ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Universul omului dezorientat în faţa unei uşi întredeschise (I)

On Decembrie 15, 2012, in Leadership Expert, by Neculai Fantanaru

Răspunde întrebărilor impuse de propria ta evoluţie, ca să-ţi facilitezi accesul la adevărurile fundamentale despre Om şi esenţa lui în lume.

Nu îmi propusesem şi nu credeam că mă voi expune atât de mult unei lumi întregi, unui factor de înfruntare. Era o reflexie a legăturii care exista între mine şi altă fiinţă, continuându-se printr-o învăluire intensă, de esenţă, a ceea ce eram, în contrast cu ceea ce puteam deveni.

Simţeam pământul lunecându-mi de sub picioare. Temerile mele mai mult sau mai puţin vagi de până atunci aveau motive serioase să se preschimbe în spaimă. Inexplicabil, eram prins într-un vârtej existenţial, într-un stol de gânduri neliniştitoare, într-un sistem de axe ale îndoielii care îmi blocau cu mult elan optimismul şi entuziasmul. Şovăitor, mă clătinam în umbra unei nesiguranţe în gândire, frământat de numeroase întrebări confuze, cuprins de o apăsătoare aşteptare şi înfricoşat de urmările ei.

Ştiinţa mea era o parte a ştiinţei de pretutindeni, mărturia unei lumi pe care o doream reînviată, în măsura în care ştiinţa de pretutindeni venea să rezolve întrebările pregătitoare impuse de propria mea evoluţie. Cine eram? Unde mă aflam? Până când? Aveam senzaţia că fusesem creat să mă potrivesc unei etichete care poate nu mi se potrivea, unei lumi înconjurătoare care se impunea numai prin constrângere şi, preventiv, izbucnea dorinţa în mine de a face cu totul altceva cu viaţa mea.

Un moment scurt de tatonare, iute ca un flash, o stare de luciditate forţată în care, asemeni unui Prometeu înlănţuit de o stâncă enormă, îmi erau devorate, fără excepţie, toate sursele de inspiraţie şi motivaţie. Toate firimiturile din energia care mă caracteriza le lăsăm în urmă, nu le strângeam într-un mănunchi nou al strădaniei de validare a propriei persoane, ci le lăsam să se împrăştie singure până la sublimare.

Leadership: Cum parcurgi scara spiralată a ascensiunii tale?

Simţi pământul lunecându-ţi de sub picioare? Eşti prins într-un vârtej existenţial, într-un sistem de axe ale îndoielii care îţi blochează optimismul şi entuziasmul? Te clatini în umbra unei nesiguranţe în gândire? Eşti frământat de numeroase întrebări confuze, cuprins de o apăsătoare aşteptare şi înfricoşat de urmările ei? Cine eşti? Unde te afli? Până când?

De ce ar trebui să te chinui atât de mult pentru a răspunde la aceste întrebări? Fiindcă doar astfel poţi înţelege leadershipul, această scară spiralată a ascensiunii, dar şi a riscurilor, care poate fi parcursă numai prin înţelegerea esenţei, ascunsă şi imuabilă, a naturii umane. O privire "dinăuntru", acea reflectare a spiritului confuz care experimentează noi ipostaze ale realităţii, este necesară pentru o mai bună urmărire a modului de îndeplinire a obligaţiei de asigurare a transformării care succede linia măreţiei incomensurabile.

Purtarea pe umeri a unei asemenea măreţii, în opoziţie cu orice semn al delăsării care-ţi bântuie neîncetat mintea, cugetările şi sufletul, este o dovadă a bune credinţe de a respinge orice slăbiciune a raţiunii în faţa forţelor de nepătruns ale incognoscibilului şi de dobândire a fructelor bunului ce-l posezi.

Bunul pe care-l posezi nelimitat, şi pe care leadershipul îl admite ca pe un vast teritoriu al răspunderii pe care îl descoperi treptat, dobândit ca urmare a eforturilor intense de a face ceva important cu viaţa ta, este de fapt valoarea pe care ţi-o dai tu singur, nu oamenii din jur. Este valoarea pe care ţi-o dă legătura dintre ceea ce ai fost, în contrast cu ceea ce poţi deveni, este valoarea pe care ţi-o dă experienţa sinelui câştigată printr-o diversitate apreciabilă a abordărilor de tip realist.

Natura ta se va afla într-o continuă modelare sub influenţa societăţii, dar şi a propriei tale treceri spre o realitate mereu schimbătoare. O punte a unei înţelegeri tainice a ceea ce te defineşte ca Om, pe care, traversând-o în condiţiile impuse de propria ta cunoaştere, în înţelegerea şi cuantificarea procesului de transformare, va crea posibilitatea de a putea răspunde la întrebările care ascund atâtea dubii şi presupuneri referitoare la “cine eşti”, care este rolul tău în lume şi încotro te îndrepţi.

Cum parcurgi scara spiralată a ascensiunii tale? Privind înapoi spre ceea ce pare lipsit de orice importanţă, sau înainte spre ceea ce n-are să mai fie? Dacă vrei să te ridici la nivelul leadershipului care susţine potenţialul necesar pentru realizarea continuă a schimbării, mai întâi trebuie să identifici noutatea care poate da vieţii tale un sens, o anumită direcţie, o anumită valoare. Noutatea este mărturia unei lumi pe care o doreşti reînviată, este condiţia ştiinţei de a explora o realitate care se îmbogățește în permanență cu fascicule de semnificații, conferindu-ţi acea unicitate, atât de necesară pentru a deveni un om mare.

Universul omului dezorientat în faţa unei uşi întredeschise oglindeşte acea parte ascunsă a ştiinţei şi a cunoaşterii “Omului” ce iese la iveală câtă vreme eşti conectat la o realitate cu semnificaţie diferită. O experienţă voluntară, un salt spre o altă înţelegere, care îţi poate permite să progresezi, îmbogăţindu-te cu cunoaşterea proprie, cu cunoaşterea vieţii, a timpului şi a universului uman.

Aşa cum pictorul îşi pregăteşte pânza înainte de a pune culorile, tot aşa şi excelenţa în leadership, pentru a fi atinsă, trebuie să-i aloci mai întâi resursele proprii care pot determina o schimbare, să-i reînnoieşti cunoaşterea şi ştiinţa înţelegerii naturii umane, a Omului din tine, apoi a celorlalţi din jur, înainte de a le folosi.

O uşă deschisă este o invitaţie de a intra într-un spaţiu uneori necunoscut, unde nu ştii ce te aşteaptă şi ce vei găsi. Dar odată ce ai trecut de ea înseamnă că ţi-ai asumat responsabilitatea de a înfrunta “necunoscutul”, cu armele cunoaşterii potenţialului pe care ţi l-ai dezvoltat permanent.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us