ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Adevărul mut aşternut în cartea vieţii

On Ianuarie 22, 2014, in Leadership Deluxe, by Neculai Fantanaru

Efectuează numeroase incursiuni în lumea ascunsă a raţiunii, astfel încât să urci la un nivel mai înalt de dezvoltare personală.

Mă cuprinsese îndoiala. Eram, oare, într-adevăr în faţa a ceea ce filozofii numesc argentum vivum? Procesul de investigaţie a ceea ce putea determina o fragmentare a legăturii cu neverosimilul greu de digerat al unei lumi imaginate, se alinia cu tendinţele cele mai inovatoare ale artei de a utiliza principiile de funcţionare ale unui spaţiu întins şi foarte complex. Care delimita ştiinţa de pseudoştiinţă.

Efectuând numeroase incursiuni în lumea ascunsă a raţiunii care se realiza numai prin ştiinţă, ghidat de înțelegeri și supoziții metafizice sau de conceptele filosofice ale timpului, totodată bazându-mă pe observații sistematice, am depăşit neputinţa de a înțelege legătura dintre valoare și identitate. Care mă definea în raport cu orizontul de aşteptare al unei autorităţi străine ce mă supraveghea necontenit. Începusem să aflu cine sunt cu adevărat în relaţie cu un Ego supradimensionat de o imaginaţie relativ captivantă, dar distorsionată de un Alter Ego care îmi făcea mereu reproşuri.

Luptam împotriva curentului, împotriva propriei mele conştiinţe, împotriva propriei mele structuri intelectuale care filtra orice imperfecţiune de ordin identitar?

Izvorul de lumină a lui Hermes

Mă pusesem în raport cu elementele de construcţie ale unei personalităţi faţă de care mă simţeam disproporţionat, deformând astfel veritabilele condiţii ale legăturii mele cu realitatea obiectivă. Studierea amănunţită a câmpului de luptă pe care se înfruntau cele două orientări, una spre autocunoaştere, cealaltă spre experimentare, uneori într-un sens abstract, sporea cooperarea din ce în ce mai strânsă cu ştiinţa.

Incursiunea în propria mea lume, adaptată la un anumit context în care ceea ce eram şi ceea ce voiam să devin puteau fi separate în timp şi spaţiu, devenise o parte a acelei ştiinţe ascunse rezervate alchimiştilor. Numai alchimiştii erau capabili să descifreze mesajul codat pe care Dumnezeu l-a implantat în fiecare om la naştere. Această ştiinţă avea capacitatea să unifice şi să solidarizeze toate strădaniile mele de cunoaştere, într-un singur tot, dându-mi posibilitatea să mă înlătur de la elementul “rătăcire” care decurgea din perspectiva fiinţei care eram.

Ce însemnătate am eu? Ca să răspund măcar estimativ la această întrebare exhaustivă trebuia să iau în serios ceea ce credeam despre mine însumi. Mai mult decât atât, ceea ce se schimba la mine în raport cu ceea ce mi se întâmpla pe măsură ce mă apropiam de punctul de întâlnire al celor două axe în mişcare: ştiinţa şi experienţa de viaţă.

Un alchimist exprima acest lucru folosind metafora: “Cufundă-ţi mintea în undele izvorului de lumină a lui Hermes care să te atragă spre adevăr.

Leadership: Poţi să creezi anumite condiţii de exploatare a sinelui în încercarea de regăsire a autenticităţii de fond?

Temelia de nezdruncinat pe care se sprijină liderul autentic, protagonistul unei deveniri continue, este adevărul. Cunoaşterea, care neagă sau susţine adevărul a ceea ce omul-lider este, nu poate fi receptată şi procesată doar la nivelul minţii. Ci mai cu seamă la nivelul realităţii şablon în care el este de acord să creeze anumite condiţii de “iluminare”, de exploatare a sinelui în încercarea de regăsire a autenticităţii de fond. La rândul ei, această autenticitate se ridică împotriva adversarului numărul unu: lipsa de credibilitate în contextul crizei de identitate.

Dincolo de bariera dificilă a cunoaşterii de sine rezultată din examinarea personală, la intersecţia dintre ştiinţa şi pseudoştiinţa de te pune în acord cu tine însuţi, trebuie să înveţi să-ţi foloseşti şi inima şi intuiţia.

Când refuzi să te asculţi se poate întâmpla ca puternicul contrast dintre Eu şi backgroundul existenţial să accentueze mai degrabă o latură vulnerabilă a personalităţii tale. Te laşi ghidat de înţelegeri şi presupoziţii care îţi îngrădesc capacitatea de defini corect componenta ta complexă şi definitorie? Această componentă se bazează pe sentimentul intim al propriei valori?

O lipsă de credibilitate în ceea ce priveşte aplicarea măsurilor asumate în plan personal pentru reglarea oricăror dispute ce decurg din ascultarea de sine, nedând crezare semnalelor continue ale minţii raţionale care îţi dau de înţeles cât de mult te cunoşti şi te accepţi ca fiind o entitate unică, poate împiedica trecerea la o conştiinţă extinsă de sine. Şi îţi limitează înţelegerile şi interpretările despre ceea ce te defineşte la graniţa cu aspectele care îţi aduc cele mai slabe motivaţii.

Leadership: Poţi să configurezi un trigger de tip DEPTH care să declanşeze ruperea de realitatea subiectivă?

Între ştiinţa de a te cunoaşte şi leadership există mai multe linii de cache, care au ca separaţie între ele un întrerupător: acel „neverosimil” greu de digerat al lumii imaginate în care te adânceşti. Aceste linii de cache stochează în conştiinţă tot ceea ce este concret şi abstract în materie de perspective, idei, ipostaze. Examinând totodată alternativele privind disponibilitatea de a te desprinde de adversarul cel mai insistent - Egoul supradimensionat de o perspectivă încărcată cu prea multă subiectivitate.

Cineva spunea: “Adevărul este obiectul înţelegerii noastre, la fel de bun este ca voinţa noastră, iar înţelegerea nu mai poate fi încântată cu o minciună decât când va putea alege un rău aparent.” Vedem, aşadar, în ce mod subtil se propagă în leadership adevărul a ceea ce suntem, cum se instalează el din punct de vedere valoric printre noi, aici, pe certitudinile noastre vizavi de felul cum evoluăm. Spre bine său spre rău.

Realitatea subiectivă desemnează în acest caz acea realitate interioară, pusă pe cântarul cel mai subtil al devenirii noastre, care nu ţine seama de ecoul realităţii exterioare, depăşind cadrul de referinţă în relaţia cu însăşi coerenţa experienţelor noastre de viaţă.

Poţi să declanşezi ruperea de realitatea subiectivă în care te găseşti, configurând “triggerul de tip DEPTH“ care să-ţi orienteze gândirea spre o ştiinţă a raţionamentului şi a judecăţii nesuspendate de ireal şi improbabil. Acest trigger nu reprezintă altceva decât o îngropare a ceea ce ai fost, în favoarea a ceea ce trebuie să fii.

Adevărul mut aşternut în cartea vieţii reliefează acea valoare a omului care se realizează prin cunoaştere de sine şi asumare a propriei persoane. Posibilităţile de devenire şi perfecţionare a elementelor native existente în om, ca o condiţie esenţială a progresului, oferă prilejul unei apropieri mai profunde şi mai eficiente de leadership.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us