ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

11 metri pătraţi

On Septembrie 22, 2014, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Întregeşte-ţi personalitatea, investind mai mult timp în munca de creare a propriei realităţi.

Moscova este bombardată sălbatic. Hitleriştii încep ofensiva împotriva capitalei. Dar Eisenstein continuă munca la film. Peste tot domneşte haosul dezorganizării, mersul normal al vieţii studioului nu este reluat încă multă, multă vreme. Sala de spectacole devine şi ea platou de filmare. Platourile sunt mici, încăperile casei de cultură nu sunt făcute pentru filmări. Eisenstein nu are o locuinţă separată, stă pe 11 metri pătraţi. Adeseori, situaţia financiară este complet catastrofală: „peste tot mi se reţin rate şi iese dracu ştie ce”.

De unde atâta forţă în acest artist care trăieşte în asemenea condiţii, de a lucra – şi condiţiile de lucru sunt şi mai teribile – urmărindu-şi obstinat ideile, ducând cu o răbdare neomenească, până la desăvârşire fiecare detaliu, cel mai mic amănunt al viziunii sale, ocupându-se de tot, de absolut tot, insistând până şi pentru obţinerea grosimii corespunzătoare a stratului de chit de pe obiectele bisericeşti ce abia mai urmează a fi aurite? *

Leadership: Creaţia ta îşi descoperă sensul şi veridicitatea numai dacă este privită din perspectiva unei experienţe de viaţă constrângătoare?

Poate că leadershipul, urmând legi descriptibile prin valori ce apar la momente de timp imprevizibile, este o componentă a unui model mai larg de schimbare, în care experimentezi ceea eşti în condiţii de mare solicitare. Întotdeauna dominanta pe care este plasată interacţiunea cu ceea ce te înconjoară, cu ceea ce contează în momentul stabilirii unei noi relaţii cu o realitate care te depăşeşte, străpungând vălul limitator al concretului, colorează şi antrenează după ea câmpul întreg al trăirilor individuale.

Şi numai aceste trăiri, învăluindu-te uneori cu un subtil văl de tristeţe şi îngrijorare, te ajută – sau te împiedică - să faci față unei lumi în care poate n-ai vrea să mai trăieşti nicio clipă, dar care pare să te aștepte chiar după colț. Toate acestea nu sunt rezultatul a ceea ce eşti, ci sunt rezultatul rezidual al gândurilor şi acţiunilor tale predominante, fapt ce îţi permite să te concentrezi pe lucrurile importante din viaţa ta, în acelaşi timp oferindu-ţi şansa de a-ţi dezvolta cariera într-un mediu incert.

Pentru ca creaţia ta să-şi descopere sensul şi veridicitatea, ea trebuie uneori privită din perspectiva unei experienţe de viaţă constrângătoare, deci prin prisma unui obiectiv greu de atins, după ce analizezi realitatea în care te găseşti din toate punctele de vedere, pro şi contra. Numai investind mai mult timp în munca de creare a unei realităţi obiective, menite să îţi exprime conştiinţa şi nu disperările sau nemulţumirile, îţi vei putea întregi personalitatea.

După cum precizam într-un articol mai vechi: „Personalitatea are ca destinatar acel individ înzestrat cu capacitatea de a se dărui întru totul pasiunii sale şi lucrurilor în care crede, chiar dacă circumstanţele nu sunt întocmai favorabile.

Leadership: Eşti pregătit să experimentezi o nouă dimensiune a formării tale, prin prisma trecerii de la statutul de "căutător-dezvoltator" la statutul de "luptător-supravieţuitor" ?

Probabil că toate aceste reprezentări ale sinelui, puse în legătură cu valoarea ascunsă a omului, formează laolaltă, sau ar putea forma, un model general, dezorientat din punct de vedere al căii de urmat pentru evoluţia profesională. Aici leadershipul capătă o nouă caracteristică pentru detectarea naturii reale a omului, aceea de „transfer de siguranţă”, prin care se face trecerea de la statutul de căutător-dezvoltator la statutul de luptător-supravieţuitor.

Siguranţa este o preocupare şi o responsabilitate continuă, ce-i revine omului care se angajează singur într-un proces continuu de dezvoltare, în condiţii de incertitudine. Un proces dinamic, focalizat pe construirea unui sistem de valori care poate să genereze, mai ales pe termen lung, o anumită rentabilitate, o anumită rezistenţă cu valoare de test, o stare de spirit care include păstrarea unei atitudini ferme faţă de ceea ce ceri de la tine, de la viaţă, de la hobby-ul tău şi de la viitor.

A experimenta o nouă dimensiune a formării tale ca artist înseamnă să trăieşti experienţa unei aventuri născută din stoicismul cu care rezişti în faţa oricărei greutăţi şi din viziunea cu care te poţi identifica într-o mai vie şi mai pricepută solicitare a capacității de redare a unei realităţi care substituie realitatea pe care trebuie să o înduri.

11 metri pătraţi vizează acea formă de existenţă a omului, devenit prizonierul propriei sale creaţii şi proiecţii în viitor, dar care meditând la sine şi autoanalizându-se îndelung poate înţelege alte unghiuri de abordare a unei situaţii potenţial problematice.

Bucuria victoriei, concretizată într-o nouă serie de reușite profesionale, are de multe ori la bază tocmai conştiinţa, atitudinea faţă de sine, revelarea de sine, validabile prin opoziţie cu ceea ce se întâmplă în jur.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us