ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Unitatea organică dintre formă şi conţinut

On Iunie 18, 2014, in Aptitudini şi Abilităţi, by Neculai Fantanaru

Eliberează-ţi capacităţile constructive de sub imperiul limitărilor impuse de reperele stilistice convenţionale, concepând o ştiinţă nouă fundamentată pe interpretarea conţinutului ei.

Noutatea filmului "Greva" constă atât în ineditul temei, cât şi în cel al formei ei de expresie. În acelaşi timp, şi de atunci adeseori, se practică o separare arbitrară între inovarea de conţinut şi de formă pe care o reprezenta "Greva".

Se pomeneşte adeseori separat de faptul că acest film era primul care aducea pe ecran lupta de clasă şi care prezenta pentru prima oară poporul ca erou principal al evenimentului, pe de o parte. Şi despre faptul că "Greva" aducea noi soluţii în privinţa expresiei cinematografice, pe de altă parte. Până şi polemica din acea vreme, dusă în jurul filmului şi continuată de fapt până în zilele noastre, se bazează pe această segmentaţie arbitrară a unei unităţi organice dintre formă şi conţinut.

În intervenţia sa la discuţie, marele regizor Eisenstein semnala anomalia şi adăugă, în ciuda criticilor săi, că de fapt, "forma s-a dovedit mai revoluţionară decât conţinutul". Pentru Eisenstein forma nouă era exprimarea, concretizarea unei noi concepţii, a unui nou mod de abordare a fenomenelor, deci a unei noi ideologii. În timp ce inovarea formală era izvorâtă din noutatea conţinutului. Căci aşa cum spunea, locomotiva nu a fost creată prin revoluţionarea formelor trăsurii, ci prin înţelegerea tehnică a noii descoperiri, aceea a formei de manifestare a energiei cuprinsă în aburi. *

Leadership: Poţi să efectuezi un upgrade sau o resetare a ştiinţei fără să compromiţi stabilitatea formei ei de manifestare?

Trecerea treptată de la problemele de cercetare, enunţate în plan teoretic şi soluţionate în mod practic prin concretizarea unor noi concepţii, la reconstrucţia unei opere ştiinţifice prin alegerea şi perfecţionarea unor idei bune, face ca întregul demers de asumare a eforturilor personale de conturare a unei direcţii de realizare profesională să se concretizeze într-un edificiu impunător.

Cercetarea este un instrument cu ajutorul căruia se „circulă” pe drumul cunoasterii şi al artei. Ea îndeplineşte o sarcină concretă în construcţia şi organizarea experienţei, prin excelenţă una de fond: eliberarea capacităţilor constructive de sub imperiul limitărilor impuse de reperele stilistice convenţionale.

Întrebarea "Când vei putea să realizezi ce nu mai poţi realiza?” este de fapt rodul observării unei realităţii care nu a fost încă depăşită, o continuare a încercărilor de articulare a unor formule imposibile de realizat, şi de punere sub control a fundamentelor ştiinţei. Dacă compromiţi stabilitatea formei de manifestare a ştiinţei, prin asocieri necorespunzătoare de fundamente şi elemente noi creaţie, atunci nu vei putea realiza decât un modest update, care nu modifica valoarea produsului final.

Să cauţi să descoperi comorile ştiinţei, dar mai presus de toate să înţelegi complicaţiile şi dificultăţile de integrare a unei noi ideologii în cadrul unei expresii cinematografice, fără să schimbi paradigma gândirii de cineast sau a modului în care percepi şi interpretezi răspunsul la întrebările ei, este o muncă de concepție care necesită creativitate.

Leadership: Îţi reglezi valoarea gândirii în direcţia “avansat” spre conceperea unei ştiinţe care îndeplineşte toate rigorile unei viziuni inspirate?

Întreţinerea zonei de performanţă în care ştiinţa şi arta formează un sistem coerent, clar şi unitar, reglând valoarea gândirii în direcţia “avansat” prin desfăşurarea activităţilor creative şi inovative, completează fondul de descoperiri necesar susţinerii leadershipului. Întotdeauna “dialogul” între cercetare, practică şi producţie a noilor perspective ştiinţifice, aplicând rezultatele teoretice la nivel de principii şi arhetipuri, poate deveni eficient prin prisma raportului formă-conţinut.

În timp ce “conţinutul” păstrează parametrii înalţi de calitate ai ştiinţei, prin integrarea inovaţiei în leadership, “forma” este o expresie a necesităţii de consum a conţinutului, care creează soluţia convenabilă pentru o afirmare puternică: unicitatea. Sau, cum spunea marele regizor Eisenstein, forma nouă este exprimarea, concretizarea unei noi concepţii, a unui nou mod de abordare a fenomenelor, deci a unei noi ideologii. În timp ce inovarea formală este izvorâtă din noutatea conţinutului.

Leadershipul se produce atunci cand "forma" se dovedeşte mai revoluţionară decât conţinutul.

Ştiinţa se manifestă în primul rând ca factor de producţie a descoperirilor. Decât să analizezi mai adânc ceva ce în mod evident nu ai putut analiza ca lumea de prima dată, mai bine schimbă-ţi viziunea de a modela ştiinţa prin introducerea unor forme noi de expresie care să evidenţieze şi să amplifice esenţialul din conţinut.

Nu uita că locomotiva nu a fost creată prin revoluţionarea formelor trăsurii, ci prin înţelegerea tehnică a noii descoperiri, aceea a formei de manifestare a energiei cuprinsă în aburi.

Unitatea organică dintre forma şi conţinut desemnează acea unitate de gândire şi modalităţile de acţiune, bazate pe legi unanim acceptate, dar în acelaşi timp bazate pe o interpretare inedită a conţinutului lor. Ascensiunea pe scara valorilor şi departajarea de diversitatea non-constructivă existentă simultan, presupune o viziune modernă şi deosebită, ca şi o manevră de abordare unică şi neimitabilă.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us