ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Aparenţa care ucide sufletele superioare

On Ianuarie 20, 2015, in Leadership de Vârf, by Neculai Fantanaru

Impune-te prin puterea convingerilor pe care le rulezi continuu, astfel încât să-ţi găseşti un rost în rândurile interpretării vieţii.

Monte Cristo ieşi cu sufletul adânc mâhnit din casa unde o lăsă pe Mercedes, pe care, după toate probabilităţile, nu avea s-o mai revadă niciodată. De la moartea lui Edouard o mare schimbare se săvârşise în el. Ajuns la culmea răzbunării, pe povârnişul domol şi întortocheat pe unde urcase, zărise de cealaltă parte a crestei prăpastia îndoielii. Mai mult decât atât: convorbirea cu Mercedes îi trezise atâtea amintiri în inimă, încât amintirile acestea aveau ele însele nevoie să fie înfrânte.

Un om cu firea lui Monte Cristo nu putea pluti multă vreme în melancolia care poate face să trăiască minţile obişnuite dându-le o aparenţă de originalitate, dar care ucide sufletele superioare. Contele îşi spuse că din moment ce ajunsese aproape până la a se mustra singur, trebuia să i se fi strecurat o greşeală în calcule.

"Nu privesc bine trecutul şi pesemne că nu mă înşel chiar într-atâta. Cum - continuă el - scopul meu să fi fost oare nesăbuit? Să fi mers oare de zece ani pe o cale greşită? O oră să fie de ajuns ca să-i dovedească arhitectului suprem că opera tuturor nădejdilor lui era dacă nu imposibilă, cel puţin nelegiuită?

Nu vreau să mă obişnuiesc cu ideea asta. Ea m-ar putea înnebuni." *

Leadership: Testezi superioritatea sau inferioritatea poziţiei tale faţă de linia zero, în aria unei sume de reflexiuni despre sine?

În raporturile cu existenţa, leadershipul poate fi rezultatul cunoaşterii de sine ce decurge din cercetarea faptelor pozitive sau negative, administrând unitatea inconfundabilă a omului produsă în momentele trăite în fiecare zi, integrând esenţa nevoii lui de a-şi asigura un sens de urmat.

Spre deosebire de alte ştiinţe, leadershipul trece, în raporturile cu realitatea complexă, prin stadiul declinului autorităţii omului - atunci când el întâlneşte faptele şi constrângerile fireşti ale consecinţelor din timpul procesului de schimbare.

Trebuie să rămâi puternic în timpul tranziţiei spre un alt tip de om, chiar dacă asta implică o adâncire deopotrivă în suprasensibil, străbătând cu stoicism câmpul îndoielilor şi deznădejdilor mai ales atunci când trecutul te ajunge din urmă, apăsând pe tine cu forţe nebănuite.

Identificarea căii pe care trebuie să înaintezi, în condiţiile unei vulnerabilizări a sinelui care poate să degenereze într-o renunţare totală la sensul propriei fiinţe, este procesul cu adevărat greoi de reformare – dar reprezintă testul de confirmare a superiorităţii tale.

Leadership: Viziunea care predomină în zona ta de control creează un sentiment al zădărniciei, determinat de ideea că nimic nu e statornic în timp?

Modificarea semnificaţiilor atribuite situaţiilor de viaţă în care reacţionezi neajutorat, fără conştiinţa propriilor alegeri şi fără putinţa de a schimba cursul lucrurilor, dincolo de aparenţele înşelătoare ale realităţii, este punctul de plecare al unei reflexiuni despre sine – care cade şi asupra leadershipului, fiindcă testează superioritatea sau inferioritatea poziţiei tale faţă de linia zero.

Linia zero reprezintă perioada de referinţă în care predomină abaterile de la rigorile experienţelor de viaţă, ajustările de valoare sau toleranţele conştiinţei. În funcţie de lungimea acestei linii depinde devenirea ta, atribuirea unui sens major experienţelor, întărirea sentimentului valorii de sine şi găsirea unui anumit rost în rândurile interpretării vieţii.

Un lider se impune prin puterea convingerilor pe care le cucereşte în urma luptei îndelungate cu propriile limite, slăbiciuni şi eşecuri, în încercarea de a se dovedi mai bun şi mai valoros. Prin conţinutul său de calităţi, prin gândire şi prin atitudinea în faţa vieţii, un erou al luptei cu viaţa este totodată expresia sensibilităţii actualizate care îl modelează astfel încât el să aibă un comportament mai înţelegător şi mai tolerant faţă de semenii săi.

Reflexia este forţa cu care se întoarce la tine intensitatea unei trăiri, după ce ea a lovit necruţător în conştiinţa unui destin capricios.

Aparenţa care ucide sufletele superioare evidenţiază acea nesiguranţă în „apărare”, atunci când încerci să-ţi impui autoritatea în drumul vieţii. În careul propriilor tale experienţe se vor infiltra adesea sentimente sau convingeri demotivante, dar ele au menirea de a şlefui permanent si de a scoate la iveală tot mai mult din ce poţi fi. Un om de mare caracter.* Notă: Alexandre Dumas - Contele de Monte Cristo, Editura Tineretului, 1957.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate