ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Viitorul înseninat printr-o lumină de vrajă

On Aprilie 05, 2014, in Leadership 360˚, by Neculai Fantanaru

Experimentează puterea interioară în contextul unei schimbări de atitudine, folosindu-te de realităţile prezentului.

De cum se făcea ziuă, Cosette începea să râdă, să vorbească şi să cânte. Copiii, ca şi păsările, îşi au cântecul lor de dimineaţă. Ea, care nu cunoscuse niciodată tandreţea şi afecţiunea, se angajase într-o nouă viaţă.

Jean Valjean avea grijă să nu iasă ziua niciodată. În fiecare seară, când începea să se întunece, se plimba un ceas sau două, câteodată singur, adesea împreună cu Cosette, pe aleile lăturalnice ale bulevardelor cele mai pustii şi intrând în biserici, pe înnoptate. Mergea ţinând-o de mână şi spunându-i vorbe dragi. Cosette era foarte bucuroasă.

Se apucase s-o înveţe carte. Câteodată, pe când o punea pe Cosette să silabisească, îşi aducea aminte că, la ocnă, învăţase să citească cu gândul de-a face rău. Şi gândul acesta se schimbase acum în dorinţa de-a învăţa carte pe un copil. Atunci, bătrânul ocnaş zâmbea, cu zâmbetul dus pe gânduri al îngerilor.

S-o înveţe carte şi s-o lase să se joace – la atâta ajunsese să se reducă aproape toată viaţa lui Jean Valjean. Stătea cu ceasurile şi se uita la ea cum îşi îmbrăca păpuşa şi o asculta ciripind. De aici înainte viaţa i se părea vrednică de trăit, oamenii i se păreau buni şi drepţi. În mintea lui nu mai dojenea pe nimeni pentru nimic. Îşi întrezărea un viitor, de părinte, înseninat de Cosette ca printr-o lumină de vrajă. *

Leadership: Poţi să prelucrezi experienţele trecute şi apoi să le salvezi într-un context al permisivităţii?

Atât de costisitor este să te cunoşti, să pătrunzi în tine însuţi, până în străfundul inimii care se înfioară, care se teme, care se cutremură la fiecare lovitură de bici a vieţii, la fiecare adiere a unei posibile schimbări de optică şi de valoare, în căutarea unui miracol de dincolo de ceea ce însemni ca om pentru restul lumii. Şi să rămâi ceea ce însăşi legile divine, adunate sub forma micilor bucurii pe care ni le dăruim unii altora, le antrenează neîncetat în desfăşurarea vieţii.

Ceea ce te aduce la momentul adevărului faţă de tine, la un punct în care schimbarea interioară devine posibilă, făcând posibilă activarea acelei clauze a leadershipului care restrânge sau anulează drepturile tale de a pătrunde în viaţa celorlalţi, este acea clipă a prezentului care prelucrează experienţele trecute şi apoi le salvează într-un alt context, al permisivităţii şi valorilor morale. Mai ales atunci când libertatea de conștiință nu este îngropată în beneficiul acelui “sponsor” incomod şi rece, numit egoism.

Leadership: Ai puterea de a remodela întâmplările din viaţa ta pe un conţinut mai “premium”?

Toate întâmplările din viaţa ta poarta marca inimii şi a minţii mature, remodelate pe un conţinut mai “premium” şi mai exclusivist, mai mult sau mai puţin stabil, în neliniştitele aşteptări ce se intersectează diferit, transformate în nişte norişori care apoi dispar undeva sus de tot. Lăsându-te singur cu ceea ce vei găsi în drumul vieţii tale, cu tine însuţi, cu sentimentul că poţi fi mult mai mult decât un lider. Că poţi fi un om mai bun.

Sentimentele care se mută în centrul fiinţei tale, în contextul în care ele nu au nimic de-a face cu ce aştepţi tu, au la bază experienţa unei realităţi care te bântuie necontenit. Ele sunt plămădite din acel aliaj imponderabil cu care sunt înzestraţi toţi marii temerari ai lumii: bunătatea, grija și responsabilitatea. Iar aceste trei “branduri” de căpătâi ale liderului au ca unic “părinte” conştiinţa de sine.

Acest sentiment de vârf, apropiat de acea simplitate a grandiosului care umple personalitatea şi o îmbogăţeşte cu fiecare zvâcnire a timpului, îndeplineşte o funcţie de auto-sugestie şi apreciere, dominat inefabil de culmile cele mai înalte ale bucuriei de a fi altcineva, total diferit faţă de cum ai fost.

Dar acest sentiment îndeplineşte totodată şi o funcţie de direcţionare a atenţiei înspre o nouă paletă de tendinţe în postura de lider. Veriga de legătură dintre cine ai fost, cine eşti şi cine vei fi, este dată de experimentarea noilor situaţii de viaţă în contextul schimbării de atitudine determinate de sentimente mai înalte.

Viitorul înseninat printr-o lumină de vrajă semnifică acea îmbunătăţire a modalităţilor de acţiune ce apare în paralel cu dezvoltarea unor sentimente înalte şi conştientizarea a ceea ce vrei să fii şi să însemni pentru toţi cei pe care îi conduci.

 

* Notă: Victor Hugo - Mizerabilii;

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us