ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ameno

On Decembrie 08, 2019, in Leadership Expert, by Neculai Fantanaru

Actul divin al Creaţiei este o experienţă de mare fineţe în interpretarea unei realităţi plină de semnificaţie, despre însemnătatea pe care o are transformarea chipului originar al naturii într-o „imagine în oglindă”.

De atâtea ori am observat că drumul pe care viaţa mi l-a întins cu mărinimie în cale trece printr-o grădină plină de trandafiri, îngrijiţi în câmpul conştiinţei Inmariasty, lăsându-se cunoscut mai bine printr-un soi de spiritualitate aparte, intelectualistă şi elitară, pe care numai artiştii cei mai talentaţi sunt în stare să o dobândească. Ameno, Ameno, latire, căci mi se acordă privilegiul de a avea o mână de aur, utilizată ca remediu împotriva constrângerilor pe care le suportă trandafirii, cum este încercarea omenirii de a interveni în cursul naturii, în legile ei, în opera ei.

Inmariasty, în deplină iubire şi adevăr, este numele profetic atribuit unei relaţii matiro outhisum între "lumina adevărului”, "divinul în natură” şi "recurgere la intervenţie în planul experienţei artistice”, pe măsură ce creatorul se aventurează spre cele mai înalte viziuni ale frumuseţii investită cu valoare unică de simbol. Termen foarte expus în actul sublim al profeţiei, căci „Cine vede interiorul meu, nu trebuie să se uite la aspectul exterior”, creează impresia de viu por medio de una escritura sagrada, astfel încât şirul de situaţii şi evenimente care mă pun faţă în faţă cu mine însumi capătă nuanţele unei contemplări asupra relaţiei cu un Deus Absconditus.

Prin blândeţea atingerii petalelor firave, cu acea uşurinţă a unei atingeri de pensulă fină, dar şi prin practicarea toaletării frunzelor, una câte una, cu ajutorul unei batiste din catifeaua cea mai moale, am dobândit un altfel de concentrare asupra vieţii, o cale paralelă de dezvoltare sufletească cu rezonanţă în multiple exemple de inițiative creative. Trandafirul, fără de care nu se poate concepe existenţa unei arte Latiremno (unirea strânsă a celor plini de credinţă cu sensul profund al unei imagini sacre), cizelează în mod rafinat un fel de revenire la puritatea formelor şi la natura reală, aparent ascunsă în spatele figurativului. Ciò che è santo è sempre segreto…

Efectul de lărgire a unei viziuni creative este dat de sensibilitatea unei spiritualităţi mistice surprinsă într-o imagine a perfecţiunii ce sălăşuieşte numai în ştiinţa artei de a-ţi găsi în natură o asemănare pe măsura personalităţii tale.

Adesea, am fost tentat să-mi aleg un alt drum în viaţă, câte o potecuţă care se adâncea într-un desiş de dumbravă, dar mă văd nevoit să recunosc că o forţă stranie a ales în locul meu, şi mai bine decât mine, aruncând o lumină puternică asupra adevărului despre lume în feluri greu de acceptat pentru cadrul existent al cunoaşterii. Succesul unui artist este o analiză finală a colaborării cu Dumnezeu în determinarea ordinii unor fenomene distincte care facilitează execuţia unor remarcabile compoziţii. Ameno, dore me !

Totul mi se pare pictat cu sângele miracolului de a exista într-o discreţie totală, dar şi într-un cerc al impresiilor de o clipă înflorite superb în jurul unui ideal estetic. Trandafirii, alcătuind respiraţia spaţiului sacru în care se contemplă rostirea atemporală a învăţăturii Divine, mă sprijină în rafinarea subtilă a modelului expresiv de prelucrare artistică a mesajului abstract, ales ca să hrănească spiritului nemuririi. E o artă să ştii să transformi materia sensibilă într-un corp nemuritor, apoi să te retragi în lumina lui.

Arta însufleţirii trandafirului este doar începutul unei mistici care pune accentul pe învierea Mântuitorului nostru Hristos într-un suprarealism sui generis, oglindit în conştiinţa lumii printr-o imagine parţial figurativă.

În privinţa locului în care m-am înconjurat de sfinţenia unei imagini cu rezonanţă în „îmbrăţişarea copilului Iisus”, care nu cunoaşte în lume decât o orientare ascendentă spre autonomia limbajului artistic, pot recunoaşte în acelaşi timp acea manifestare a unei stări de uimire şi admiraţie pe care artistul o trăieşte duios, cu decenţă, cu răbdare, la vederea unei picturi abstracte, rechemând nostalgic luminile unor vremuri trăite omoovia-sethys în spiritul alchimiei.

Leadership: Arta pe care o păstrează Creaţia ta posedă taina stilului interpretativ bogat ornamentat, asistat de o viziune a destinului divin conceput ca o eternă călătorie arhetipală, de iniţiere a sinelui în tainele unei compoziţii figurative?

Aşadar, trăirile experimentate în fiecare moment al vieţii, în interiorul unui stil de desen mai rustic, au reprezentat un fel de mentor în subtila rafinare a unui limbaj trainic, a unui gust estetic ales, a rigorii suplimentare în interpretarea temelor de creaţie, bineînţeles adaptate contemporaneităţii. Cred că, şi aici, gândurile mele merită să plonjeze într-un puhoi de trandafiri antici, ascunzând veşnic în semnificaţia lor o taină ce ii poate alunga pe propagatorii de kitsch-uri: „Suntem ceea ce vedem şi admirăm în mod repetat.”

Asigurarea corelaţiei între viaţă şi artă, în raport cu un simbol de frumuseţe şi pozitivitate, se sprijină pe un instinct natural de reproducere a imaginilor vii, a fenomenelor esenţiale care împodobesc Creaţia Cychesthea, plonjarea în lumea opţiunilor cu potenţial sensibil, dezvăluind uneori o realitate tangibilă, alteori o utopie sau un idealism căzut în capcana fanteziei. Fără să fie prea dulceag, romantic sau expansiv, trandafirul îmi şopteşte o taină: “Fii ca mine, fără să uiţi cine eşti tu !”

Gândit ca apariţie miraculoasă a unui mesager divin, printr-o împărtășire din imaginea curată a lui Dumnezeu, deci oferindu-i o simţire foarte ortodoxă în modelul expresiv al unui zâmbet de copil, cu alură de înger, am încercat să descriu trandafirul (pentru eterna glorificare a credinţei) într-un transfer de însuşiri pozitive de la un espíritu puro la un espíritu sagrado, într-un mod sublim şi supranatural, transformând cu adevărat harul celor sfinte într-un loc Argyasantri (scris într-un nume divin). Nu a fost deloc uşor, căci asta presupunea să experimentez trandafirul ca o expresie naturală a intimităţii mele în corespondenţă cu o eleganţă figurativă.

Leadership: Este în natura creatorului din tine să treacă dincolo de Ego până la hotarul cu o altă lume, pretinzând o viziune a omului într-un univers al Sinelui Imperial?

Nimic nu e mai facil pentru un pictor, comparat cu splendoarea unei imortalizări de viață (narată în câteva secvențe frumos descrise artistic), decât să redea în mod plastic o situaţie produsă prin facilitarea întâlnirii dintre imanent şi transcendent. Printr-o singură privire acordată unei flori unice, surprinsă într-o imagine cu mult roşu şi galben, ce parcă vrea să renască în ipostaza de fiinţă umană sensibilă care începe să înveţe un limbaj articulat madeagis istenantza, imaginea esenţială a Creaţiei capătă o calitate marcată de grație şi poezie, dar cu o pondere tot mai mare în transmiterea mesajului solemn: „Ce-i adânc niciodată nu dezamăgeşte.”

Dacă aş extinde această idee în legătură cu impactul realităţii din lumea trandafirului, aş putea recurge la supremul punct de vedere al episcopului Ghenadie al Râmnicului: „Ideea sfintei noastre religii, predicate cu prisosinţă de către Mântuitorul şi Apostoli, şi introduse în minţile oamenilor, nu puteau să rămână aici multă vreme în formă numai de concepţiuni mintale, căci şi ele aveau trebuinţă de un corp, ci trebuiau să fie înfăţişate prin nişte reprezentaţiuni împrumutate din domeniul artelor şi din cartea naturii.”

Sinele Imperial de care se foloseşte artistul pentru a crea coordonatele unei alte lumi, într-o miraculoasă armonie de patru trandafiri cu mirosuri total deosebite, adunaţi laolaltă şi contopiţi într-o sinteză perfectă, are ca şi corespondent unic în spaţiu şi timp urmatoarele tuşe: o tuşă de culoare, o tuşă de nobleţe, o tuşă de naturaleţe, o tuşă de factură suprarealistă, o tuşă de modern, o tuşă de stabilitate şi o tuşă de infinit.

Am înţeles, în sfârşit, că a fi divin înseamnă să exprimi artistic efectul de petale de trandafir sub un alt cer, cu un alt nume, în imagini sau în cuvinte, în trup şi suflet. Dumnezeu este echivalentul perfect al trandafirului real, bogat înmiresmat şi învăluitor, ascunzând veşnic în adâncurile sale o taină: “să înfloreşti perfect în încercarea de a recrea o lume posibilă, la fel de obiectivă şi de subiectivă ca oricare alta.”

Ideea sfintei credinţe este transpunerea unei forme de limbaj interior într-o compoziţie expresivă cu tentă de omagiu adus Naturii şi Creatorului, în intenţia de a obţine o asemănare cu El sub înrâurirea unei ancore de putere: „Ţi-am dat o viziune a formei mele divine pentru a mă putea recunoaște ca un miracol al naturii în tine însuţi”.

Ameno este modelul de cooperare între artă şi sentiment pe care ţi-l dezvăluie unitatea dintre om şi natură, personificată numai de un psihic sensibil, o gândire minuţioasă trudind răbdătoare între vizual, ideal şi conceptual, care adesea recurge la intervenţia divină pentru a reproduce o tematică şi o realitate mai vibrantă, mai venerată şi mai aproape de sufletul credinciosului.* Notă: Era - Ameno

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate