ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Turnul de fildeş al lui Leon

On Ianuarie 22, 2011, in Leadership de Vârf, by Neculai Fantanaru

Explorează latura sensibilă a personalităţii tale, pentru a înlesni fuziunea dintre lumea ta şi a celorlalţi.

De cum păşi pe culoarul din faţa uşii apartamentului ei, Mathilda realiză că se întâmplase ceva groaznic. Trupul tatălui ei zăcea pe podea chiar la intrare. Fără îndoială şi restul familiei ei împărtăşise aceeaşi soartă, executată în stil mafiot. Sângele îi îngheţă în vine. Se auzeau voci în apartament. Un individ cu o înfăţişare înfiorătoare, cu arma în mână, stătea chiar lângă uşă.

Trebuia să se prefacă nepăsătoare. Aşa că, prevăzătoare şi plină de tărie, îşi ascunse tulburarea şi fiorul şi merse mai departe. Dar individul o privea cu neîncredere.

A ajuns în faţa uşii de la capătul culoarului. În care, de puţină vreme, se mutase Leon. Asasinul. Profesionistul.

Leadership: Eşti pregătit să încerci a determina posibilităţile reproducerii anumitor fapte sau circumstanţe de tipul "absentare nemotivată", în condiţiile determinate de timpul şi de spaţiul stabilit de cerinţele unei intruziuni paşnice în viaţa ta?

Ceasul marii probe. De partea cealaltă a uşii, Leon, cu pistolul în mână, privea atent prin vizor. Era surprins: nu se aşteptase la o asemenea manifestare din partea gingaşei domnişoare care avusese puterea extraordinară de a-şi controla reacţiile emoţionale, de a-şi înfrâna neliniştea sufletească. Însă vocea lui interioară îi şoptea: "Fii cu băgare de seamă, struneşte-ţi dorinţa de a te implica emoţional în problemele altora şi respectă toate regulile şi toate procedurile."

Întristată, cu ochii scăldaţi în lacrimi, purtându-şi în suflet durerea ca pe o stâncă în inima ei, Mathilda a bătut la uşă. O dată, şi încă o dată. Ca şi cum ar fi locuit acolo şi s-ar fi aşteptat ca cineva apropiat ei să-i deschidă. Simţea fiorul spaimei străbătându-i tot trupul. Dacă individul acela înfricoşător, înarmat, care se afla în faţa uşii ei, şi-ar fi dat seama cine era ea de fapt, ar fi ucis-o imediat. Trebuia să aibă încredere în instinctele ei profunde, trebuia să aibă credinţă, trebuia să spere că Leon îi va deschide uşa, deşi nu era prea sigură de sine. Fiecare clipă însemna o veşnicie.

Leon, dominat de seriozitate, dar şi de scepticismul caracteristic tuturor asasinilor profesionişti, era încă nehotărât. În sinea lui îşi spunea: "Mathilda e doar un copil, nu are nicio urmă de răutate – dar poate fi oare de încredere?"

Privirea fetei, a cărei expresie deznădăjduită i-ar fi mişcat chiar şi pe tigri, i-a răscolit sufletul lui Leon. Înfiorându-se simţind cât e de neajutorată, şi nemaiputând îndura greutatea gândurilor, el i-a deschis fetei uşa şi a lăsat-o să intre înăuntru. A salvat-o.

Poţi să câştigi acea autonomie şi acel control de care leadershipul se poate folosi pentru a crea un rol de responsabilitate?

Rolul de responsabilitate îi revine omului care poate să dea o semnificaţie diferită evenimentelor neinteligibile sau adverse, astfel încât să schimbe complet perspectiva deznodământului care poate încheia destinul său.

Dacă multiplicăm canalele de căutare a convingerilor omului, în posibila lui ipostază de victimă a circumstanţelor, prin care circulă imaginile reprezentative ale sinelui, croite de către ego-ul ascuns, nu se poate întâmpla oare ca noi să le prelucrăm şi, eventual, să pompăm nişte energie pozitivă, puţină culoare de fundal? Cel puţin până îl aducem pe om la stadiul de prototip de sistem de siguranţă, sau până la stadiul generator de exemplaritate.

La unele nivele de dificultate ale existenţei, puse în slujba unei puteri de tranziţie spre o anumită stare de spirit dătătoare de încredere şi stabilitate, oamenii sunt bombardaţi cu imagini venind pe atâtea canale încât nu le mai putem cataloga, clasifica şi utiliza. Acele imagini ale unui sine pierdut, în esenţă vulnerat, angajat în faza insuficienţei spirituale.

Brusc, ei se blochează în stadiul în care nu-şi mai pot reconsidera poziţia faţă de versiunea realităţii pe care o regizează în mintea lor. Iar o posibilă revenire la normalul acceptat, mai mult ca o condiţie pentru dobândirea unei flexibilităţi în relaţia cu ceilalţi, dar mai ales în relaţia cu ceea ce ei resimte din exterior, devine mai mult o experienţă psihologică şi emoţională.

Ca să câştigi acea autonomie şi acel control de care leadershipul se poate folosi pentru a crea un rol de responsabilitate, trebuie să cobori de pe piedestalurile ignoranţei şi slăbiciunii morale - în mijlocul freamătului vieţii şi al oamenilor care rămân blocaţi în subteranul acelei zone vulnerabile în care trăirile, căpătând o intensitate maximă, sfidează orice raţiune.

Leadership: Ai curajul să explorezi latura sensibilă a personalității tale, fără să afectezi valoarea unei imagini care se perpetuează între oglinzi paralele?

Îţi aminteşti de romanul "Contele de Monte Cristo"? Mai ţii minte ce i-a spus Mercedes lui Edmond, atunci când acesta i-a cruţat fiul de la moarte? - "Este frumos, este măreţ, este sublim să ierţi aşa cum ai iertat tu."

Dar despre fapta lui Leon, din filmul "Leon – The professional", ce se poate spune? Nu-i aşa? Cât de frumos a fost din partea lui, cât de măreţ a fost ceea ce-a făcut ! Cât de sublimă a fost fapta sa.

Mathilda a văzut în Leon ceea ce nu vedeau alţii. Iar Leon a văzut în ea propria lui esenţă, partea lui bună, mult prea ascunsă, mult prea adânc îngropată în el.

Imaginea ta se perpetuează între oglinzi paralele atunci când reflecţia a ceea ce pare să fie atitudinea ta cea mai reprezentativă se manifestă la nivelul cel mai profund al compoziţiei de însemnătate pe care o dau faptele tale în viața spirituală a celorlalţi.

Una dintre aceste oglinzi este sentimentul de apartenenţă la o conştiinţă a responsabilităţii, cealaltă este un exces al sentimentului de vinovăţie care te încearcă atunci când ştii că poţi greşi prin invocarea absenţei tale din mijlocul evenimentelor care schimbă cursul vieţii altora.

Leadership: Apartenenţa ta la un cadru mai larg de acţiune decât cel care îţi validează constant calităţile, obligă la o compromitere a credibilităţii tale în tentativa de a afirma: "evenimentul acesta va fi memorabil" ?

Deşi era un asasin de excepţie, Leon nu-şi pierduse căldură sufletească, şi de aceea nu şi-a înfrânat sentimentele. A ajutat-o pe Mathilda, a salvat-o şi chiar a "înfiat-o". A fost îmblânzit de sufletul ei pur de copil care i-a acordat credibilitate – pentru că în adâncul inimii ea a simţit că el, în esenţa lui, este un om bun şi sensibil, chiar dacă fusese antrenat să ucidă.

Din momentul în care a înfiat-o pe Mathilda, viaţa lui Leon a luat o altă turnură. Nu a mai fost omul singuratic, pustiu, lipsit de sentimente şi dorinţe. Ci a dobândit o nouă personalitate, a devenit o fire mai deschisă, mai sociabilă, mai comunicativă şi chiar romantică, capabilă să preţuiască mai mult pe cei din jur şi lucrurile din jur.

Explorează latura sensibilă a personalităţii tale (cea mai autentică latură a ta), pentru a înlesni fuziunea dintre lumea ta şi a celorlalţi. Ascultă şi învaţă să ai încredere în intuiţia ta şi în emoţiile tale. Leadershipul tău va avea enorm de suferit dacă nu îţi exprimi sentimentele cele mai adânci. Vei sfârşi prin a deveni cu totul insensibil în relaţiile cu ceilalţi – iar de aici şi până la eşec nu este cale lungă.

Evenimentul care îţi celebrează personalitatea este extensia imaginii pe care ţi-o creezi în ochii celorlalţi, dincolo de aparenţa durităţii cu care îţi impui regulile în procesul de reflectare a realităţii sub forma trăirilor care trebuiesc condamnate.

Leadershipul nu este un "Turn de fildeş" în care poate avea acces doar un singur om, nu este o zonă interzisă în care nu are nimeni voie sa pătrundă. Ci dimpotrivă, trebuie să fie o zonă transparentă, uşor de cunoscut şi de pătruns, o zonă în care trebuie să le deschizi celorlalţi "uşa" ca să aibă acces la lumea ta.

Explorând latura sensibilă a propriei tale personalităţi dar şi a celorlalţi poţi găsi punţi de legătură care să asigure o armonie în echipă, spre beneficiul tuturor. Izolarea ta ca lider într-un "turn de fildeş" va fi întotdeauna în detrimentul tău.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate