ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Triumful magicianului

On Decembrie 31, 2009, in Lideri şi Atitudine, by Neculai Fantanaru

Exploatează-ţi la maxim potenţialul de lider, fără să te îndepărtezi de realitatea pe care o percep ceilalţi.

Spectacolul era pe sfârşite. Lumina, care scălda scena, se făcuse roşie ca sângele şi începuse să piardă tot mai mult din intensitate. Ştiam că ceva important urma să se întâmple. Tobele încetaseră să bată. În sală era o linişte mormântală. Şi un întuneric de nepătruns, adânc şi dens. Publicul era cuprins de o teamă plăcută.

Deodată s-au auzit paşi. Undeva în stânga scenei, o umbră vagă s-a zărit schimbându-şi uşor poziţia. În clipa următoare am gândit că nu poate fi decât el, creatorul de iluzii. Am avut dreptate. Magicianul reapăruse, într-o ţinută deosebită, cu masca pe faţă, emanând o notă aparte şi creând o atmosferă plină de mister. După ce a ajuns în mijlocul scenei, pe un ton impunător a rostit nişte cuvinte ciudate: „Acta est fabula ! ”. El a vrut de fapt să spună: „Piesa a fost jucată. Am hotărât să vă arăt cine sunt.

Discret, s-a apropiat de spectatori. Privea în întuneric, ca şi cum totul ar fi fost normal, ca şi când putea vedea clar pe oricine. Începusem să cred că, în sfârşit, voi avea prilejul să aflu ce se ascunde în spatele măştii sale.

Leadership: Profiţi întotdeauna de pe urma meşteşugului tău în condiţiile interpretării unui rol care te reprezintă printr-o imagine de tip montaj?

Magicianul se pregătea să-şi dea jos masca de pe faţă. Toată lumea se arătă mirată faţă de decizia pe care o luase, de a se dezvălui, de a ne arăta adevăratul său chip, mai ales că la spectacolele sale anterioare promisese solemn că niciodată, nimeni, nu va descoperi ce se află în spatele măştii, cine este el cu adevărat. Magicianul ascundea multă profunzime, iar sub masca sa, frumos lucrată în stil veneţian, se ascundea cu siguranţă forţa sa reală. Aerul de mister pe care îl emana producea o senzaţie stranie asupra mea şi a celorlalţi spectatori.

Adevărul din spatele adevărului. Momentul mult aşteptat veni. Magicianul şi-a dat jos masca. Dar mare ne-a fost mirarea când am observat că, în spatele măştii se afla, o altă mască. Din nou, alt joc, altă provocare, alt mister. Treziţi dintr-o iluzie, am căzut pradă altei iluzii. Abia atunci mi-am dat seama că nimeni nu va putea să controleze mai bine realitatea decât el, Magicianul, Creatorul de iluzii. Ca principal realizator al spectacolului, este îndreptăţit să ne impună să recunoaştem propria lui realitate. O realitate pe care vrem nu vrem, chiar dacă nu o înţelegem, trebuie să o acceptam, negreşit, cu toţii.

Şi tot atunci am înţeles că niciodată, cu nici un chip, un magician desăvârşit nu se va lepăda de masca sau de măştile sale, pe care le va afişa mereu în spectacolele sale, ci îşi va păstra întotdeauna misterul pentru a întreţine şi spori curiozitatea tuturor, pentru ca puterea lui de convingere şi influenţă să nu se piardă niciodată. Misterul este factorul care va trebui întotdeauna să persiste în spectacolele sale. Ar fi fost desigur o imprudenţă dacă şi-ar dezvălui adevărata identitate.

În asta constă triumful unui magician, în misterul pe care îl ascunde şi pe care îl lasă în urma lui. În simbolurile sale, în iluziile pe care le creează, în propria sa identitate neştiută de nimeni şi mai ales în trucurile sale secrete, păzite cu străşnicie.

O imagine de tip "montaj" este vecină cu intrarea într-o lume care nu aparține niciunuia dintre spectatori, este o rezumare excelentă a unei intrigi adesea încărcată de tensiunea unor posibile întrebări fără răspuns, ţinând în suspans publicul prin scenariul conceput la limita dintre real şi fantastic. Magicianul este un om care ştie să se transforme într-un personaj care nu a mai existat niciodată, misterios şi în acelaşi timp de temut.

Autenticitatea înseamnă să marchezi cum se cuvine momentul de înaltă încărcătură expresivă printr-un act artistic numit "alternarea intre redarea riguroasă a unui efect de irealitate şi efectul unei realităţi cu totul necunoscute".

Ceea ce contează la leadership, din prisma dimensiunii valorice şi a parametrilor funcţionali, este aspectul relevant al compoziţiei din care „fabricat”. O compoziţie care să integreze cât mai bine elementele de bază: abordarea, menţinerea atenţiei, eliminarea riscurilor, gândirea sistematică, profunzime în mesajul transmis. La aceste elemente adăugându-se, bineînţeles, ca factor de modelare şi de întreţinere a efectului de armonizare, contestaţia celor care te evaluează.

Evaluatorii, oamenii care îţi testează acţiunile şi îţi estimează extrem de bine calificarea şi valoarea, reţin în mod special aspectele superficiale care nu reflectă performanţa, sau cele profunde care trezesc interesul, diferenţiindu-te de ceilalţi aspiranţi la statutul de om de frunte. Ei reţin gesturile şi atitudinile care contribuie la creşterea rankingului şi a notorietăţii tale, atribuind leadershipului tău o semnificaţie aparte, sau catalogându-l drept un show de prost-gust.

Nimic însă din farmecul irezistibil ce te face să fii admirat, nimic din experienţa unică ce vine din impactul cu adevărata artă care te poate identifica clar drept un maestru, din impactul cu creaţia ta căreia îi pot fi atribuite calităţi ideale, nu poate fi obţinut la nivelul unei copii rudimentare realizate la scară industrială.

Ca şi magia, leadershipul impune o altă realitate, care învăluie cu putere oamenii trezindu-le o anumită stare de spirit, tentându-i să cadă într-o anumită dependenţă. În caz contrar ei vor ajunge să se refere la arta pe care o realizezi prin intermediul unei copii alterate din punct de vedere al conţinutului.

Leadershipul poate fi privit ca o magie care nu aşteaptă decât să o descoperi. Poate fi privit ca un produs unicat realizat în serie limitată. Şi, dacă vrei ca leadershipul tău să nu apară ca degenerat sau nociv, trebuie să accepţi "comenzi" doar pentru produse personalizate după dorinţele şi nevoile oamenilor. Trebuie să creezi un spectacol unic, să te situezi mai aproape de o artă angajată care să servească drept un reper de neocolit, decât de o ştiinţă exactă care nu are niciun punct comun cu interesele şi cu tiparul dorit de oameni.

Leadership: Convingi oamenii să vadă lucrurile în adevărata lor măsură, sau aşa cum doreşti tu să le vadă?

Un lider foarte bun ştie că poate deţine puterea absolută numai şi numai dacă reuşeşte să controleze realitatea care îl înconjoară. Iar dacă nu o poate controla, atunci trebuie să convingă lumea să creadă că el o controlează. În totalitate. Un lider îşi poate impune supremaţia, dacă şi numai dacă este capabil să-i determine pe oameni să creadă că el deţine controlul absolut asupra oricărei situaţii. Asupra tuturor evenimentelor, dorite sau nedorite. Asupra oricăror schimbări. În orice moment. Oamenii pe care îi conduce trebuie să vadă lucrurile nu în adevărata lor măsură, ci mai întotdeauna aşa cum doreşte el să le vadă.

Dacă lumea îi dă crezare şi-l urmează atunci el se poate numi, pe drept cuvânt, un lider desăvârşit. Căci numai un lider desăvârşit reuşeşte să stăpânească oamenii: prin idei şi concepţii inedite, printr-o atitudine win-win, prin argumentaţii foarte clare, prin discursuri mobilizatoare, prin stilul personal, prin noi abordări, prin viziunea sa unică şi viabilă.

Un lider are puncte comune cu un magician dar se deosebeşte de acesta prin faptul că el nu creează iluzii ci se bazează pe realitate şi fapte concrete. Prin prisma unui „spectator”, al unuia neimplicat în munca pe care o depune un lider, acesta poate fi considerat în mod simplist un magician. Iar „triumful magicianului” ascunde multă muncă, abilitate, competenţă şi profesionalism, dar şi secrete păstrate cu străşnicie.

Exploatează-ţi la maxim potenţialul de lider, fără să te îndepărtezi de realitatea pe care o percep ceilalţi.

Leadershipul este magia născută dintr-o realitate pe care uneori ne este atât de greu să o acceptăm.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate