ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Aici se simte mâna Domnului

On Februarie 22, 2013, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Reflectează asupra modului în care evoluezi, astfel încât să te convingi de legătura strânsă ce există între sistemul tău de valori şi rolul pe care ţi-l asumi în lume.

Numai un singur individ, numai o singură speţă umană iese dintr-o casă străină, iar pe pragul de la intrare îşi inspectează încă o dată talpa pantofilor de eventuale urme de sânge. Asasinul - Anton Chigurh - hiena aceasta flămândă, fiara aceasta de o cruzime absurdă care după ce s-a înfruptat din prada aleasă la întâmplare, îşi linge cu poftă sângele de pe bot, lăsând impresia de curăţenie şi îngrijire.

O voinţă intensă care izbuteşte să domine frontierele propriei sale conştiinţe, o captivantă aventură care însă urmează un traseu fizic şi psihologic regresiv, o determinare care aduce cu ea un întreg şir de evenimente. Căci, îndepărtându-se de casă - locul unde şi-a înfăptuit încă o dată opera, nici nu se urcă bine la volan, abia parcurge câţiva metri, că: “Boom” ! O altă maşină îl izbeşte în plin !

Şi acum, pentru prima dată, el simte tulburător efectul direct al acelui châtiment, întunecata întorsătură a destinului, descărcarea curentului invizibil, generat de un trăsnet, direct asupra stării sale iniţiale de confort fizic şi psihic. Abia acum resimte el puternica voinţa care-l domină, sarcina electrică, aproape mortală, care îi electrizează simţurile în avântul lui impetuos spre absolut.

Aici se simte mâna Domnului, invizibilă, neiertătoare, grea şi traumatizantă ca o palmă servită din plin, cu toată ura, împingând fiara în mărăcinişul cu spini ascuţiţi ai durerii. Un ultim avertisment?

Leadership: Cum se justifică efectele acţiunilor tale atunci când ispăşirea păcatelor tale devine extensia unei imagini de sine plină de putere care nu urmează alte criterii decât cele auto-impuse de restricţia de a nu te uita în urmă?

Picior fracturat, mâna ruptă, oase dislocate, plin de tăieturi şi de sânge, zdrobit de durere. O resuscitare a energiei în sistemul propriu de valori care se manifestă printr-o drastică tendinţă de apropiere de realitate - fenomen caracterizat printr-o emisie de “lumină”, lumina vieţii. În sfârşit omul ăsta este constrâns să perceapă mai profund, mai clar complexitatea existenţei sale în raport cu latura negativă a caracterului său.

Sfera metalică este electrizată negativ, nu mai poate acţiona nicidecum cu alte sfere. Personalitatea sa nu-i îngăduie să interacţioneze cu alte personalităţi. Anton Chigurh eşuează lamentabil. Este doborât très rapidement, chiar în mijlocul călătoriei sale spre dobândirea întregii deplinătăţi, chiar în momentul când se crede ajuns la suprema siguranţă a existenţei.

Chinul se statorniceşte în el, îl muşcă adânc din carne, dezvoltând un puternic efect de recul asupra lui, îi anulează orice forţă eliberatoare, îi scutură bine mantaua de autoritate pe care o poartă. El nu încearcă să-şi justifice efectele acţiunilor lui, chiar dacă simte că totul se petrece după legea divină "după faptă, şi răsplată", fiindcă imaginea lui despre sine este identică cu acea vanitate necruţătoare de fiară care pândeşte o altă ţintă, din instinct şi pasiune. Durerea şi plăcerea sunt de fapt două feţe ale aceleiaşi monede – nu poţi avea una fără cealaltă.

Până în acest moment a avut prea puţin timp ca să se judece pe sine însuşi, aşa încât acum este foarte mulţumit că se poate gândi la acţiunile sale. Pare să-şi amintească de toate crimele înfăptuite. Toate fărădelegile par a se perinda anapoda în mintea lui – preocupat împreună cu toate simţurile, de viitor.

Va lupta mai departe pentru un viitor curat, sau pentru un viitor tot atât de periculos şi incert ca înainte?

Rănit, dar nu mortal. Chinuit de dureri, dar nu vlăguit în totalitate. Prins într-o mlaştină de contradicţii, Anton Chigurh e nevoit să pună în practică – aidoma unui personaj al lui Balzac - singura axiomă care îl poate face să treacă peste acest moment: “Fuge, late, tace”. *

Leadership: Ce anume te poate determina să percepi mai profund şi mai clar complexitatea existenţei tale în raport cu latura dominantă a caracterului tău, fără să te consideri învinsul unei lumi care te fascinează şi te îndeamnă s-o îndrăgeşti?

O voinţă intensă izbuteşte să domine frontierele propriei tale conştiinţe? Porneşti într-o captivantă aventură care însă urmează un traseu fizic şi psihologic regresiv? Îţi aloci puţin timp ca să te judeci pe tine însuţi? Lupţi pentru un viitor curat, sau pentru un viitor periculos şi incert?

Nu ne este greu să întrevedem, încă din perspectiva înţelegerii conceptului de leadership - axat pe latura umană, elementele care pot determina mai târziu apariţia unor transformări de natură morală în existenţa individului supus unei singure raţiuni, tumultoase, o crăpătură în zonă care delimitează perimetrul caracterului său.

Nu ne este greu să ne explicăm, tot din perspectiva unei asemenea înţelegeri, a conceptului de leadership, de ce limitele omului, în ultimă instanţă, nu sunt marcate cu precizie în partida dintre o viaţă pustie şi una cu sens. Ca să treci la un nivel înalt trebuie să permanentizezi aceste limite în sens pozitiv, să te observi cât mai des din perspectiva automodelării.

Ceea ce te poate poate determina să percepi mai profund şi mai clar complexitatea existenţei tale în raport cu latura dominantă a caracterului tău este încercarea de a te mântui prin înţelesul pe care îl dai suferinţei pe care o trăieşti după ce o produci în viaţa altora.

Leadership: Îţi poţi asuma destinul unei fiinţe care nu se lasă doborâtă de nicio experienţă dezamăgitoare, fără să cazi pradă slăbiciunii de a rămâne constant în aceeaşi direcţie a tuturor faptelor tale?

Expertul în materie de leadership, John Maxwell spunea la un moment dat ceva de genul: “Un act de echilibristică dă naştere unor conflicte interioare.

Acest act de echilibristică semnalează acea pierdere de energie în sistemul propriu de valori, care se manifestă printr-o drastică tendinţă de îndepărtare de realitate. Uneori este necesară o “scurtcircuitare” a circuitului tău intern de valori şi convingeri, doar astfel vei fi constrâns să percepi mai profund, mai clar complexitatea existenţei tale în raport cu latura dominantă a caracterului tău.

Învaţă să transformi fiecare pepită de aur din existenţa ta – toate momentele pline de învăţăminte şi adevăr - în noi norme de facilitare a accesului spre excelenţă. Doar aşa vei putea găsi, rapid, un înlocuitor al inacceptabilului sau regresului. Sau poţi aspira să realizezi tot timpul opere îndrăzneţe, fără excepţie, dar această implicare într-un voiaj spre absolut, în care să-ţi dezlănţui partea lăuntrică negativă, nu-ţi va fi deschizătoare de drumuri la nesfârşit.

Dante Alighieri a ajuns într-o zi în faţa unei porţi sinistre, înaintea căreia a şovăit. Şi în faţa ta va exista o astfel de poartă în pragul căreia vei şovăi. Este “alternanţa” - de la o zonă slab iluminată sau chiar întunecoasă, la una luminoasă. Poţi cădea pradă propriei tale slăbiciuni dacă rămâi constant în faţa uşii, în zona întunecoasă. Sau îţi poţi spori puterea de înţelegere a Omului din tine dacă treci de ea, spre zona luminoasă.

Leadership: Poţi să înalţi către o conştiinţă superioară fundalul unui sentiment de familiaritate cu impactul evenimentelor care te iau prin surprindere, fără să devii sclavul unui sine paralel care se identifică cu voia Domnului?

Reformularea propriei hărţi interioare – furnizată de instanţa numită “conştiinţă”, aşa cum există ea la un moment dat, este baza deciziei curente care comandă acţiunea. Acţiunea schimbă nivelul sistemului tău funcţional. Iar nivelul real al sistemului este generatorul care îţi pune în mişcare orizontul şi deschiderea faţă de valorile pozitive ale vieţii.

Criticul rus Vladimir Vladimirovich Ermilov explica în una din cărţile sale un lucru important: “Idealizarea dedublării este legată de faptul că nu poţi concepe existenţa unui caracter integru, deschis, bine conturat, ferm, care să fie înzestrat în acelaşi timp cu sentimente subtile şi scrupule de conştiinţă.

Iată-l pe Anton Chigurh. Şi priveşte-te pe tine. Poţi să-ţi defineşti caracterul? Poţi să funcţionezi în contradicţie cu tine însuţi? Eşti rodul unei inconsecvenţe de fond? Poţi fi în acelaşi timp şi alb şi negru? Poţi să şovăieşti în pragul unei porţi sinistre şi în acelaşi timp să acţionezi raţional dincolo de ea?

Relevanţa pe care o acorzi „Omului” din tine şi în acelaşi timp esteticii leadershipului, este plasată în spaţiul în care vrei să te încadrezi, acel spaţiu al fiinţării laturii tale dominante. Hotărăşte-te ce cale vrei să urmezi şi nu te îndepărta de la ea. În cadrul procesului de dezvoltare n-ai cum să fii două persoane în acelaşi timp, fără riscul de a cădea într-o extremă sau alta.

Reflectează asupra modului în care evoluezi, astfel încât să te convingi de legătura strânsă ce există între sistemul tău de valori şi rolul pe care ţi-l asumi în lume.

A înălţă către o conştiinţă superioară fundalul unui sentiment de familiaritate cu impactul evenimentelor care te iau prin surprindere înseamnă să-ţi reaminteşti mereu că lupta pe care o duci cu tine însuţi, forţându-te să fii puternic, reprezintă de fapt revenirea la o viață normală în care ai posibilitatea să renunţi la a te mai simţi în stare să escaladezi "imposibilul".

Aici se simte mâna Domnului marchează consecinţele regresului pe care îl înregistrezi atunci când funcţionezi pe “aburi” şi nu pe “combustibil”. Un sistem de valori “redus” care, ca şi non-valoarea, au repercusiuni negative pe termen lung.* Notă: No Country for Old Men (2007);

* Notă: Fuge, late, tace.” (lat.) – Fugi, ascunde-te, şi taci;

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us