ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Analiza Sinelui

On Aprilie 07, 2009, in Leadership R2-Premiere, by Neculai Fantanaru

Deschide poarta spre adevăratul sine, ridicându-te la înălţimea a ceea ce-ţi dictează conştiinţa.

- Cine eşti? îl întrebă marele Bill Parrish, fondatorul şi preşedintele corporaţiei Parrish Communications, pe străinul care poposise la el acasă.

- Gândeşte-te la milenii înmulţite cu eoni, la o scară infinită. Atât măsoară existenţa mea, dar numai de curând mi-au stârnit interesul afacerile tale ! răspunse liniştit străinul.

Ce vrei de la mine?

Tu eşti alesul, Bill... Vreau să-mi arăţi lumea. Să fii ghidul meu. În schimb, vei primi timp. Minute, zile, săptămâni. Nu o să intru în detalii. Contează doar să-mi menţii interesul treaz.

O fiară fără chip

Dacă ai văzut filmul „Meet Joe Black (1998)” probabil îţi aminteşti influenţa pe care Prinţul Întunericului a avut-o asupra lui Bill Parrish. Mersul normal al vieţii lui Bill a fost afectat într-o asemenea măsură, încât şi-a periclitat statutul, funcţia, imaginea, credibilitatea, deci relaţiile cu ceilalţi. Fiecare pas pe care îl făcea, fiecare gând pe care mintea lui îl elibera, fiecare clipă pe care o trăia era o străduinţă dusă până dincolo de limitele propriului caracter. Se schimbase total. Începuse să devină ineficient în multe din acţiunile sale - mărturii ale gândurilor şi ale sentimentelor de nesiguranţă ce-l stăpâneau.

Influenţa lui Joe Black asupra lui Bill se asemăna cu o fiară fără chip care înainta implacabil spre teritoriul firav al conştiinţei sale, care îi dicta purtarea, determinându-l să se ascundă în sine şi să nu divulge nimănui ceea ce simte. Un coşmar care devine o crudă realitate. Nimeni nu poate însă ghici câte eforturi sufleteşti îl costa pe Bill fiecare moment petrecut în preajma lui Joe Black. Neliniştea pusese stăpânire pe el, fiind dominat exclusiv de lumea lui lăuntrică, şi mai puţin de deciziile importante ce trebuiau luate. Degeaba se străduia să revină grabnic la ritmul normal, totul părea fără speranţă.

Conştiinţa ta funcţionează pe „pilot automat”?

Alternanţele gândurilor şi stărilor sufleteşti ale lui Bill reprezintă un exemplu minunat de auto-analiză psihologică, prin care poţi rămâne surprins de multitudinea nuanţelor sentimentelor umane ce apar mai ales în situaţii limită. Întreaga lui fiinţă a fost în întregime schimbată, sub controlul foarte atent şi riguros al lui Joe Black.

Dar, la un moment dat, Bill, contrar aşteptărilor lui Joe Black, a luat atitudine şi a acţionat numai după voia lui, făcând abstracţie de orice temeri şi nesiguranţe. El a pus piciorul în prag şi i-a spus lui Joe: „Nu mă interesează ce vrei tu !”

Şi tu cred că ai face la fel. Căci oricât de mare ar fi influenţa altora, conştiinţa ta nu poate să funcţioneze pe „pilot automat”. Sinele îţi cunoaşte toate ungherele conştiinţei tale, şi se opune oricăror forme de exploatare, oricăror influenţe nocive străine.

Dacă vrei ca leadershipul tău să-şi păstreze valoarea atunci trebuie să continui lupta îndelungată de creare a unui zid de apărare sau a unui antidot eficient împotriva oricărui tip de otravă. Ceea ce îţi poate otrăvi structura ta interioară este tocmai acea forţă nemiloasă, persistentă a influenţei pe care o au ceilalţi asupra ta. Dacă nu reuşeşti să-ţi aperi rezerva de sănătate morală şi calitatea valorilor tale etice, opunându-te oricăror idei, mentalităţi şi practici dăunătoare, vei rămâne întotdeauna la mâna celorlalţi. Vrei să fii un prizonier al influenţei celorlalţi, un robot care execută ordinele, sau un om liber?

Analiza Sinelui este primul pas către buna funcţionare a leadershipului tău. Este lucrul cel mai important de care trebuie să ţii cont dacă vrei să-ţi păstrezi poziţia de lider. Aşa cum un regizor încearcă să facă din fiecare cadru un tablou desăvârşit, tot aşa şi tu trebuie să încerci să faci din conştiinţa ta un bastion al susţinerii întregului tău spectru interior.

Analiza Sinelui este sinonim cu auto-analiza propriei persoane, ceea ce pentru un lider care tinde, dacă nu spre perfecţiune, spre acel normal de a nu greşi, este deosebit de important. Cineva spunea că perfect este doar Dumnezeu, iar în comparaţie cu El toţi suntem mai mult sau mai puţin imperfecţi. Prin această auto-analiză (inclusiv a propriei capabilităţi) trebuie mai ales să ajungem la concluzia că nu greşim, că nu am căzut sub influenţele nocive a acelora care intenţionat sau neintenţionat vor să ne abată din drum – mai ales a acelora care oferă „recompense” într-un fel sau altul, făcând un fel de troc cu conştiinţa ta, sau care consideră conştiinţa ta că este obiectul unui contract de vânzare-cumpărare.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate