ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Accesul unui străin în cadrul insuficient definit al ştiinţei

On Ianuarie 14, 2014, in Leadership FX-Intensive, by Neculai Fantanaru

Îndreaptă-ţi demersurile de cercetare spre noi direcţii de valorificare a potenţialului de performanţă, astfel încât ştiinţa ta evoluată să nu se transforme într-o sursă de incertitudine şi dezorientare.

Eram atât de aproape şi totuşi atât de departe de a descoperi fondul inepuizabil de resurse de înţelegere, acel pretiosum rubinus, piatra sângerie a ştiinţei. Pătruns de imboldul aproape de neînvins al cercetării, spre realizarea formulei de calcul a indicelui care măsura toate elementele constituente ale adevărurilor şi non-adevărurilor, am sărit peste tot ceea ce reprezenta abisul inexistentului. O plonjare într-o lume paralelă. O aventură care s-a concretizat într-o deconectare de la rutina “acceptabilului”, permiţând instalarea unei gândiri flexibile şi adaptative. Şi, totuşi restricţionată de o forţă externă.

Simţeam că eram condiţionat să reneg tot ceea ce ştiam, de o forţă invizibilă care îmi îndrepta demersurile de cercetare spre noi direcţii și priorităţi în regândirea ipotezelor care diminuau gradul de falsificare a realului de către imaginar. Iar asta însemna încă un pas spre multiplicarea perspectivelor de înţelegere a modului în care iau naştere şi funcţionează marile reguli ale ştiinţei. Prin urmare, trebuia să încerc să evidenţiez discrepanţa dintre ceea ce ştiam şi ceea ce credeam, călăuzindu-mă în muncă după perceptul lui Georges Cuvier: a denumi, a descrie, a clasifica. Diferenţa era importantă.

Nu-mi dădeam seama prea bine dacă era adevărat sau fals tot ceea ce se ascundea în interiorul acelui spaţiu închis care opera cu legi neclare. Ştiinţa devenise mai degrabă o sursă de incertitudine. Nu puteam să exclam: “Vezi, ai avut dreptate!”, fiindcă trebuia mai întâi să dovedesc că nu pot exista două realităţi distincte în acelaşi timp. O realitate a unei lumi imaginare şi o realitate a unei lumi raţionale.

Mă simţeam mai degrabă străin într-un cadru insuficient definit, echidistant de tot ceea ce înseamnă putere de înţelegere, de parcă aş fi coborât pe pantele exterioare ale unui crater de impact mai complex. Din plin fusesem lovit de ceea ce se numeşte blocking-distortion rezultat în urma unui proces de tipul wishful thinking.

Aceste tentative de manipulare a ştiinţei erau însoţite mai ales de cuvintele scenografului român Helmut Stürmer: „Tocmai atunci când crezi că ai priceput ceva şi încerci să baţi în cuie o realitate, apare automat contrariul ei.

Leadership: Actul de revizuire a propriei fiinţe prin oglindire

Nu vom putea niciodată regândi leadershipul decât prin prisma evoluţiei, aplicativă în contextul unor raportări permanente la un cadrul bine definit al ştiinţei, fără să ne lăsăm plafonaţi de descoperirile făcute. Tot ceea ce înseamnă putere de înţelegere, observabil şi descriptibil mai ales în condiţiile unei dezvoltări dinamice, rezidă din instalarea unei gândiri flexibile şi adaptative, mai imaginativă şi mai creativă. Dar care aproape întotdeauna este restricţionată de acea forţă externă numită “raţional”.

Pentru a concepe şi a conduce procesul de dezvoltare a leadershipului, specific ştiinţei care ne învaţă că resursele de cunoaştere şi de evoluţie sunt nelimitate, spre abordarea durabilă a diferitelor zone de câştig de ordin intelectual, se impune luarea în calcul a deficitului de incertitudini. Care se naşte odată cu întrebările succedate de-a lungul pătrunderii noastre într-un spaţiu de cunoaştere şi autocunoaştere mai evoluat, condiţionându-ne însă să renegăm tot ceea ce ştim.

Este vorba, în principal, de actul de revizuire a propriei fiinţe prin oglindire, prin analiza coincidenţelor şi a deosebirilor dintre ceea ce e propriu şi ceea ce este străin, dintre ceea ce gândim şi implicaţiile pe care nu le putem întrevedea.

Puterea ta de cercetare este total în afara sferei de investigaţie a leadershipului?

Forţa invizibilă care ne orientează demersurile de cercetare spre noi direcţii de valorificare a potenţialului de performanţă, în regândirea acelor idei, principii şi opinii ce sunt contra propriilor noastre aprecieri, este dată tocmai de dorinţa de evoluţie. Câştigarea unei bătălii decisive, prin auto-impuneri, întru dobândirea independenţei noastre de sub jugul unei stăpâniri străine - a acelei forme de cunoaştere calitativ diferite, este esenţială pentru evitarea oricărui colaps. Care, luând forma unor tendinţe de stagnare, întinează instantaneu orice apetit pentru performanţă şi inovaţie.

Putem spune că puterea noastră de cercetare este total în afara sferei de investigaţie a leadershipului atunci când nu reuşim să exploatăm din plin resursele unei noi “naşteri” intelectuale - pasul câştigător în regândirea poziţionării noastre, din punct de vedere al abordărilor, pe un loc fruntaş al ştiinţei. O plonjare într-o lume paralelă, urmărind cazul de intersectare a cererii şi ofertei de capital ştiinţific, care sporeşte activele de explorare ale leadershipului, este singura cale de a scăpa din acel impas compromiţător, blocking-distortion.

Numai identificând punctele tari şi provocările inerente ale fiecărei structuri noi de gândire adoptate, permiţând trecerea noastră spre un nivel superior de evoluţie, vom putea să facem un pas mai mare spre multiplicarea perspectivelor necesare măsurării performanţelor proprii. Şi pentru punerea în aplicare a tot ceea ce am acumulat în scopul diversificării şi optimizării leadershipului.

Accesul unui străin în cadrul insuficient definit al ştiinţei vizează în special pe indivizii lipsiţi de cunoaşterea unui leadership autentic ce vor să impună schimbarea fără a avea un substrat ştiinţific. Cine intenţionează să deschidă o nouă poartă către cunoaştere şi să redescopere liderul din el însuşi, ar trebui, mai înainte de toate, să-şi îndrepte demersurile de cercetare spre noi direcţii de valorificare a potenţialului de performanţă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us