ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Zbuciumata călătorie spre iad a fiinţei simţitoare

On Septembrie 22, 2013, in Leadership Fusion, by Neculai Fantanaru

Demontează condiţionarea majoră între suferinţă şi evoluţie, activând câmpul de forţe motivaţionale necesare influenţării procesul de schimbare.

Clarice simte cu groază că face parte dintr-un scenariu sumbru, demn de un Stephen Jones. Dar nu ştie să smulgă această fatală imagine din minte, nu poate să oprească excesul de substanţă sensibilă la presiune, transferată moleculelor aproape epuizate cu rol de reglator al activităţii nervoase. Cum să supravieţuiască unei călătorii spre adâncul lipsit de ieşire, spre iad? Toată energia vitală i se concentrează pentru o clipă într-o singură direcţie, descurajantă. A totalei autodistrugeri.

Şi cum nu se poate elibera din iad, se instalează starea de inerţie care domină câmpul de forţe motivaţionale necesare influenţării procesul de schimbare. Nefaste bombardamente lăuntrice, dătătoare de fiori aspri, o aduc în starea de neoperativitate. Practic, este singură în casa criminalului, un loc întunecat şi înfiorător, şi simte că cineva o urmăreşte de aproape, gata oricând să o surprindă cu o lovitură mortală.

Un act de credinţă, o singură manifestare de voinţă ar putea oare s-o scape de gândul morţii, din menghina aceasta solidă ce pare că-i strânge cu putere cortexul cerebral? Şi doar pentru gândul acesta neliniştitor se duc cu stoicism atâtea lupte interioare, reacţii nepotolite de panică înlănţuite într-un ritm tulburător.

Leadership: Încercarea ta de a da o semnificaţie aparte întâmplărilor din viaţa ta se constituie într-un crescendo al voinţei de a găsi ceva cu care să te identifici în totalitate şi care să contribuie în acelaşi timp la dezvoltarea a ceea ce s-ar putea numi "Revelaţia unei realităţi ireversibile"?

Creşte valoarea tensiunii necesară stopării complexului de izolare. Faptul că nu poate ieşi din cercul slăbiciunii o preocupă peste măsură, şi pe bună dreptate. Cu toate acestea, Clarice se ţine tare. I se pare că, într-un fel, este în joc onoarea ei. Abia schiţează o mişcare, nu rosteşte nicio vorbă. Acum îi este mai mult ca oricând necesară imaginaţia vulcanică. Să facă ceea ce n-a mai făcut, să îşi rişte viaţa. Să mizeze totul pe un singur zar norocos, salvator. Iar acest gând asumat, ca un fulger căzut din cer cu voia Domnului, purtător de noi forţe, îi luminează conştiinţa şi o investeşte cu putere de iniţiativă.

Numai speranţa îi susţine funcţiile de siguranţă şi energia pozitivă transportată prin canalele fine de distribuţie a încordărilor alternative. Ea capătă dintr-o dată energia şi inspiraţia de a se avânta într-o acţiune riscantă, cu elanul şi spontaneitatea unui copil care îmbracă costumul lui Superman şi porneşte la salvarea lumii. Evident că s-a lăsat cu ceva adrenalină, fiindcă totul părea o aşteptare a inevitabilului. Ca să prindă un curaj salvator, ea începe să se identifice cu un erou care încearcă să-şi învingă destinul.

Mai rămâne un anumit unghi nedescoperit, o dublare a unei linii de acţiune aplicate pieziş pe o linie străină din planul conştiinţei. Numai astfel psihicul ei mai poate să suporte o greutate în plus. Trebuie să-l ucidă cu orice preţ pe Buffalo Bill. Cu simţurile ascuţite să pătrundă întunericul, să depăşească cu mult marginile conştiinţei. Să tragă ! Acum ! Acum ! Poc ! Poc ! Poc !

Clarice răsuflă uşurată. Furtuna s-a potolit. Norii cenuşii ai groazei, care s-au adunat şi au produs trăsnetul salvator, în sfârşit s-au dispersat. Buffalo Bill este mort ! Abia acum ea are revelaţia unei realităţi ireversibile: "Odată ce te-ai angajat într-o acţiune, trebuie să te asiguri că ai dus treaba până la capăt".

Leadership: Constrângerea de a te supune unei realităţi aparte poate să armonizeze toate faţetele personalităţii tale şi astfel să devii mai tolerant faţă de convingerile care provoacă rezultate nedorite?

Dificultăţile de adaptare la noi contexte şi situaţii pot oferi spectacolul inedit al unei expresii dramatice de profundă nelinişte sufletească. Aceste dificultăţi, care îl determină pe individul supus unei dedublări periculoase să abordeze mai greu procesele de „stimul-reacţie”, pot să apară din erori de autoevaluare. Care, la rândul lor, produc o anumită dezorientare şi o canalizare ineficientă a energiei într-o singură direcţie, descurajantă. A totalei autodistrugeri. Generând acele dificultăţi de înţelegere a propriilor capacităţi şi limite.

Aceste dificultăţi pot să apară şi în demersul investigativ de evaluare a situaţiei în care se regăseşte individul, în special atunci când are loc o creştere a “costurilor” induse de noile probabilităţi, calculate prin condiţionările externe ce pun în evidenţă acele contraste pronunţate dintre emoţiile care pun stăpânire asupra minţii sale. Iar adaosurile continue de stimuli negativi care acţionează asupra subconştientului, ameninţând integritatea personalităţii sale, conduc uneori la şocul emoţional.

Cum te evaluezi într-o situaţie fără ieşire: drept un cost relativ al erorii de predicție sau drept un element pozitiv care atestă importanţa anumitor alegeri?

În raport cu obligaţiile impuse de leadership, ce nu pot fi practic ignorate în procesul de percepţie a realităţii şi de dezvoltare pe plan psihic şi emoţional, în pofida influenţelor de natură perturbătoare, individul trebuie să fie categoric în avantaj. Să nu recurgă la cea mai puţin constrângătoare alegere. Iar inconvenienţele cauzate de o gestionare greşită a emoţiilor nu trebuie să fie disproporţionate în raport cu scopurile vizate. Mai simplu spus, echilibrul individului nu trebuie să fie afectat de reacţiile nepotolite de panică, înlănţuite într-un ritm tulburător în situaţii de criză.

Poţi să dai leadershipului tău o medalie pentru câştigarea războiului psihologic la care te supun gândurile, fără să măsori adevărată valoare a ceea ce reprezintă esenţa fenomenului uman?

Fiecare individ dovedeşte o anumită slăbiciune la un moment dat, un mod prea puţin sofisticat de a se lupta cu el însuşi, cu emoţiile şi sentimentele cele mai puternice, încât nu mai este în stare să stabilească un contact mai amănunţit cu punctele sale forţe şi motivaţii. Are loc o condiţionare majoră între suferinţă şi evoluţie, care împiedică activarea câmpului de forţe motivaţionale necesare influenţării procesul de schimbare.

Şi astfel este neglijat leadershipul care, raportat la gândirea şi simţirile omului, nu mai serveşte la nimic. Nu mai poate înlesni acea aventură a cunoaşterii, nu mai poate permite pătrunderea în acel univers al “dinăuntrului”, plăsmuit dintr-un aluat mai dur şi mai curajos.

Tocmai din acest motiv liderii sunt animaţi tot mai des de pasiunea de a recurge la evaluarea dimensiunii interne a leadershipului. Iar după părerea expertei Anne Deering, autoarea cărţii “Alpha Leadership”, această dimensiune se referă la modul în care te organizezi din punct de vedere psihologic pentru a reacţiona rapid faţă de mediu, pentru a avea abilităţile de gândire necesare ca să-ţi dai seama ce este important de evaluat la tine însuţi, încât capacităţile tale să nu se atrofieze.

Eşti capabil să joci o partidă tare de şah cu tine însuţi? Cum te organizezi din punct de vedere psihologic pentru a reacţiona faţă de mediu? Dai leadershipului tău o medalie pentru câştigarea războiului psihologic la care te supun gândurile? Testează-ţi capacităţile de a face faţă jocului nemilos al “supravieţuirii” în condiţiile unui mediu uneori ostil în care transformarea ta este mai dificil de realizat.

Un lider ar trebui să înveţe, în primul rând, să-şi retuşeze gândirea şi să redea strălucirea lăuntrică a fiinţei sale. Pentru aceasta el trebuie să facă distincţia dintre aceste două tipuri de reprezentare a personalităţii sale. Prima, din punctul de vedere al prudenţei, al posibilităţii de a utiliza capacităţile de distanţare faţă de orice control de natură externă. A doua, din punct de vedere al instabilităţii şi vulnerabilităţii psihice, care duce la gânduri extreme în situaţiile limită, transformându-l, supus luptelor interioare, într-o ţintă sigură pentru eşec.

Esenţa fenomenului uman este de a înțelege rostul lui în societate și de a contribui masiv la punerea în valoare a experienţelor care îi definesc caracterul. Aceste două considerente pot fi justificate prin următoarea concluzie imperativă:

"Dinainte de a începe ceva, trebuie să ştii dacă poţi duce până la capăt acţiunea".

Zbuciumata călătorie spre iad a fiinţei simţitoare aduce în prim plan necesitatea liderului de a-şi dezvolta o gândire imparţială cu un “status” stabil şi neinfluenţabil în condiţiile ostile de intervenţie a unor forţe externe, destabilizatoare. Care pot declanşa frica de acţiune, anxietatea, instabilitatea şi inerţia.

Crearea unui blindaj de protecţie impenetrabil care să ne ferească de intervenţii externe perturbatoare şi destabilizante, dar uneori şi de forţele interne ce pot apărea din instinctul nostru de apărare, este utilă pentru noi toţi. Dar absolut necesară pentru un lider.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate