ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

A deveni tu însuţi în lumea ştiinţei

On Martie 15, 2014, in Leadership Fusion, by Neculai Fantanaru

Încearcă să-ţi constitui autoritatea ştiinţifică ca o materializare a spiritului de a privi cu încredere spre viitor, identificând schimbările care survin în contextul dobândirii unei conştiinţe de sine mai înalte.

Totdeauna m-am gândit la mine ca la un om de ştiinţă ce caută principiile şi cauzele profunde ale unei realităţi fizice unice, obligat să-mi utilizez însuşirile superioare de bun observator spre dobândirea unei noi puteri de chemare şi de iluminare, ca demonstraţie de credinţă intelectuală ce trebuia dovedită înainte de a fi crezută fără rezerve.

Ştiinţa constituia singurul mijloc preventiv în contra pasiunilor şi patimilor ce puteau fi condamnabile şi distrugătoare dacă reuşeau să-mi orienteze privirea şi simţurile spre un punct prea mic de interes ca să însemne ceva pentru progresul lumii.

Aşadar, consecinţele unei astfel de intenţii erau de ordin spiritual, căci întotdeauna simţeam că mă apropii de dorinţa universului conjugată cu creşterea abundenţei de potenţă creatoare (informaţii, imagini, interpretări, realităţi fascinante, teme de reflecţie), atunci când apucam să croiesc o nouă cale de gândire şi de prezentare a ideilor. Mă simţeam în largul meu, ca în faţa unei opere de ficţiune, într-o atmosferă a interiorităţii apărate prin forţa care asigură ordinea cosmică împreună cu tot ce presupune viaţa pe pământ.

Singura explicaţie logică a abundenţei de sensuri şi semnificaţii ce-mi asediau interiorul, revendicându-mi astfel locul bine-meritat în ceea ce scriu, căutând să mă mențin ancorat în vizibilul unei lumi fizice (văzute) şi metafizice (nevăzute), era aceea că destinul meu se hrănea din coincidentele unor paşi premergători de configurare a frontierelor de cunoaştere pe care i-au parcurs vechii alchimişti.

Bagheta magică care transformă orice idee într-un diamant veritabil era asociată timpului şi energiei consumate în reflecţii şi puncte de vedere fertile.

Sau, mai degrabă, cred că încercam să mă utilizez pe mine însumi drept un memento al unei vieţi trecute, unde am trăit prin intermediul altcuiva credinţa într-o lume în care ştiinţa şi tehnica trebuiau să deschidă orizonturi inimaginabile. Sub acest cuvânt "credinţa" se ascunde şi acum întreaga mea iniţiativă de a determina schimbările fundamentale ce intervin în destinul lumii, a cărei miză este atingerea unei trepte superioare de dezvoltare şi de spiritualitate.

Leadership: Poţi să-ţi asumi ataşamentul faţă de totalitatea fiinţei care te înălţă spre măreţie, raportându-te la un act de voinţă desemnat prin sintagma "o materializare a spiritului de a fi ca Unu în multiplu"?

Fizicianul italian Alessandro Volta a trimis o scrisoare fizicianului german Georg Christoph Lichtenberg, din care putem să extragem următorul pasaj:

"Oricât ai recomanda această scrisoare tinerilor fizicieni, tot n-ar fi prea mult. Ea îi va iniţia în arta dificilă a experienţelor; ea îi va învăţa să nu se încreadă în primele observaţii, să schimbe mereu forma aparatelor. Iar dacă imaginaţia nerăbdătoare i-ar face să părăsească drumul încet, dar sigur, al observaţiei pentru visări seducătoare, poate vor fi opriţi pe acest teren lunecător, văzând cum un om de geniu ia în seamă orice amănunt."

Citind aceste rânduri, mi-am dat seama că ceea ce contează foarte mult pentru sufletul meu, care are întotdeauna dreptul de a fi martor la frământările şi năzuinţele de fiecare clipă, este să aprofundez mentalitatea experimentatorului şi a descoperitorului care ştie unde să caute şi ce să găsească pentru a-şi putea expune un punct de vedere ferm faţă de rezultatele dorite a fi materializate.

Totalitatea fiinţei care te înălţă spre măreţie rezidă din datoria spiritului ştiinţific de a fi întotdeauna şi pretutindeni centrul acelor schimbări menite să aibă efectul de stimulare a interesului pentru cunoaştere şi autocunoaştere. Iar o materializare a spiritului de "a fi ca Unu în multiplu" sugerează contopirea mai multor mentalităţi şi caractere într-o singură entitate de inteligenţă superioară a cărei singură realitate vizionară se exercită printr-o lărgire a conştiinţei spirituale.

La o conştiinţă de sine mai înaltă se ajunge prin optimizarea raportului dintre intuiţia pătrunzătoare de a vedea dincolo de faţa imediată a lucrurilor şi lărgirea orizontului cunoaşterii care se materializează prin experienţă şi descoperire.

Un succes nesperat sau o încercare fără sorţi de izbândă sunt două din plăcile turnante ale filosofiei ştiinţei, fiecare din ele reprezentând o expresie a credinţei de a privi spre viitor. În definitiv, experienţa mea de viaţă nu trebuie să fie doar o cucerire excepţională a ştiinţei, ci trebuie considerată o reflectare, o oglindă a sufletului care încearcă mereu să se transpună în cuvinte şi în fapte pentru a realiza lucruri care să reziste timpului și memoriei lumii.

Momentul oportun al dobândirii unei noi conştiinţe de sine contează mai mult decât prilejul de a mă forma ca om de calitate, specialist într-un domeniu, în vederea dobândiri unui loc fruntaş în lume. Un savant îşi atinge adevărată valoare numai prin expresia credinţei pe care o parcurge şi o împărtăşeşte prin intermediul a ceea ce aduce nou în slujba progresului.

Leadership: Încerci să dai viaţă unui lucru care se poate anula pe sine privindu-l ca pe o experiență inițiatică, subsumată exclusiv logicii căutării de sine într-un demers de creaţie de nivel superior?

Pregătirea temeinică într-o anumită ramură a ştiinţei se poate încadra într-un sindrom rigid de dependenţă faţă de profunzimea ascunsă a creaţiei care amestecă voit registrul miraculosului cu cel al supranaturalului. Dar dacă constatările şi aprecierile privind noile posibilităţi de asimilare şi conectare a ideilor inovatoare produse de-a lungul vremii, contrapuse schemelor formale aplicate de ceilalţi, sunt supuse unor distorsiuni interioare, conştiente sau inconştiente?

Vâlvătaia interioară, ca un foc nestins, pasiunea pentru studii se poate domoli sau chiar dispărea dacă dezvolţi un grad mare de dependenţă faţă de o autoritate de nivel superior, faţă de o gândire mult prea aprofundată. O asemenea autoritate poate fi un model de descoperitor al unei lumi ipotetice sau al unei noi ştiinţe.

Dovadă în acest caz este renumitul alchimist Fulcanelli, a cărui constatări şi observaţii se bucură şi astăzi de un interes enorm în lumea ştiinţifică. El ţinea deseori să precizeze: "Cărţile maeştrilor nu sunt scrise pentru toţi, deşi toţi sunt îndemnaţi să le citească." Nu-i de mirare că şi-a păstrat cu înverşunare secretele ştiinţei, cu caracter mistic sau simbolic. Dar ceea ce evidenţiază întrucâtva sentimentul său de superioritate este faptul că, la fel ca toţi alchimiştii, Fulcanelli s-a exprimat într-o manieră mai puţin tangibilă publicului larg. Şi chiar el ţinea să afirme că ultimul său manuscris nu va fi niciodată publicat deoarece nimeni nu ar înţelege conţinutul său.

Prin aceasta s-ar traduce şi expresia: "a da viaţă unui lucru care se poate anula pe sine". Ştiinţa prea avansată îţi trasează noi orizonturi, dar totodată îţi anulează garanţia că poţi fi înţeles, restricţionându-ţi dorinţa de a da răspunsuri şi îndrumare. Să îi mulţumim minţii noastre, plină de aspiraţii, purtată de imaginaţie şi idei către zone inaccesibile de înţelegere, că ne atenţionează despre faptul că ea nu poate cuprinde pe deplin acele aspecte care au impact direct în modul de relaționare cu cei din jur.

Mintea, echivalând cu promovarea identităţii însăşi a creaţiei noastre, trebuie să ne semnaleze întocmai care sunt graniţele şi limitările noastre. Apoi, cu dreptul, să păşim împreună cu ea în căutarea Vrăjitorului din Oz, dar cu pretenţia de a nu aventura prea mult în necunoscut, precum Gulliver în ţara Liliputanilor. Cine se lasă prins în urzelile şi legăturile superiorităţii gândirii, cu mii de fire mărunte conectate la perspectivele cele mai îndepărtate, cu greu se va mai scula din somnul obscurei sale raţiuni.

Căutarea de sine într-un demers de creaţie de nivel superior este o modalitate de a obţine mai multe informaţii despre ceea ce te defineşte sub influenţa unei puteri concentrate şi constante numită "imaginaţie" reprezentată de perpetuarea unui "limbaj revoluţionar".

A deveni tu însuţi în lumea ştiinţei este considerentul pe care trebuie să-l iei în calcul atunci când încerci să-ți recunoști gradul de adaptabilitate şi de maleabilitate la o conştiinţă ce are ca unic semn distinctiv faptul că rămâne ancorată atât în valorile eterne ale credinţei, cât şi în cerinţele utilizării eficiente a cunoaşterii în lumina descoperirilor.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate