Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Vederea care stagnează, nu este acţiunea care schimbă

On Aprlie 13, 2024
, in
Leadership Expert by Neculai Fantanaru

Impactul unei persoane în societate nu se măsoară prin pasivitatea evlaviei, ci prin curajul de a interveni în cursul evenimentelor.

Nu poţi să crezi fără să vezi, dar poţi să vezi fără să crezi. Într-o dimineață însorită, când timpul părea să-și încetinească cursul pentru a asculta mai atent ecoul paşilor pierduţi, am întâlnit neaşteptat un profesor universitar, corespondent al unei figuri desprinsă parcă din romanele lui Balzac. Drumul său către mitropolie, parcurs cu pași măsurați, orientat către o depăşire a temporalului, părea o simplă deplasare fizică, la prima vedere. Dar, poate că era o călătorie simbolică spre descoperirea și recunoașterea unui sine care căuta să se regăsească și să se împlinească.

Discuția noastră, lipsită de înțelesuri profunde, a explorat contrastul dintre valorile atemporale și pulsul accelerat al progresului tehnologic. Acest profesor absolut anonim în lume, având totuşi în spate o carieră dedicată slujirii educației, părea să se fi distanțat enorm de "zgomotul asurzitor" al evoluţiei erei digitale. Bineînţeles, realizările sale (dacă există) nu se pot regăsi nicăieri pe internet, la fel ca în cazul oricărui om modest în ceea ce priveşte perspectiva asupra ştiinţei şi tehnologiei.

Mă gândesc că lipsa oricărui talent l-a îndepărtat de nevoia de recunoaștere virtuală. Modestia este luxul celor care nu au nimic de arătat.

"Nu am nimic de arătat lumii pe internet," și-a exprimat el credința, o mărturie a unei simplități nobil de rară. Și chiar dacă ar fi avut ceva de arătat, nimeni nu ar fi văzut, iar ecoul muncii sale nu ar fi avut răspuns. Oricât ar fi de profundă ar fi natura omului, nu se ajunge nicăieri dacă nu prezintă un minim de compasiune pentru a progresa. Până la urmă, omul cu adevărat modest este cel care își păstrează esența ascunsă, nesolicitată de aplauze exterioare.

Leadership: Ai curajul de a interveni în cursul evenimentelor, într-o lume care măsoară valoarea prin vizibilitate, similar cu impactul produs de o rază de lumină în întuneric?

Într-o eră în care tehnologia redefinește limitele posibilului, impactul personal nu este măsurat doar prin ritualuri tradiționale sau repetiții formale, ci mai ales prin implicare activă și adaptabilitate la schimbare. Este ca în filmul lui Hitchcock, dacă vă amintiţi "Family Plot (1976)". Scena de milioane care face toată splendoarea !

În mijlocul catedralei, cei doi escroci, soț și soție, îl răpesc pe episcop în văzul sutelor de credincioși și enoriaşi. Uimiţi, toţi realizează că ceva este în neregulă, se ridică în picioare, dar nu fac nicio mişcare, nu se implică cu nimic, efectiv stau cu gurile căscate în timp ce răpitorii îşi fac drum afară, lejer, fără ca nimic să-i împiedice. Sedat, apoi luat pe umeri în văzul tuturor, episcopul este escortat încet şi fără gălăgie, afară. Vorba aia: "De-ai luat pe umeri Crucea, Și-ai pornit la drum cu ea, Du-te frate cu răbdare, Și din Cruce nu tăia ! "

Oameni buni, nu stați neclintiți în fața schimbării, precum credincioşii din filmul lui Hitchcock ! Învățați să mișcați lucrurile, sau veți deveni victime ale unei evlavii pasive. Impactul unei persoane în societate nu se măsoară prin pasivitatea evlaviei, prin conformism și politețe, ci prin curajul de a interveni în cursul evenimentelor.

Leadership: Simți că eliberarea prin informație este de fapt o expunere mult mai rapidă a potențialului tău de evoluție, conform unei perspective care valorizează cunoașterea devenită un reper vizual omniprezent?

Actualmente, tehnologia ne provoacă să depășim formalitățile și să contribuim autentic la binele comun. Spun asta pentru că măreția nu derivă din ritualuri sau formalități, ci din angajamentul autentic și inovativ față de progresul uman. Extrapolând ideea din filmul lui Hitchcock, tăcerea și inacțiunea în fața posibilităţii de a contribui prin creație și descoperire la progresul zilelor noastre, în care internetul este omniprezent, pot fi echivalente cu complicitatea la stagnare și inerție.

Eliberarea prin cunoaștere este o fărâmă de eternitate prinsă în cleștele prezentului.

Într-o lume a tehnologiei, impactul personal este sculptat de curajul de a explora teritorii neumblate și de a aduce lumina în zone întunecate. Cine face totul pentru ştiinţă, face totul pentru Dumnezeu. De fapt, știința este adevărata lumină care ne călăuzește în întuneric. Iar răul în lumea asta îl constituie oamenii care nu se implică, prin creaţie şi descoperire, la schimbare. Ei lasă lucrurile să se petreacă de la sine, fără să intervină în niciun fel, şi de aia răul se răspândeşte tot mai mult în lume. Dacă faceţi o statistică, veţi vedea ca oamenii, cu cât se consideră mai evlavioşi, cu atât sunt împotriviţi progresului.

Leadership: Receptarea realităţii imediate poate transforma percepția vizuală personală într-un background din altă minte, într-un deplin acord cu vastitatea unui început care își susține continuitatea?

Reflectând asupra întâlnirii cu profesorul universitar, un gând încă persistă în mintea mea: în această eră digitală, unde fiecare fragment de existență pare a fi capturat și etalat, ce este cu adevărat de valoare pentru progresul nostru colectiv? Tradițiile, cu apelul lor la contemplație și comuniune spirituală, sau contribuția, oricât de mică, la vastul univers de cunoaștere online?

Ce contează mai mult pentru progresul lumii? Este oare mai valoros să urmăm tradițiile, mergând la biserică și rugându-ne pentru un viitor mai bun, sau să contribuim, chiar și în cea mai mică măsură, la vastul ocean de informații de pe internet? Când e vorba de internet, s-ar putea să-i daţi dreptate scriitorului Glenn Bland când spunea: "Fii receptiv la ideile pe care ţi le dau alţii, pentru că ceea ce pare umbra nopţii într-o minte se transformă în rochiţa rândunicii în cealaltă minte."

Omul nu ştia să vadă realitatea prezentului, sau vedea fără să creadă. Ei bine, acest profesor universitar, cu o vedere precară, părea să fi rămas în limitele unui trecut nespectaculos, destabilizator. El a argumentat în mod evaziv că dedicarea față de tradiție și rugăciune este mai importantă decât contribuția la avansul societății. Oamenii au mai mare nevoie de Dumnezeu, pace lăuntrică, decât de ştiinţă, de internet şi de prea multe ore pierdute în faţa laptopului.

Într-adevăr, adevăratul progres nu se măsoară în acumularea de like-uri sau în vizibilitatea digitală, dar nici nu te izolează într-un cocon de protecție izvorât din prea multă evlavie. Progresul nu te felicită dacă singurul tău aport este o umbră efemeră pe zidurile virtuale, dar supremația faptelor în realitatea concretă depinde totuși de fundamentarea în știință a aportului tău adus progresului.

Leadership: În ce măsură poți folosi accesul la cunoaștere ca pe un reper călăuzitor care să separe elitele de cei neprivilegiați, în efortul de a construi o viziune incluzivă și deschisă către noi posibilități de afirmare?

Departe de a fi un simplu schimb de replici, dialogul a reprezentat un manifest pentru esența umană în era tehnologiei: adevăratul impact se naște nu din cât de des mergi la biserică, ci din profunzimea și autenticitatea contribuțiilor tale la dezvoltarea ştiinţei. Profesorul acesta nu era nicidecum un bastion al dedicării și al înțelepciunii, nu avea darul creatorului de a inspira, îi lipsea evident spiritul căutătorului de comori în teritorii neexplorate. Cumva, el mi-a reamintit că măreția unui cadru didactic derivă mai mult din ego umflat, decât din angajamentul neclintit față de îmbunătățirea condiției umane.

Întâlnirea mea cu profesorul nu a fost doar o lecție despre prioritățile vieții, ci și o interogație asupra semnificației progresului într-o lume interconectată.

În universitățile din România, dar nu numai, se observă constant o tendință îngrijorătoare de comercializare a educației. Accesul la cunoaștere este în continuare condiționat de plata unor sume adesea substanțiale, de aceea educația a devenit un lux pentru "elite" sau pentru cei dispuși și capabili să plătească. În ultimii 30 de ani, învățământul superior s-a transformat într-un „circuit închis”, unde cei săraci sau mai puțin privilegiați au fost lăsați pe dinafară. De fapt, această comercializare a educației a întărit disparitățile sociale și încă limitează progresul societăţii pe termen lung. Aşa că singura scăpare, singurul factor de echilibru, este internetul.

Măreția unui vizionar nu derivă din ritualuri sau formalități, ci din angajamentul autentic și inovativ față de progresul uman. Profunzimea contribuțiilor tale la dezvoltarea științifică definesc cu adevărat amprenta ta în lume.

Vederea care stagnează, nu este acţiunea care schimbă, mai ales dacă te bazezi pe considerentul că totul se va rezolva de la sine. Oamenii care nu se implică sunt acei evlavioși care își găsesc scuza în credință pentru a rămâne pasivi.

Educația, când este tratată ca un bun de lux, limitează progresul societății prin excluderea celor defavorizați. Aş zice că în universități, accesul la cunoaștere ar trebui să fie un drept, nu o marfă vândută la prețuri exorbitante. De vină sunt profesorii, lipsiți de orice capacități inovative în direcţiile științifice. De fapt, ei sunt falşii învăţători de care aminteşte biblia !

În ultimii 30 de ani, comercializarea educației a creat un decalaj între cei privilegiați și cei lipsiți de resurse, subminând egalitatea de șanse. Profesorii nu au un blog, nu au nicio activitate online, totul este pus sub cheie într-un circuit închis universitar. Totul se reduce la bani în aceste instituţii !

De aceea internetul, cu ajutorul inteligenței artificiale, a devenit eliberarea din "ghearele diavolului". Internetul oferă șanse tuturor la egalitate în ceea ce privește accesul la informație și procesul de învățare.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…