ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Unde inima nu minte, unde dorul nu înşală

On Februarie 04, 2011, in Leadership Real, by Neculai Fantanaru

Sporeşte-ţi abilitatea de a deveni un model concludent de urmat, exteriorizându-ți lumea interioară.

În finalul filmului "Leon – The professional", Mathilda urmează sfatul pe care Leon – asasinul, singurul şi cel mai bun prieten al ei, i-l dăduse cu puţin timp înainte să moară. Deci, neavând alte opţiuni, ea merge la Tony, “tatăl adoptiv” al lui Leon, care îi promisese acestuia că va avea grijă de Mathilda, în cazul în care va fi ucis.

Luând o atitudine prietenească, Tony îi dă fetei o bancnotă de o sută de dolari – bani de distracţie, şi îi promite că o va ajuta mereu.

- Nu pot să iau o slujbă pentru asta? îl întreabă Mathilda, în cinstea preţuirii pe care o avea pentru Leon.

- O slujbă? Ce ştii să faci? o întreabă de curiozitate Tony.

- Ştiu să ucid.

Doi oameni, aceleaşi afinităţi. Crescută de Leon, Mathilda a început să semene din ce în ce mai mult cu el. El a devenit expresia sufletului ei, un exemplu de urmat pentru ea – bun şi concludent, chiar dacă era doar o copilă şi nu cunoştea îndeajuns viaţa. El a rămas în inima ei. Ideile şi îndrumările pe care i le-a dat, vizavi mai ales de “arta” de a ucide (substanţa însăşi a leadershipului său) încă mai trăiau, încă mai luminau întreaga ei fiinţă.

Percepându-şi vocea interioară care îi şoptea: “Fii un asasin, fii ca Leon”, Mathilda a avut sentimentul că viaţa ei a căpătat un sens, un scop, o perspectivă.

Leadership: Statutul tău de beneficiar al unui bagaj emoţional consistent facilitează trecerea oamenilor de la stadiul de "experiment" la stadiul de "sistem unitar"?

Leadership înseamnă să intri în armonie în primul rând cu tine însuţi şi apoi cu ceilalţi. Este doar un mijloc de a te ridica mai sus decât ceea ce poţi avea şi dărui, decât ceea ce eşti în spatele unor măşti prefabricate, într-un anume sens, încă nedezvăluit.

Vei putea oricât să apelezi la stimularea perspectivelor de abordare a unei noi gândiri în privinţa a ceea ce consideri a fi cu adevărat valoros pentru transformarea ta, în bine sau în rău, dar şi la numeroase alte procedee de evaluarea a constantei tale de a fi. Toate aceste aşteptări, previziuni, socoteli, intenţii şi reglări de direcţie, oricât ar fi de condamnabile sau lăudabile, în relaţie strânsă cu formele de cunoaştere nemijlocită, sunt în măsură să asigure condiţii de exploatare, întreţinere şi valorificare a leadershipului.

Dacă am încerca să investigăm "rădăcinile" omeneşti, ca esenţă a unui adevăr valabil numai în plan individual, prelevând un eşantion de referinţă la nivel de comportament şi manifestare a trăirilor, am putea mai uşor să determinăm tipul de relaţie ce se stabileşte între indivizi.

Starea de bine şi motivaţia pe care ţi-o insuflă întâlnirea extraordinară cu o gândire şi o simţire de sens opus nu se potriveşte foarte bine cu mecanismul nevoilor tale decât atunci când te simţi dezamăgit de tine.

Să ne imaginăm o mişcare lăuntrică, un simţământ aparte ce izvorăşte din dezvoltarea unei noi raţionalităţi care bulversează contextele profesionale, şi care începe apoi să contribuie la îmbogăţirea experienţei de viaţă. Ceea ce acum se poate numi disponibilitatea de a te adapta la o nouă viaţă, luând ca model un om mult mai bogat sufleteşte, dătător de linişte şi echilibru în viaţă, poate fi înlocuit cu disponibilitatea de a te autodepăşi prin lărgirea sferei conştiinţei şi îmbogăţirea repertoriului comportamental.

Psihologic vorbind, are loc trecerea individului obişnuit de la stadiul de "experiment" al condiţiilor vitrege de viaţă, la stadiul de "sistem unitar" de gândire şi simţire, care comportă o structură asemănătoare cu modelul urmat, creând valoare adăugată şi ulterior separată, determinând apariţia unui om nou: Beyond the old darkness.

Leadership: Adevărul care dă restart principalului tău scop în viaţă se ghidează după motto-ul: "Mai uman decât mă cunosc eu însumi"?

Fără nicio îndoială, inima nu minte, iar dorul nu înşală atunci când există un raport direct între tine şi ceilalţi, o întrepătrundere a sentimentelor tale cu ale lor.

Ca să-i poţi influenţa pe cei din jurul tău, ei trebuie să regăsească în tine un model demn de urmat, trebuie să descopere la tine acele calităţi deosebite pe care le apreciază enorm. Cu alte cuvinte, ei trebuie să fie în concordanţă cu ceea ce vrei tu, cu realitatea vieţii tale, cu propria ta personalitate - cu ceea ce eşti, cu ceea ce simţi şi cu idealurile tale. Astfel ei vor fi pătrunşi de acea dorinţă puternică de a aspira la a fi neîncetat ca tine.

Exteriorizându-şi lumea interioară, Leon a intrat în armonie cu Mathilda. A avut o mare influenţă asupra ei - iar ea, simţind un sentiment profund de respect, admiraţie, atracţie, a dorit să ajungă ca el, un asasin, poate chiar mai bun decât el. Sentimentele ei s-au dezvoltat deoarece el a fost alături de ea în momentele critice din viaţa ei, şi neavând un alt model de urmat s-a afundat în singura realitate pe care a putut să o cunoască.

Această lumină spirituală care a înconjurat-o pe fată, pozitivă din punctul ei de vedere, i-a impulsionat viaţa şi i-a dat un sens. Lucru care a făcut să păstreze în făptura ei ceva din Leon.

Adevărata bogăţie a sufletului este nevoia de a te simţi apreciat de lume atunci când capacităţile tale sunt eliberate prin devoţiunea faţă de ceva mai măreţ decât ceea ce gândeşti despre tine însuţi.

Concluzie: Ca lider poţi influenţa viaţa oamenilor în bine sau în rău. Depinde în primul rând de valorile pe care le-ai dezvoltat şi le-ai promovat în viaţa ta şi a celorlalţi. Depinde de calitatea ta, dar şi a celorlalţi.

Dacă tu, ca lider, eşti cu un pas înaintea celorlalţi dar aceştia nu vor să te urmeze, atunci e mai bine să te retragi.

Dimpotrivă, atunci când găseşti un lider bun care îţi înţelege munca şi punctele tale de vedere, care oferă un mediu prielnic dezvoltării tale, se va găsi motivaţia de a merge mai departe împreună.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us