ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Viitorul raţionalităţii din avanposturile ştiinţei

On Ianuarie 03, 2015, in Leadership Deluxe, by Neculai Fantanaru

Fii dinamic în a veni cu propria experienţă şi propriile puncte de vedere la dezvoltarea ştiinţei, şlefuind formele de energie utilizate în scopul producerii de noi adevăruri.

Preocupările mele treceau mult dincolo de marginile ştiinţei căreia mă consacram cu acea pricepere a chimistului care analizează întregul înainte de a-l descompune în mici fragmente. Mici verigi din universul imaginaţiei incandescente care se întrecea pe ea însăşi prin reacţiile ce decurgeau dintr-o succesiune de etape de dematerializare a fluxurilor de informaţii. Un fel de extindere a teritoriului fantasmatic-mental, dependent de anumite echivalențe reciproce dintre energie şi informaţie, obţinut prin interconectarea unei multitudini de puncte de vedere după o anumită structură.

Eram adeptul unei filosofii care, dincolo de speculaţia raţionalistă pe care o făceam indirect, cum că numai identificând numărul Pi dintr-un puzzle complicat puteam oferi înţelesul propriu sistemului de coordonate analizat, reflecta de asemenea complexitatea existenţei unei alte lumi. După cum Columb a căutat Paradisul şi a descoperit Lumea Nouă, tot astfel şi eu, căutând secretul transformărilor constante de materie, păream să fi descoperit ceva mult mai important: capacitatea de a adapta energia de producere a cunoaşterii ştiinţifice la o supremă conştiinţă.

Gândul acesta de a converti materia într-un univers croit după mintea unui explorator cibernetic, în care centrii lanţului de constituenţi sunt consumaţi şi regeneraţi continuu, mă fascina într-un anumit fel. Îmi amintea de experienţele făcute în 1889 de fizicienii germani J. Elster şi Hâns Friedrich Geitel care au probat existenţa în atmosferă a unui agent de ionizare necunoscut. Ulterior s-a dovedit că agentul ionizat era o radiaţie extraterestră capabilă să traverseze atmosfera.

Idealist, eram stăpânit de convingerea vie că rezultatul muncii mele era şi el o formă de energie care nu se putea produce decât dacă toate condiţiile de abordare a imaginarului erau îndeplinite. Era o constatare de bun simţ sau o propunere de experiment menit să-mi testeze capacitatea de creaţie?

Leadership: Poţi să-ţi dezvolţi capacitatea de a adapta energia de producere a cunoaşterii ştiinţifice la o supremă conştiinţă, folosind funcţia „Zoom” a gândirii?

Funcţia „Zoom” a gândirii, suplimentând resursele de imaginaţie care lărgesc cu adevărat orizontul şi viziunea asupra lumii, poate fi redirecţionată către un scop de evoluţie care îţi permite să accesezi o nouă conştiinţă. Această conştiinţă, prin intermediul formării complexe a unor noi valenţe de înţelegere, îţi asigură apropierea de o identitate care refuză concretul ideilor şi acceptă abstractul lor prin relevarea unor noi adevăruri din ansamblul unei realităţi aparte.

Supervizarea dinamicii în construirea noilor puncte de vedere, felul în care îţi imaginezi realitatea, felul în care îţi promovezi ideile, depinde în mare măsură de energia gândurilor pe care o acumulezi prin coeziunea înţelesurilor atribuite noţiunii examinate şi sferei sale de formare. Înţelesuri care, la rândul lor, prin gradul de noutate şi complexitate, pot fi atinse prin extinderea teritoriului fantasmatic-mental, dependent de anumite echivalențe reciproce dintre energie şi informaţie.

Leadershipul nu se reduce la a „marca goluri” într-un domeniu în care miza este lucrul eficient cu oamenii, fixând nivelurile de rezultate şi performanţe aşteptate de la fiecare. Liderul viitorului trebuie să fie musai un cultivator de adevăruri şi perspective ştiinţifice, capabil să-şi reevalueze experimentele şi îndoielile, nu numai certitudinile, asta pentru a da dovadă de complexitate cognitivă. Numai cine îşi va răsturna certitudinile conformiste va ieşi din dulcele somn al mediocrităţii.

Filosoful român, C. Rădulescu Motru scria: „Adevărul ştiinţific trebuie considerat ca o formă de energie pe care sufletul omenesc, în tendinţa sa de a se adapta mediului extern, o desfăşoară alături de multe alte forme ale energiei sale.

Aşadar, căutând secretul transformărilor constante de „materie”, poţi descoperi ceva mult mai important: capacitatea de a adapta energia de producere a cunoaşterii ştiinţifice la o supremă conştiinţă.

Formă de energie pe care o utilizezi în scopul producerii de noi adevăruri, care să te pot plasa deasupra tuturor celor care nu cunosc semnificaţia şi puterea ştiinţei, oferind avantajul de a putea fi uşor transformată, are efect asupra experienţei de a-ţi asuma conştiinţa înfăptuirii durabilităţii unei viziuni progresiste.

Viitorul raţionalităţii din avanposturile ştiinţei relevă continuitatea acelei realităţi care permite ideea de progres. Un lider creator îşi întemeiază superioritatea pe acea conştiinţă a diferenţelor, adică pe un model de gândire care ţine de realitatea integrării unor forme alternative de energie.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us