ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

A fi un lider adevărat

On Decembrie 30, 2008, in Leadership XS-Analytics, by Neculai Fantanaru

Veghează asupra modului în care îţi îndeplineşti rolul, aşa încât să nu plăteşti un impozit prea mare pe "terenul tău de joc".

Eterna întrebare: a fi sau a nu fi...un lider? Nu voi căuta nicidecum să răspund la această întrebare într-un mod cât mai interesant, aşa cum ar face-o probabil un parlamentar în faţa alegătorilor cu puţin timp înainte de alegeri, sau într-un mod ştiinţific cum ar proceda un fizician, un biolog sau un chimist. Voi încerca în acest articol să simplific cât mai mult lucrurile şi să vă ajut să înţelegeţi cu mai multă uşurinţă conceptul de leadership.

Curiozitatea veşnic vie îmbinată cu seriozitate şi încredere m-au determinat cu mult timp în urmă să caut cu orice preţ răspunsul la această întrebare: “Ce este un lider?” Un prieten căruia i te poţi adresa în orice împrejurare nu este tocmai răspunsul cel mai potrivit, ori definiţia cea mai corectă a liderului, ţinând cont de faptul că au existat lideri care nu admiteau prezenţa în jurul lor a prea multor persoane.

De fapt, dacă stau bine şi mă gândesc, nici nu cred că pot oferi o definiţie exactă, unică şi completă a termenului de "lider". Totuşi, voi încerca să vă ofer un răspuns cât mai simplu de înţeles legat de ce este leadershipul, respectiv ce este un lider, din punctul meu de vedere.

Leadership: Îţi pui la încercare potenţialul de a fi mai mai aproape de acel "plus unu" care se mulează pe ceea ce înseamnă model de consum, gândind în termenii ideii de “câştig”?

Veţi înţelege mai uşor conceptul de leadership dacă veţi gândi în termenii ideii de “câştig”. Să spunem că un întreprinzător doreşte să-şi dezvolte afacerea şi să obţină un profit mai mare din vânzarea de umbrele. El angajează mai mulţi tineri fără prea multă experienţă în vânzări care să convingă clientela de calitatea, importanţa şi avantajele acestor umbrele, şi să investească serios în această piaţă. Dar pentru ca totul să meargă bine, întreprinzătorul trebuie mai întâi să-i trimită pe angajaţii săi la cursuri de pregătire în negociere şi vânzări. Apoi trebuie să le ofere un salariu cât mai bun care să fie proporţional cu volumul de muncă prestat şi cu profitul realizat, pentru ca ei să fie motivaţi să lucreze la firma lui.

Un întreprinzător iscusit ştie foarte bine un mare adevăr: singura cale de a-şi dezvolta afacerea, respectiv de a-şi creşte profiturile prin vânzarea umbrelelor, este să obţină în primul rând sprijinul angajaţilor săi şi apoi să vină în întâmpinarea oricăror doleanţe din partea clienţilor pentru ca aceştia să solicite cât mai multe comenzi.

Prin analogie pot spune că "leadershipul" se poate măsura prin câştigul pe care îl obţine atât întreprinzătorul, cât şi angajaţii şi clienţii. Fiecare are ceva de câştigat dacă, şi numai dacă, întreprinzătorul care demarează o afacere deţine experienţa necesară în coordonarea unei echipe, dacă dă dovadă de profesionalism în exercitarea tuturor activităţilor pe care le desfăşoară şi, mai ales, dacă are idei şi dacă ştie să exploateze la maximum posibilităţile pe care le are. Aşadar, întreprinzătorul este cel care dă tonul şi pune lucrurile în mişcare. El este liderul în acest caz, pentru că de el porneşte totul, şi de el depinde în mare măsură cum se vor mişca lucrurile.

Modelul de consum este lucrul care trebuie să îţi avantajeze trăsăturile şi valoarea, potrivit cu ceea ce caută oamenii, şi care contribuie la asigurarea unui nou parteneriat. Iar a-ţi pune la încercare potenţialul de a fi mai aproape de acel "plus unu" care se mulează pe ceea ce înseamnă model de consum, înseamnă să-ţi creşti şansele de a-ţi recupera valoarea investiţiei prin ridicarea nivelului de performanţă în zona de imagine şi în cea de negociere.

La fel ca în fotbal, trebuie să-ţi pregăteşti un teren de joc care să aibă cel puţin 5 “jucători”: o premiză de încredere, o premiză de abundenţă sau de creştere a valorii, o premiză de creare a condițiilor de câştig, premiza de a acoperi o zonă mare de impact şi premiza de la care porneşte prezentarea contextului unei dezvoltări durabile. Veghează asupra modului în care îţi îndeplineşti rolul de lider, aşa încât să nu plăteşti un impozit prea mare pe "terenul tău de joc".

Impozitul este contribuţia adusă relaţiei dintre investiţie şi câştig ce se stabileşte între responsabilitatea de a te ridica la nivelul aşteptărilor consumatorilor şi angajamentul de a livra acea “Performanţă cu Mesaj” care să te diferenţieze de concurenţă. Oamenii beneficiază de un cost personalizat la achiziţia unui produs în funcţie de profilul tău de întreprinzător.

Leadership: Poţi să găseşti momentul prielnic de a fi prezent în orice circumstanţă de mare însemnătate, refuzând orice solicitare din partea celorlalţi care contravine cu termenii propriului Cod de acces la o nouă direcţie de urmat?

Urmându-te, oamenii vor reuşi să se autodepăşească? Celebrul scriitor Stefan Zweig sublinia: “Cine vede apropiindu-se o furtună, ştie că un singur lucru poate salva nava şi echipajul: voinţa neclintită a căpitanului de a sta el însuşi la cârmă şi, mai presus de toate, de a o ţine el singur în mâinile sale.

Pe măsură ce ritmul general al schimbărilor se accelerează, sarcina liderului de a-i îndruma pe oameni în direcţia cea mai bună devine tot mai grea. Căci a-i conduce pe oameni nu este nicidecum cireaşa de pe tort pe care s-o mănânci lingându-te pe buze de plăcere, ci dimpotrivă o corvoadă fără sfârşit.

Termenii propriului Cod de acces la o nouă direcţie de urmat sunt de ordine valoric, vizual, moralizator şi revelator, în funcţie de cât de departe eşti dispus să mergi pentru a crea momentul de vârf al călătoriei în care trebuie să le împărtășești celorlalți ce ai învățat de la viaţă şi ce s-a schimbat o dată cu aceste lecţii.

Puţini sunt cei care au talentul de a prelua conducerea şi de a se impune în faţa oamenilor, câştigându-le respectul şi admiraţia. Pentru că, a fi un lider înseamnă să ai o voinţă neclintită de a răzbi într-un mediu ostil, să preiei iniţiativa atunci când nimeni nu pare interesat sau nu are curajul să o facă. Înseamnă, de asemenea, să câştigi încrederea celor deznădăjduiţi şi să-i convingi că, urmându-te, vor reuşi să se autodepăşească şi să-şi împlinească viaţa.

Rolul liderului este deci foarte important. El trebuie să fie alături de oameni în momentele dificile, să-i motiveze să fie mai performanţi şi mai concentraţi spre rezultate, să vegheze asupra modului în care îşi îndeplinesc sarcinile şi să-i îndrume în direcţia cea bună, conştient de faptul că eşecul sau succesul oamenilor depind numai de el. Şi la fel ca întreprinzătorul despre care v-am vorbit la începutul acestui articol, liderul trebuie să facă tot ce-i stă în putinţă pentru ca toată lumea să iasă în câştig.

Leadershipul este beneficiul pe care îl obţii în urma unui demers considerat "de mare însemnătate" care integrează pragmatism în spaţiul unei vieţi pline de învăţături din care nu renegi nici un minut, ci rămâi fidel (ca un adevărat întreprinzător) îndemnului „Here I go again” !

A fi un lider adevărat este un scop pe care îl ating oamenii ce vor să se autodepăşească făcând din realitatea înconjurătoare propria lor mărturisire de credinţă într-o capacitate sau talent specific, cât mai ales într-un simţ general al succesului - valabil nu doar în afaceri, cât şi în viaţa de zi cu zi.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate