucrurile ascunse sunt mai tari decât cele neascunse. El nu s-a debarasat de tendinţa de a crede în ceva aparent superior perspectivelor sale, nu s-a eliberat de acea autoritate a uzurii excesive stabilite de gradul de toleranţă la ceea ce îi convenea să înţeleagă.

Practic el nu a adâncit un mister care se dezvăluie pe bucăţi, întotdeauna acolo unde e bezna mai adâncă, fapt care demonstrează legăturile sale cu o realitate experimentată ca efect secundar. El nu a înţeles semnificaţia şi unicitatea descoperirii, fiindcă pentru el noţiunea de „necuprins” nu era definită ca oportunitate de trecere la un alt nivel de cunoaştere. Călătoria lui nereprezentând altceva decât un mijloc de atingere a unui obiectiv major, însă fără a-i conferi un plus de sugestivitate, autenticitate şi relevanţă.

Încrezându-se doar în orizontul său temporar definit, el nu a atribuit sensul şi semnificaţia care trebuie unui nou început, unei noi poziţionări, unui anumit set-up. Sensul pe care îl acorzi realităţii este direct proporţional cu valoarea pe care o acorzi descoperirilor tale. Iei în calcul ascunsul din care emană tot ceea ce există în orice formă şi care în esenţa sa rămâne pretutindeni variabil?

Columb a dat dovadă de un leadership care nu îşi întinde aria de acţiune asupra întregului ce adăposteşte şi „ascunsul”, nu doar cunoscutul. El nu a fost alimentat cu acea ştiinţă prin care se descoperă relaţiile între necunoscutele care pot fi exploatate şi transformate în poveşti de succes, în comori de mare preţ, într-un instrument de evaluare a însemnătăţii actului de descoperire.

El s-a mărginit la a semnala doar existenţa unei zone geografice, dar nu a fost susţinut de existenţa unei anumite înţelegeri care să-i susţină cauza, efectele descoperirii.

Transmutaţia elementelor şi a faptelor măreţe au ca principal punct comun determinarea „ascunsului” şi adâncirea a ceea ce doar se crede, dar nu se ştie cu certitudine. Mare dreptate avea scriitorul Daniel R Castro când spunea: oamenii au tendinţa de a vedea numai lucrul asupra căruia se concentrează, nu ceea ce se află acolo în realitate.

Ascunsul poate fi determinat numai prin dimensiunile şi semnificaţiile pe care le poartă. Iar faptele măreţe se pot transforma într-o mare lecţie de leadership dacă le vezi ca tendinţă de a exprima ceea ce se omite.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us