ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Universul imaginativ al Creaţiei fără margini

On Noiembrie 23, 2020, in Jurnal de Leadership, by Neculai Fantanaru

Omul este mai mult decât o minte şi un corp, iar prin reunirea cu dimensiunea spirituală ecoul sinelui său se transformă major într-o operă de creaţie.

Încerc să transpun în pictură cuvintele unui univers lăuntric pe care nu-l pot explica prin viu grai, ci doar prin emoţia cu care vreau să reprezint cadrul unei realităţi mai profunde, mai apropiată de vădita predominanţă a unui cer plin de linişte, cu descifrarea logicii unei legi ce reglementează forma pe care trebuie să o îmbrace acordul artistului cu esenţialul din rosturile existenţei. Sunt pe cale să reuşesc.

Tot timpul pensula îmi vorbeşte prin culori, indicându-mi trăsăturile esenţiale ce stau la baza existenţei, formând o unitate armonică: spaţiul, timpul, ordinea, determinarea, toate acestea variind de la recreere la spiritual. Din anumit punct de vedere, pensula este o eliberare şi libertate în acelaşi timp, căci îmi lasă spaţiu de reflecţie, mă ajută să mă relaxez, să mă calmez, în timp ce mânuirea ei cu fineţe, cu graţie, cu acea libertate care merge de la exprimarea francă a sentimentelor de apartenenţă la un univers suprapus, este forma mea de comunicare cu ochiul unei forme imaginare de exprimare, de la fantastic la abstract.

Arta scoate în evidenţă unitatea multiplicităţii realităţii în care mă încadrează actul de creaţie. Nici nu-i de mirare. Condus de o anumită dispoziţie metafizică, am ajuns să cred că sunt doar transpunerea în scris a unui univers ce are identitate în mintea şi sufletul unui pictor care îşi îmbracă pânza cu forma imaginară a unei geometrii vizibile doar în modul de vedere mistic, spiritual. Cuvintele exprimă cu greu dimensiunea lucrurilor în care cred, ci mai degrabă arată dimensiunea unei epopei interioare ce nu-şi va consuma niciodată posibilităţile ei de interpretare.

Leadership: Creaţia demiurgică a sinelui tău se orientează spre o nouă variantă şi tendinţă stilistică, abordând în tematica ei o reinterpretare a mesajelor artei care se îngemănează cu religiosul?

S-ar spune că opera pensulei este opera de iluminare a sufletelor şi a cugetelor libere, aducându-mi aminte că nu am mai privit de mult o floare a paradisului, cerul în furtună, sau acel "dincolo de stele" care freamătă a zbor deasupra unei vieţi întregi. În artă, imaginea redată în scris sau prin stratul pictural al pânzei, poate să reflecte un limbaj exclusiv simbolic, strâns legat de partea religioasă a liricii. Arta face lucruri pe cale senzitivă, plăsmuieşte visuri pe calea unui ideal de raportare la univers, acela al purităţii existenţei şi al mişcării corpurilor, al pluralităţii viziunilor, al afişării simultane a tuturor virtualităţilor existenţiale şi a micilor frumuseţi cotidiene.

Prin virtutea celestă pe care mi-o conferă binecuvântarea unei depline sfinţiri alchimice, cu trecere spre microconglomerate şi concreţiuni sporadice de metafore active, o sfinţire pe cât de solitară pe atât de grăitoare, am reuşit să produc un tipar nou de transmitere învăţăturilor antice, la alt nivel de expresivitate. Chiar şi astrologic privind, atât pensula cât şi stiloul, pot să dezvolte nişte aspecte pur teoretice, având o dualitate mai extinsă, cea dintre elementul intelectual şi cel afectiv, unul fiind exprimat prin ochi, celălalt prin cuvinte.

Creaţia demiurgică a sinelui meu este o manifestare a instinctului emoţional turnat în forme artistice de liberă exprimare a trăirilor (de o înaltă expresivitate), care indică o prezenţă imuabilă prin har şi prin logos. În acest caz, tendinţa stilistică care îmi influenţează creaţia coincide cu dorința sinelui meu de a fi recunoscut și apreciat pentru ceea ce este, ca să mă descopăr mai bine, nu să fug de mine, şi să folosesc util tot ce am descoperit spre a reface armonia universului literar-artistic.

Leadership: Poţi să explici motivul căutării sinelui în sine prin felul de a fi al artei care se realizată prin opere sau acțiuni cu semnificații estetice bine gândite?

Cine ştie, poate că eu însumi sunt opera de înfrumuseţare prin cuvinte a unui Ego care se crede mai presus de iluzia unei lumi plină de sens, mai presus de cele pământeşti şi cereşti, fără să stau smerit în faţa altarului tăcerii, în imperiul semnelor fără sens şi al simbolurilor fără corespondent revelator, oricum greu de descifrat.

Iar dacă mă implic într-un joc de îndemânare pentru exersarea scrisului, cu însufleţire, plin de lirism, din instinctul de explorare a sinelui, ca o chemare profetică de-a lungul timpului, este pentru că încerc să scot la iveală, măcar parţial, rodul unui act de creaţie declanşat spontan de tainele spiritualităţii.

În această ordine de idei, sunt un artist prin puterea picăturilor de înţelepciune vărsate în memoria timpului, prin alegerea sensurilor cuvintelor pe care le aude cineva ai cărui ochi ştiu să privească cu multă atenţie o creaţie intelectuală şi să recunoască, să recepţioneze acea realitate a existenţei mele interioare ce rezonează la frecvența conștiinței universale.

Sunt un artist al emoţiilor desfăşurate în imperiul unui cer care nu este decât un vis, în imperiul unui fluture umplut cu multe culori, care surprinde o lume lirică prin fragilitate și elan. În zborul său uşor, liber, neatins de patimi neiertătoare, fluturele a reuşit cumva să atingă norii, să atingă cerul. Până la urmă, am reuşit să ating sublimul zborului său prin simpla atingere a unei pânze cu o pensulă. Stiloul este martorul acestei însufleţiri artistice.

Motivul căutării sinelui în sine poate fi acela de a da sens unei dimensiuni spirituale ce îşi are originea în actul de creaţie care începe cu atenţia îndreptată spre ascultarea lăuntrului dintr-un preaplin al geografiei ființiale.

Universul imaginativ al Creaţiei fără margini surprinde caracteristica principală a sinelui ce se oglindeşte în opera veşnică a creaţiei, fiind o transpunere a gândurilor şi trăirilor într-o simbioză a spațiului şi a timpului în care mi-am însușit datoria de a fi liantul dintre minte şi spirit.

Totodată, sunt liantul dintre codurile personale şi cele ale textului literar, sunt liantul dintre materie şi substanţa conceptuală de sorginte simbolică. Sunt vocea universului pentru că am stiut să ma întroduc în universalul unei lumi cuprinsă tocmai într-un incomensurabil model de exprimări şi de cuvinte.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate