ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un miel rătăcit în adâncul întunericului (II)

On Septembrie 14, 2013, in Leadership S4-Quartz, by Neculai Fantanaru

Deschide-te în faţa autenticităţii experienţei, stimulând capacitatea de a te situa deasupra a ceea ce nu cunoşti.

Nimeni n-ar putea spune ce se petrece în ea, dar este îngrozită. Tremură, se clătină, se împiedică. Se află în acel stadiu al incertitudinii care nu permite conştiinţei să creeze stăpânirea de sine, ci o determină să experimenteze anevoios trăiri necunoscute, în funcţie de cumplita disperare care o încearcă tot mai mult.

“What am I doing here alone?” Este singura suflare pe care o exprimă în mijlocul întunericului de nepătruns. Unde cineva o priveşte cu atenţie şi cu suspiciune, ca pe-o victimă a circumstanţelor, neajutorată, scufundată în bezna tăcerii ca un miel rătăcit în orele nopţii, în pustietate.

Gândurile îi repetă cu insistenţă, cerând explicaţii şi răspunsuri: “Cine eşti tu oare, tu care mă priveşti cu dinţii încleştaţi? La ce te gândeşti?”

Clarice pare că experimentează îndeaproape acel sentiment ciudat, acea simţire de neîmblânzit, ca o groaznică lovitură de cuţit în adâncul inimii, ce o apropie de fatalitatea sentinţei definitive. Provocându-i o puternică tulburare a zonelor nervoase. Un fel de slăbire a resurselor vitale. Instantaneu intră într-o criză de personalitate. Nu mai este ea însăşi, Clarice cea curajoasă. Ci, Clarice cea temătoare.

Leadership: Poţi să-ţi pui în valoare o puternică trăsătură de caracter, generată de o înţelegere superioară din interiorul cauzei unei izolări şi nu din afara ei?

Caracterul omului puternic, în zona liniilor principale ale unei situaţii periculoase, funcţionând după modelul unei conştiinţe care îi este propriul obiect de cercetare, se impune ca parte a tendinţei de apropiere de factorul cauzal al relaţiei dintre acţiune şi inacţiune.

Cauzabilitatea, văzută ca un început al unei noi reguli și nu ca o excepție de la regulă, este conţinutul determinării care are nevoie de condiţii cu totul specifice pentru a se putea produce, condiţii de tipul: "Dacă nu eşti acolo atunci când trebuie... degeaba eşti altădată".

Un asemenea om purcede la încercarea de a contracara efectele negative ale fobiilor sale, mutându-şi atenţia de la ceea ce nu ştie, spre ceea ce ştie. Şi invers.

Căci, în contextul lipsei de înţelegere corectă a situaţiei de care depinzi, se pune întrebarea: ce poţi să devii dacă nu reuşeşti să îţi accepţi menirea de a te echilibra lăuntric prin deschiderea în faţa autenticităţii experienţei?

O trăsătură puternică de caracter poate lăsa loc de "cale de scăpare" şi poate ţine locul unei tendinţe de autovătămare, dacă ştii să îngrijeşti cum se cuvine propria conştiinţă şi s-o alimentezi cu încercarea de asumare a unei realităţi care îţi demonstrează încă o dată că drumul pe care l-ai parcurs este cel mai bun pentru a face trecerea de la o postură la alta. De la postura de învins, la cea de învingător.

A-ţi pune în valoare o puternică trăsătura de caracter, generată de o înţelegere superioară din interiorul cauzei unei izolări şi nu din afara ei, presupune mai întâi de toate să probezi o noutate, cu un anumit factor de risc, care provoacă senzaţia de rătăcire şi pierdere de sine. Iar pentru a nu-ţi prelungi cât mai mult starea de a fi afectat, creează-ţi o nouă capcană, o nouă incertitudine și începi să te miști către ea.

Proba de caracter este o abordare spontană şi nonconvenţională a relaţiei de depăşire a oricăror fobii, rezumată în felul următor: între starea de pasivitate şi starea de determinare se află întotdeauna capacitatea de a te situa deasupra a ceea ce nu cunoşti.

Un miel rătăcit în adâncul întunericului este omul care ştie să probeze o situaţie nesigură, simulând o intrare într-un cadrul plin de suspans, plin de emoţii, pentru a fi sigur că este cu adevărat pregătit să facă faţă provocărilor reale ale transformării sale de la tentaţie la impulsul de a crea noi modalități de a acționa.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us