ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un alt determinant al leadershipului

On Februarie 25, 2019, in Leadership GT-Accent, by Neculai Fantanaru

Exprimă-ţi gândurile în termeni de imagini încât să evidenţiezi legătura dintre ce te “ține” pe dinăuntru și ce se impune evaluării din exterior.

Mi-am descoperit pasiunea pentru scris în acelaşi fel în care pictorul îşi creează capodoperele: încercând să găsesc o cale de a comunica o viziune şi de a o împărtăşi unui public cât mai numeros. Negreşit, mi-am dat seama că eram “just an ordinary guy with nothing to lose”, prizonierul unui destin boem, dar obsedat de ideea unui destin mare.

Desigur, pasiunii mele nu îi lipsea acea vibraţie a conştiinţei care mă conducea spre întâlnirea cu polul experienţei subiective, nu îi lipsea privirea unui îndrăgostit de cărţile pline de înţelepciune, dar părea totuşi să existe o anumită spaţialitate între virtutea de a gândi prin cuvinte şi slăbiciunea de a pune totul sub semnul înţelegerii.

Fapt din care reieşea o nevoie acută de a-mi articula o calitate superioară şi sensibilă totodată: puterea de a reda ceea ce simţeam, şi cu egală măiestrie să pătrund într-o realitate ocultată căreia să-i ofer conotaţii artistice puternice, mai apoi să fac din ea o capodoperă a gândirii creative, cheia cunoaşterii universale.

O astfel de calitate putea fi o manifestare a conştiinţei, a sincerității și onestității intelectuale, o continuă mărturisire menită să exprime nesiguranţă, dar totodată uimire. În privinţa a ceea ce tindeam să portretizez, conştient de autonomia expresivă a mijloacelor formale de construire a mesajului, încă nu eram decis ce model să aleg.

Aş fi putut să fiu chiar eu centrul întregii creaţii ce urma să o folosesc drept argument esenţial în definirea unei noi direcţii de studiu al vizualului literar - trecut prin imaginarul unei minţi complexe. În acest caz, cel mai probabil cititorii m-ar fi putut evalua drept prizonierul unui destin aparte, un Hamlet cu sabia în mână aflat în căutarea unui adevăr care transcende raţiunea omenească.

O altă viziune a aceluiaşi tablou sugerat de un artist este şansa unei experienţe de alteritate care te face să te simţi fabulos într-o metafizică a revelaţiei despre modul cum poate fi îmbunătăţit omul şi realitatea lui.

Ca să fiu mai mult decât eram, purtând de grijă gândirii şi aducând-o astfel în esenţa ei, trebuia să-mi arăt disponibilitatea de a răspunde cerinţelor de transparenţă ale unei călătorii în timp, în paginile unei cărţi înălţătoare. Nimic nu e mai absurd decât să te recunoşti învins de spaţiul unei lumi care stă să se scunfunde, sau să guşti victoria posibilităţii de a salva o lume pierdută.

Experimental, dacă ar fi fost să mă integrez în romanul “Numele Trandafirului” de Umberto Eco, probabil m-aş regăsi în personajul Adso din Melk, la sfârşitul lui 1327, care mărturisea la un moment dat:

“Mi-am dat seama cu timpul că ceea ce părea nesiguranţă era în schimb numai curiozitate, pe care o credeam mai degrabă o înclinaţie a sufletului lacom, socotind că sufletul chibzuit nu trebuie să se hrănească cu aşa ceva, înfruptându-se numai cu adevărul, care (gândeam) se cunoaşte chiar de la început.”

Artistul din mine încă se mai întreabă cu nedumerire: până unde pot să lungesc discuţia despre artă, astfel încât textul să capete valenţe de metaforă şi cod vizionar, dar fără să mă satur de personajul surprins cu sinceritate în propria-mi realitate - a cărei valoare poate că va rămâne valabilă peste veacuri?

Leadership: Poţi să-ţi extinzi viziunea asupra sentimentelor și rațiunii care stau la baza performanţei şi evoluţiei tale, în virtutea unei conştiinţe estetice care îşi este propriul obiect de cercetare?

Nu s-ar putea opri aici tot ceea ce am învăţat să redau prin cuvinte, tot ce-am trăit, tot ce-am descoperit, tot ce-am dobândit în timp, pentru ca diversitatea formelor de expresie din artă să fie revelatoare în ceea ce priveşte lumea ideilor. Negreşit, trebuie să-mi plasez arta pe linia groasă a unor convingeri ce se doresc a avea ecou în lumina eternităţii.

Explicaţia este simplă: orice conversaţie poate facilita accesul la un nou mod de comunicare a mesajului declanşator de emoţii care să fie în acelaşi timp cuvântul cheie al demersului de raţiune în alegerea semnificaţiei acordate ineditului cu potenţial de apreciere a distanţei dintre text şi ilustraţie.

O conştiinţă estetică se evidenţiază prin puterea creaţiei a cărei temelie este relaţia dintre tine şi modelul pe care îl alegi să te reprezinte în planul idealizării unei situaţii concrete de aplicare a teoriilor de inspiraţie. Ea devine un obiect de cercetare pentru dimensiunea personală atunci când se prezintă ca un procedeu de reflecţie asupra realităţii pusă în slujba înfăptuirii unei noi forme de artă vizuală.

Totodată, mai sunt tentat să trag concluzia că o conştiinţă estetică este un dram de luciditate aplicat afectivităţii cu care impregnez oamenii, obiectele şi faptele, cu o notă personală, conform unei cromatici și simbolistici vii, seducătoare, astfel încât să se producă senzaţia de plutire într-un ocean de sentimente, într-un univers plin de visare.

Leadership: Încerci să-ţi creezi un crescendo al experienţei de a fi pus în relaţie cu un personaj total diferit de tine, dar apropiat de acea autonomie a artei de a produce o cunoaştere alternativă mai amplă?

Privită dintr-un alt unghi, inspiraţia de care mă agăţ tot mereu spre reconstruirea unui profil de perfecţiune cu reprezentare înaintea frumuseţii unei figuri în ansamblul ei, este o formă de a-mi exersa răbdarea în aşteptarea unui răspuns la apelul de plăsmuire a unei alte realităţi. Este o formă de a pune pe hârtie, pânză sau orice fel de material, gândurile, trăirile, preluarea unor momente de mare coincidenţă între două lumi: cea a pictorului şi cea a scriitorului, perspectiva autorului şi abordarea convingătoare şi sensibilă a personajului cu care el se identifică.

Urmează apoi o mică schiţă a desenului menit să amplifice printr-o simbolistică fascinantă viziunea unei ieşiri din timpul şi spaţiul real: viaţa şi moartea. Două personalităţi îşi încheie conversaţia printr-o formulă extrem de sugestivă: arta este înregistrarea revelaţiei de Sine a lui Dumnezeu către om.

“Nu mai avem înţelepciunea anticilor, s-a sfârşit vremea uriaşilor”, spunea maestrul sticlar Nicola din Morimondo.

“Suntem pitici, dar pitici care stau pe umerii acelor uriaşi, iar în nimicnicia noastră izbutim uneori să vedem mai departe decât ei la orizont”, a încuviinţat călugărul franciscan foarte învățat Guglielmo da Baskerville. (Numele Trandafirului)

A avea o conştiinţă estetică înseamnă să faci dovada unei viziuni inedite asupra artei, prin plasarea unor gânduri şi revelaţii despre sine în completarea unui tablou în care culorile nu sunt aşezate după legile fireşti ale faptului cotidian. Ci, ele urmează legea anti-naturalului într-un spaţiu abstract în care se boltesc analogiile şi se încrucişează cele mai variate direcţii din desăvârşirea spiritului, din roadele spiritului lui Dumnezeu.

Punctul de pornire al cunoaşterii cele mai înalte este reflectat de capacitatea de a te identifica atât de sublim cu emoțiile şi gândurile unui personaj dintr-o carte impresionantă, să te pui total în pielea lui, deci acordându-i o importanţă mai mare decât ţi-o acorzi ţie.

Un alt determinant al leadershipului este factorul “comparaţie” între tine şi modelul pe care îl alegi să te reprezinte în planul idealizării unei situaţii concrete de aplicare a teoriilor de inspiraţie.

Vei putea mai uşor să gândeşti o imagine nouă despre tine dacă te inspiri din lumea celor care au traversat înaintea ta calea vieţii trecând de la păcat la sfinţenie, de la ignoranţă la cunoaştere, de la experienţă la înţelepciune.

Leadershipul este imaginea cu care te prezinţi în faţa unei lumi pe care ai avut prilejul să o cunoşti de aproape, dar şi de departe, din experienţa personală şi mai ales din înţelepciunea anticilor.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate