ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Tu eşti eu, iar eu sunt tu (III)

On Mai 16, 2013, in Leadership Pro, by Neculai Fantanaru

Încearcă să dobândeşti acea cunoaștere de sine care poate să-ţi ofere răspunsul la întrebarea „încotro?”, facilitând ancorarea atitudinii lăuntrice într-o gândire reflexivă.

Un organism cu o anumită structură temporară, dar bine funcţională, născut în mine ca din senin şi dezvoltat odată cu trecerea timpului, îmi dicta precis fiecare fibră din corp, stimulând fiecare bătaie a inimii prin semnale electrice care treceau prin toţi nervii, neputând fi depistate de niciun aparat. Un organism numit EMPATIE. Prin integrarea lui în mine s-a obţinut o nouă combinaţie complexă, invers proporţională cu proprietăţile mele de a fi, de a gândi, de dăruire şi iubire.

De atunci totul s-a schimbat, am devenit un alt om. Dacă înainte viaţa mea era numai ceva tulbure şi tern, în care fericirea nu apărea niciodată, dintr-o dată ea a prins culoare, a devenit mai interesantă. În această aventură a deschiderii şi a diversităţii în atmosfera încordată, fiorii începeau să îşi facă simţită prezenţa la fiecare pas. Suspansul potenţat de întrebări care nu-şi găseau răspunsul, misterul de a descoperi imprevizibilul, de a şti cum vor evolua lucrurile, de a sluji necunoscutului, se conturau tot mai pregnant.

Oare ce va urma? Oare va fi aşa cum cred eu, aşa cum mi-am dorit dintotdeauna? Mereu şi mereu aceleaşi întrebări îmi puneau inima la încercare. Am ieşit din inerţie !

Leadership: Bucuria de a te reinventa la un nivel nou calitativ al vieţii ascunde o poveste în care cuvântul de ordine este de a nu vorbi despre “umilinţa” de a te supune tuturor ipostazelor momentului?

Funcţionarea acestui organism tenace, tendenţios, de neclintit, rezultat parcă din reacţii chimice celulare eliberatoare de energie indispensabilă procesului vital al transformării mele, producea rezultate benefice de fiecare dată. Putând fi observată în orice moment al vieţii, în orice hotărâre pe care o luam.

Un sentiment teribil stăruia în mine, acea siguranţă nesfârşită, acea regăsire a liniştii interioare care mă desprindea complet de toate frământările vieţii. Făcându-mă să simt că zbor, ca într-un vis nemaipomenit, alături de un joc spectaculos de-a prinselea. Voiam să prind ce mai rămăsese bun şi pur în mine, să prind cerul liber, răsăritul, şi să înţeleg azurul.

Ascultă-mă, tu, care n-ai obosit să-mi fii alături în momentele zbuciumate ! Numai datorită ţie am reuşit să fiu altfel. Acum, după atâta vreme, mă simt uşurată de cea mai grea povară. Visurile mele s-au împlinit. Totuşi, ceva iritant, ceva persistent arde atât de puternic în pieptul meu, declanşator de emoţii, determinând reacţii intense în suflet.

Pot, oare, să am speranţa că-mi vei transmite mereu aceeaşi stimuli puternici ai extazului, acelaşi impuls binecuvântat spre fericirea deplină? Ipostaza momentului care m-a provocat să depăşesc o barieră a fost starea de spirit care m-a făcut să fiu altcineva, atrăgând sensul unei vieţi extraordinare, semnificaţia unei misiuni mai înalte în lume, atingerea unui ideal intelectual.

Leadership: Dovedeşti flexibilitate în a segmenta reţeaua proprie de trăiri în zone noi de putere, fără să te supui contradicţiei dintre versiunea perfectă a propriei persoane şi recomandările unei conştiinţe care se vede confruntată cu un sentiment apăsător?

Calitatea inerentă omului care nu se lasă în voia sorţii, lăsând viaţa să lucreze în favoarea lui, este acea cunoaștere de sine care poate să ofere răspunsul la întrebarea „încotro?” Adică acea parte de sine, conferind o anumită flexibilitate în abordarea diferitelor de criză, care îl determină să fie total conectat la ceea ce simte, prin ceea ce crede în privinţa experienţelor trăite.

Este, dacă se poate spune aşa, atitudinea care nu îl părăseşte pe cel sincer şi simplu în aspiraţie, acea predispoziţie care condiţionează orientarea, o cauză ascunsă sau relativ inconştientă, făcând să vibreze acea coardă care antrenează toată existenţa sa într-o aventură minunată. O aventură a deschiderii către noi posibilităţi de împlinire, ale căror noduri sunt compuse din valori de adevăr exclusive, de tip "challenge".

Transformarea de sine, în condiţiile unui consum zilnic de stări emoţionale nepotrivite atingerii obiectivului dorit, joacă totuşi un important rol în consolidarea puterii de sine, cu impact particular, care include posibilitatea unei mai bune gestionări a lecţiilor oferite de acea parte a vieţii care provoacă suferinţă. În leadership este absolut necesară, pentru o mai bună implementare a modelului propriu de orânduire a cumpătării şi măsurii, acea componentă a vieţii psihice care reflectă în forma unei trăiri subiective o anumită intensitate şi de o anumită constantă.

Zona de putere care te cucereşte prin ineditul unei noi semnificaţii atribuite vieţii este dată de relaţia dintre impulsul de a te împăca cu tine însuţi şi o atitudine care, exersată zilnic, devine un nou mod de a te caracteriza.

Intensitatea te ajută să te descoperi în cadrul unor anumite cauze variate, care ţin şi de interacţiunea cu mediul de interes, responsabilizând autorealizarea. În timp ce constanta este dată de virtutea care nu îşi modifică valoarea în timp - virtutea de a fi răbdător şi de a te comporta disciplinat în mijlocul dezordinii. A practica această virtute în fiecare etapă a vieţii, transferând momentului prezent acea intensitate a trăirii de conştiinţă, numită inductivitate, înseamnă a te ridica mai sus de ceea ce ţi se întâmplă şi de a accede la un nivel mai înalt de gândire reflexivă.

Această atitudine lăuntrică, ancorată într-o gândire reflexivă, poate fi mai greu definită şi explicată decât orice teorie a evoluţiei, dar în schimb, aplicarea ei intuitivă, din inimă, are efecte superioare. Este adevărat că, prin obţinerea măiestriei în mânuirea acestei atitudini, omul poate (auto)induce starea de imunitate asupra valorilor care conferă sens pozitiv leadershipului.

Dar cum ea este adesea trecătoare, proporţională cu energia de viaţă implicată în procesul de ascensionare spre un mai bun "Eu", rămâne deseori în urma ei un gust amar, de deşertăciune şi iluzie. Senzaţia că eşti sufocat de un spaţiu mic şi îngust în care eşti nevoit să-ţi petreci viaţa.

Recomandările unei conştiinţe care se vede confruntată cu un sentiment apăsător sunt acestea: păstrează-ţi entuziasmul începutului de drum pe care ţi-l doreşti înfloritor şi alege să mergi doar în direcţia sistemului de valori care face ca orice lucru să fie frumos la vremea lui.

Tu eşti eu, iar eu sunt tu redă acea transformare de personalitate care depinde de atitudinea adoptată pe parcursul etapelor dificile ale vieţii. Leadershipul este un răspuns la ceea ce se numeşte a te baza pe tine însuţi, prin practicarea atitudinii lăuntrice în relaţie cu ceilalţi oameni.

Să ne amintim ce spunea scriitorul Anthony Silard: "A te baza pe tine însuţi înseamnă să trăieşti conform conştiinţei şi valorilor tale, iar nu pentru a fi acceptat de ceilalţi. Când restul lumii nu este de acord cu faptele tale, îi vei lua în considerare opiniile numai atunci când ai ceva de învăţat de la ele."* Notă:Flawless (2007)"

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us