ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Apa înseamnă sânge

On Decembrie 26, 2015, in Leadership Fusion, by Neculai Fantanaru

Încearcă-ţi măiestria în a da naştere unei creaţii autentice, găsind acel ceva dincolo de imaginație care să se poată materializa într-o schimbare lăuntrică.

În timp ce Emirul din Kharesm îşi face în genunchi rugăciunea în oraşul asediat, prizonierii din jurul lui, care au ordinul să repare zidul de apărare, strigă disperaţi: "Apă ! Apă ! Nu avem apă cu care să amestecăm mortarul ! Ce să facem?" Atunci emirul dă ordin ostaşilor săi: "Amestecaţi mortarul cu sângele lor". Şi îşi continua rugăciunea în timp de ordinul lui este executat.

Acelaşi val de cruzime inundă şi acest film. Moartea domină începutul lui şi, tot ca în filmul mexican, triumful vieţii îl va încheia. "De două ori - pe ideea: apa înseamnă sânge - stihia apei trece cu forţa ei distrugătoare, aducând după ea moarte, vărsare de sânge şi victorie asupra omului. Iar a treia oară apare sensul autentic al acestei idei despre apă ca sângele dătător de viaţă..."

Ţesăturile filmelor lui Eisenstein sunt toate făcute cu aceleaşi fibre, aceleaşi teme se întrepătrund, revin şi se dezvoltă obsesiv în fiecare operă a sa. *

Leadership: Poţi să configurezi o imagine a realităţii care abundă de intensitatea unor trăiri rezultate din acțiunea unei povești pline de culoare, prin declanşarea unei atitudini de spirit superior îndreptată spre o singură țintă: "Să fie cum vreau eu !” ?

Prima acțiune de impunere a unei idei personale într-un montaj creativ, rezultate din adâncurile vii ale unei viziuni artistice generoase, se poate justifica prin faptul că nu se încadrează întotdeauna în standardul de referinţă al celor care înțeleg importanța unei experienţe memorabile prin substanța și consistența mesajului pe care ea îl poartă. Imaginea realităţii la care face referire regizorul este îndreptată întotdeauna spre o singură ţintă: "să fie cum vreau eu", fiindcă el ţine să-şi arate puterea creaţiei faţă de tot ce este pus înaintea faptelor.

De asemenea, montajul ne trimite la acel "Să fie cum vreau eu !”, respectiv la acţiunea posesorie asupra unei actualizări a realităţii, folosită pentru a întrepătrunde o temă veche cu o lume nouă, sau o realitate transformată în ficțiune. Ceva care nu se pierde prin vizualizare, ci staționează multă vreme în mintea omului prin impactul declanșat de o explozie puternică - un efect al variabilei numite „argument credibil”.

Leadershipul este un promotor al argumentului credibil, declanşând o anumită emoție în rândul oamenilor ca mijloc de reprezentare a unei noi perspective de cunoaştere a lumii prin lentila unei reacţii afective, intelectuale şi artistice.

Altfel spus, înainte să dai viaţă unei idei de scenariu trebuie să începi prin a găsi o raţiune cu care să explici totul, de la ce se vede la ceea ce nu se vede, să faci analiza lucrurilor care alcătuiesc prin însăşi natura lor realitatea obiectivă. Scenariul este o poveste plină de culoare pe care nu o poate recepta oricine dacă mai întâi de toate nu este crezută, sau dacă nu este dezvăluită însăşi esenţa ei.

Leadership: Poţi să creşti intensitatea unor trăiri rezultate din acțiunea unei povești considerată drept o modalitate de exprimare a unor concepţii, sentimente despre lume şi viaţă, într-o formă artistică?

Argumentul credibil, în cadrul unui tablou unitar, coerent, unde realitatea poate respira chiar și în aburul ficţiunii, întărește legătura cu acel ceva care te face să simți, ceva care este dincolo de imaginația și așteptările tale, deci care se poate materializa într-o schimbare lăuntrică - ca și când ai fi trăit personal o experiență inedită. Aici nu ne referim doar la faptele înregistrate pe peliculă, ci la motivele şi simbolismul din spatele faptelor ce servesc drept transpunere a sentimentelor într-o formă de creaţie.

A găsi o modalitate de exprimare a unor concepţii, sentimente despre lume şi viaţă într-o formă artistică înseamnă de fapt să conştientizezi relaţia dintre ceea ce experimentezi în mod direct şi ceea ce experimentezi printr-o trăire a omului transformat de iureşul evenimentelor, din punctul de vedere al teoriei de film care spune că: “o înşiruire de imagini se caracterizează prin existenţa unui singur fond”.

Cine privește pe web, de pildă, imaginea unei destinaţii turistice care se repetă pe numeroase site-uri, va reuşi să se oprească din căutatul continuu al unei posibile opţiuni mai bune doar dacă aceasta oferă garanţia unei experiențe memorabile.

Dar, să nu uităm pe această cale, ce spuneau frații Heath în cartea lor „Idei cu impact garantat”: „Dacă încercăm să convingem un public sceptic să creadă de veridicitatea unui mesaj nou, realitatea este că vom duce o luptă anevoioasă împotriva cunoştinţelor și relațiilor sociale pe care individul și le-a format de-a lungul unei vieți întregi.

Un regizor trebuie să dea scenariului și peliculei o notă personală reconstituind acţiunea unei poveşti pe baza imaginilor prezentate şi slujindu-se de aceste imagini pentru a impune propria interpretare a evenimentelor din viaţa sa.

Apa înseamnă sânge exprimă de fapt o imagine a realităţii, redată prin culoare, dar care declanşează o emoţie puternică. Regizorii cei mai buni ştiu sa creeze o poveste reală, oferind posibilitatea de a “intra mai adânc” în miezul ei, folosind chiar imagini fantastice.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate