ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Umbra

On Iunie 22, 2016, in Leadership S4-Quartz, by Neculai Fantanaru

Recunoaşte-te în umbra ta, fără să te simţi asuprit de stăpânirea ei.

Ori de câte ori îmi citesc scrierile, cu plăcerea neasemuită a unui Michelangelo mulţumit de David, prin puterea raţiunii care se pleacă în faţa sensibilităţii, sunt împins de o forţă stranie într-o frenezie a posesiunii reciproce. Între sentimentul de siguranţă şi cel de acaparare şi control a unei alte lumi, într-un univers mai cuprinzător.

Recurgerea la spaţiu şi timp, pe care numai izbânda unui anumit ideal, a unui "next level" în gândire o poate aduce, strecurând mici amănunte în cele mai autentice expresii care desemnează nu doar lucruri frumoase, ci admiraţia mea faţă de valorile pure care au în ele cunoaşterea adevărată, este o măsură extremă. Care are pretenția de a-mi prelungi orizonturile.

Între materie şi non-materie, pe care plăsmuirea şi destrămarea unei lumi pretind întotdeauna un altceva decât ceva-ul propagat până acum, un soi de cooperare între două matrice transpuse, având acelaşi rang, una a afirmării naturii pozitive a alterităţii şi cealaltă a supunerii naturii mele negative, există o tensiune, un anumit raport şi o anumită temperatură.

Totul se aprinde într-o incandescenţă surprinzătoare, asemănătoare focului care odată încins, e greu de stins. Fiecare replică, fiecare cuvânt, fiecare expresie este o parte din mine, măsurată prin puterea posesiunii unei forţe abstracte ce mă depăşeşte printr-o conexiune salvatoare cu ceea ce pare atât de diferit la mine.

Un om pleacă în căutarea sa. Trecând prin Regent's Park este întâmpinat de o umbră, umbra lui. După o lungă conversaţie, ca între două părţi egale, identice ori asemănătoare, ca între două creaţii obţinute din aceeaşi materie, putând fi uşor confundate, umbra dispare brusc. Ia-o de unde nu-i. Disperat, omul porneşte în căutarea umbrei, căci ea părea să fie jumătatea dintr-însul care-l interesa cel mai mult. Ajuns într-un colţişor mai ferit, undeva la marginea parcului, umbra a reapărut brusc. Atunci omul s-a recunoscut pe sine.

Ideea de a scrie, înşiruind printre fraze proiecţii ale stărilor mele sufleteşti, afirmate şi rostite numai prin comparaţie cu un om care pleacă în căutarea sa, îmi pare atât de firească şi atât de potrivită statutului meu de cercetător, încât nu-mi vine a crede că trebuie sugerată.

Astfel, pot să proiectez ceea ce nimeni altcineva nu a proiectat şi nu a îndrăznit înaintea mea, un lucru unic pentru studiul ştiinţific al imposibilului omenesc: de a mă recunoaşte în umbra mea, fără a mă simţi asuprit de stăpânirea ei. Asta, dintr-o necesitate a îndepărtării de mine însumi și apropierii de ceea ce caut dacă aș merge puțin mai departe de punctul stabilit iniţial.

Leadership: Te lupți cu izbânda unui „next level”, care implică realitatea faptului că s-ar putea să nu ai curajul de a sări peste umbra ta?

Unul din elementele care alcătuiesc esenţa fiinţei tale, în corelaţie cu leadershipul care participă la toate semnalele schimbării orizonturilor de sens pe care le accepţi drept obligaţie în extinderea libertăţii de conştiinţă și de alegere a drumului de parcurs în viaţă, este necesitatea apropierii de ceea ce cauţi dacă ai merge puțin mai departe de punctul stabilit iniţial.

Umbra reprezintă procesul descoperirii de sine, rezultat în urma acelei căutări ce capătă caracter grandios prin faptul că propune ca nou ideal de existență unirea ta cu dublul tău, prin forța de revelare a unei alte realităţi. Umbra este acea parte din tine, măsurată prin puterea posesiunii unei forţe abstracte care te depăşeşte printr-o conexiune salvatoare cu ceea ce pare atât de diferit la tine.

În acest caz, nu ești ceea ce crezi că ești atunci când te concentrezi asupra a ceea ce-ţi lipseşte ca să fii împlinit. Ci ești ceea ți se întâmplă atunci când te concentrezi asupra a ceea ce urmăreşti să ajungi din urmă: acea parte din tine care vine din afara ta și care reușește să te convingă de autenticitatea ta.

Ceea ce vine din afara ta, rămânând tot timpul în perimetrul conştiinţei, este senzația unei apropieri de ceva în care crezi, foarte prezent în anumite situații, neputând fi ignorat, care te pune pe gânduri, te atrage tocmai prin elementele de sens care îţi definesc existenţa și te ajută să înaintezi în „şotronul” evoluţiei tale.

Fiecare schimbare de sens, fiecare „puţin mai departe” pe care îl realizezi spre descoperirea valorilor pure care au în ele cunoaşterea adevărată, fără a condamna eșecul anumitor evenimente sau concursul de împrejurări nefavorabile care îți pot afecta parcursul, te aduce mai aproape de un sine care este determinat să nu se lase înfrânt de dificultăţile întâmpinate.

A te lupta cu izbânda unui „next level” în zugrăvirea unei evoluţii ce are în prim plan căutarea unui Alter-Ego, muncind fără încetare pentru cucerirea unui adevăr despre care nu știi încă nimic, aduce mai degrabă cu atitudinea celui care a înţeles că numai exagerându-şi voit imaginea de sine, importanța identităţii, poate acapara o anumită putere. Puterea de a te ridica mai presus de ceea ce nu eşti.

Umbra este reacţia puternică a unui om aflat in perpetuă căutare de sine, care îşi aplică lui însuşi legea conform căreia nu poţi să pătrunzi tainele lumii interioare decât dacă te confunzi cu o altă realitate, cu o imagine nouă, cu un alt rol, cu o altă personalitate… sau chiar cu Universul şi cu elementele sale.

Dar fără să persişti într-o stare de iluzie, într-o situaţie confuză.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us