ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Your Painted Smile

On Octombrie 12, 2018, in Lideri şi Atitudine, by Neculai Fantanaru

Învaţă să te examinezi în oglinda mărturisirilor prezente în raţionamentele artiştilor, încât să atingi în mod constant o superlativă intensitate a vieţii lor interioare.

Privirea ei s-a oprit asupra mea înduioşată, înţelegătoare şi blândă, ca un mesaj de promovare a lecturii unei poezii plină de rimă, în care autorul pune în scenă un "ego" plin de fineţe care creşte impulsul de a-şi procura plăcerea la vederea lucrurilor pe care le posedă. Înflăcărarea este puterea unui zâmbet care te înseninează.

Se vede că ea n-a suferit influenţa proeminentă a literaturii mele, totuşi părea să fi fost atinsă de mirajul unei libertăţi dobândite în baza comparaţiilor dintre strălucirea unui vis care se repetă şi culoarea unui thriller reuşit despre curaj şi izbândă. Privirea ei, la fel ca fiecare bătaie din aripi a unui fluture de mai, exercita o anumită presiune asupra gândurilor mele, o redirecţionare a sentimentului de efemeritate, făcându-mă să rătăcesc tot mai departe, înspre înalt, asemenea păsărilor într-un zbor deasupra norilor, prin universul unei voioşii fără seamăn.

Încă mai analizez efectele şi variaţiunile cromatice ale unei expresii faciale cu impact semnificativ asupra psihicului uman. Printr-un efect de contrast simultan, atmosfera de profundă vibrație sufletească serveşte drept fundal al unui tablou însufleţit de nesfârşitul gând al unei călătorii în timp, când totul rămâne complementar culorii din lumină, acel roz-pal al unei clipe păstrată într-o scânteie de eternitate.

Nu-mi este teamă de nimic. Nu vreau să mă las înşelat de oglinda sufletului, de ceva care mă mistuieşte prin încărcătură emoţională, prin expresivitate şi sugestie. Arma secretă a unei femei este o realitate care nu se supune nici spaţiului nici timpului. Cât de mult ar suferi un artist dacă ar ceda tentaţiei de a se lega sufleteşte de cineva fără să îmbrăţişeze un loc al transcenderii realului, al multiplicării luminilor şi al dilatării misterului.

Leadership: Îţi percepi sinele prin lentila unei reprezentativităţi de categorie ideologic-literară, altfel decât privitorul unei imagini care încearcă prin sensibil să pătrundă în inteligibil?

Don't talk to me. Lasă-mă să te privesc prin lentila unei reprezentativităţi de categorie ideologic-literară, a unei logici a diferenţelor de nuanţe, cu plăcerea cu care pictorul îşi plăsmuieşte o viziune din care scoate miza unui destin avangardist, dând la iveală printr-o coincidenţă bizară de culori o lume secretă, plină de magie, încărcată cu credinţă şi har dumnezeiesc.

Îţi urmăresc atent strălucirea ochilor, culoarea lor este reală, dar în acelaşi timp par pierduţi într-o poveste cu tuşă suprarealistă. Totul dispărând într-o clipă, ca atunci când încerci să confişti sclipirea unei stele, lăsându-te orbit de lumina unui spaţiu care se lărgeşte pe măsură ce te afunzi în el.

Văzută ca dublu al unui personaj de Cella Serghi, acestei fiinţe îi pot fixa corespondenţele doar în nomenclatura culorilor alb şi roz folosite de pictorii care vor să demonstreze frumuseţea unui tablou în interacţiunea cu o stare de fantezie care este însăşi esenţa unui gen artistic autonom, reglementat printr-un profund caracter literar.

Ai avut puterea să deschizi o altă uşă, o altă carte, printr-o asociere între curiozitate şi dorinţă, îndemnându-mă să continui încercările de "iscodire" a semnificaţiilor pe care le poartă culorile într-un adaos de profunzime atribuit contrastelor dintre delicat şi energic. Tăria unei femei se recunoaşte în intensitatea culorii pe care artistul o alege predominantă în tabloul său.

Roşul semnifică imaginaţia. Mândria este camuflată uşor într-un alb-gălbui în colţul buzelor. Nu m-am hotărât încă în ce mod ar trebui să te înţeleg, fără a ceda tentaţiei de a mă lega de vreun compromis fără compromitere în pasiunea pe care o pun în slujba ideilor artistice, între a exista prin clar-obscur şi a mă afunda în paginile inspirate de o înaltă ţinută poetică.

Leadership: Poţi să creezi avantajul unei zone vizuale confortabile pentru vederea de aproape şi de la distanţă, printr-o abordare care solicită un model de implicare ridicată dedicată experienţei de a fi reazem pentru altcineva?

M-ai cântărit într-o clipă şi parcă nu în avantajul meu. Dar ca să te înţeleg din priviri, ca să folosesc acea substanţă care dizolvată într-o anumită cantitate de solvent, la o anumită temperatură, dă culorii o intensitate luminoasă, trebuia să te las să te pierzi în amintirea pe care o trezeşte gestul unei atingeri cu totul accidentale.

Mi-ai citit cartea despre calităţile liderului şi erai atât de entuziasmată, prea mult atinsă de colajul pictat integral cu sigla raţionamentului în care se foloseşte inventiv experienţa de inginerie umană numită metamorfozare, într-un crescendo al disperării de a fi dorit să faci parte dintr-o poveste cu grad estetic vizibil.

Plimbându-mă prin cameră, ţi-am arătat tablourile care mi-au bucurat dintotdeauna sufletul. Picturi originale imaginate de mama mea, privind bogăţia sufletească a omului, menite să reflecte un mod de expresie a creativităţii dusă la alt nivel. Un simplu exerciţiu de eliminare a tensiunii dintre realitate şi ficţiune. Se simţea peste tot în jur acea specială stare de energie pe care o degajă munca în care pui suflet şi rămâi plăcut surprins de rezultatul final.

Privirea ta se întorcea mereu spre mine, zâmbetul ţi se îmbina armonios cu trăsăturile unui personaj mistic dintr-o operă literară care se transpune în alte lumi şi te face să reflectezi la întâmplările care se petrec într-o tăcere stranie. Atâta duioşie emana prezenţa ta, simţind-o ca o mână pe umăr, ca o strângere în zona inimii. Semn că m-ai acceptat ca şi confident al tău, ardeai de nerăbdare să-mi cuprinzi emoţia cu cea mai intensă pasiune a minţii de a controla o altă minte.

Leadership: Contribui la crearea unui model de redare a experienţei izvorâtă din detaliile unei fiinţe care îşi trăieşte sentimentele în interiorul unei oglinzi ce reflectă o realitate niciodată de două ori la fel?

Dar oare ce gândeşti tu despre mine când mă priveşti atât de adorabil? Încerc să intru pentru o clipă în mintea ta, să-ţi deschid ascunsurile prin intermediul unui personaj de Cella Serghi care iubea capacitatea de a fi pasionat, preocupat de frumos.

"Tu mă priveşti ca de pe alt tărâm, alteori gata să mă îmbrăţişezi. Nu-ţi este teamă, nu te aperi. Eşti atât de sigur de tine, uşor ironic, puţin trist. Ca un om aflat în faţa unei vitrine, admirând o bijuterie care-l fascinează. Ar vrea s-o aibă, dar ştie bine ca asta nu se poate. Îl desparte o vitrină, adică o lume. E durere şi furie în privirea ta, dar totodată ceva îmbietor şi bun. Vei pleca din faţa vitrinei cu o uşoară nostalgie. Ai alte treburi, alte socoteli. Lumea e mare. Nu-i cât o vitrină. Dar pentru mine pământul s-a micşorat. E atât cât îl înconjuri tu. Lumea toată eşti tu. Iar eu sunt disperata iubitoare a acestei lumi."

Am rămas până seara târziu împreună, ca două statui ce aşteaptă să prindă viaţă prin atingerea colorată a unui pictor suprarealist. Îmi imaginam privirea ei, solemnă şi demnă, cum ai înfăţişa un înger coborând din cer care va sparge acoperişul închisorii şi îl va elibera pe deţinutul ei.

Ea încerca să-mi surprindă privirea fără ca nimeni să ştie, ca pe o instanță invizibilă ce analizează gesturile și reacțiile personajelor dintr-o operă literară care nu va fi terminată niciodată. Eu eram „ochiul” străin ce domină imaginea creată în panorama conștiinței sensibilă la frumos. Ea era acea parte a oglinzii care reflectă atenţia ochiului îndreptată spre absolut, spre infinit şi mister. În mine persista dorinţa ei de a sorbi sărutul unei iubiri nesfârşite.

Amândoi constituiam fondul unui tablou "I lost you inside my mind" în care predomina lirismul culorilor, ambivalenţa simbolică a unui microcosmos temporar, inspiraţia de înaltă ţinută poetică. De fapt, păream a fi ieşit amândoi de sub penelul unui artist care nu cunoaşte adversitatea în artă.

Omul privit prin lentila artei se constituie ca reflectare a unor sentimente elevate şi intense într-o dublă oglindă: în oglinda experimentală a unei opere literare şi în oglinda unei realităţi fictive care pretinde că este mai reală decât este cu adevărat.

Your Painted Smile este creaţia unui artist care porneşte în studierea culorii de la înţelegerea mecanismului percepţiei vizuale ca moment fundamental al experienţei de a exista ca fiinţă care îşi doreşte cu pasiune să atingă în mod constant o superlativă intensitate a vieţii interioare.* Notă: Bryan Ferry - Your Painted Smile

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate