ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Arhitectul destinelor

On Februarie 20, 2009, in Leadership Impact, by Neculai Fantanaru

Concepe funcţionalul şi faţetele schimbărilor, astfel încât aportul pe care îl aduci leadershipului tău să fie maxim.

Un eveniment nefericit poate schimba cursul vieţii unui om.

În 1955, o femeie de culoare a fost arestată pentru că nu a vrut să se ridice de pe locul “rezervat albilor” dintr-un autobuz din Montgomey. Acest incident a umplut paharul. Acesta a fost momentul când Martin Luther King Jr. a decis să se implice cu orice preţ în lupta pentru dobândirea libertăţii şi a drepturilor oamenilor de culoare şi pentru combaterea discriminărilor rasiale. Urmând exemplul eroului său, Mahatma Gandhi, Martin Luther King Jr. a pornit bătălia.

În cele din urmă, după ce şi-a atins scopul, el a mărturisit oamenilor pe care i-a sprijinit, cu puţin timp înainte de a fi asasinat: “Am fost in vârful muntelui şi am văzut Tărâmul Făgăduinţei”.

În sfârşit năzuinţele cărora le-a consacrat cei mai buni ani ai săi, s-au împlinit.

Liderul nu e un biet zidar care pune în plus o cărămidă la fundaţie, ci arhitectul care pune acoperământul clădirii.

Inteligent, şi foarte însetat de libertate, având, desigur, o viziune de perspectivă faţă de problemele cu care se confruntau oamenii de culoare, Martin Luther King Jr. a răspuns nădejdilor puse în el. Şi, în ciuda numeroaselor probleme pe care le-a întâmpinat, a reuşit să le imprime acestora o atitudine fermă în faţa tuturor nedreptăţilor care li se făceau.

El a venit cu o energie şi un avânt extraordinar în faţa oamenilor şi le-a proiectat un alt viitor. Demersurile sale constant susţinute, care au oglindit o adâncă şi caldă dragoste pentru om, pentru libertatea şi demnitatea lui, au avut un ecou larg în rândul populaţiei de culoare care a răspuns chemării sale la luptă pentru dobândirea de drepturi egale cu ale celorlalţi oameni.

Martin Luther King Jr. nu a fost doar un simplu om care a încercat să-şi aducă aportul la schimbarea pe care toată populaţia de culoare o aştepta. Nu, el nu şi-a pus doar ştampila asupra schimbărilor, ci a conceput funcţionalul şi faţetele schimbărilor, iar pentru aceasta a fost iubit şi stimat.

Atingând un nivel ridicat de cunoaştere, înţelegând viaţa în mod profund, dominat de un accentuat spirit divin, el şi-a asumat rolul de arhitect şi amfitrion al schimbării. A pus problema rasismului pe un plan mai înalt decât o făcuseră predecesorii săi, cuprins totuşi de tristeţea faţă de întunecatele perspective ce-l aşteptau în acea perioadă tulbure pentru el şi poporul său.

Leadership: Poţi să-ţi reconsideri poziţia faţă de o decizie hotărâtoare care te obligă să-ţi resetezi calitatea de a livra o perspectivă nouă de abordare a evenimentelor într-un prezent al aşteptărilor înşelate?

Poziţia lui Martin Luther King Jr. faţă de decizia hotărâtoare de a apăra drepturile oamenilor de culoare a fost de la bun început exprimată în calitate de jurat, transformată apoi în calitatea de om greu de înlocuit. El şi-a resetat calitatea de a livra o perspectivă nouă de abordare a evenimentelor într-un prezent al aşteptărilor înşelate printr-un soi de hocus-pocus divin care l-a transformat într-un super-erou dotat cu puteri salvatoare.

Nu e cu putinţă să ajungi în vârful scării ierarhice dacă nu îndrăzneşti să faci ceva în această privinţă, dacă laşi lucrurile aşa cum sunt în loc să le schimbi, sau dacă nu te implici suficient de mult în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cei din jur. La tot pasul vei întâlni oameni care au nevoie de ajutor pentru a putea face faţă problemelor. Dacă vrei să atingi un nivel mai înalt de performanţă, atunci ieşi din zona personală de confort şi fă tot ce poţi ca să le deschizi uşa spre o viaţă mai bună.

Mulţi oameni îşi aţintesc privirile spre cer, cerând ajutorul lui Dumnezeu, dar rămân pe loc fără să facă nimic, până când cineva are curajul să se implice în viaţa lor mobilizându-i într-o anumită direcţie. Visurile şi aspiraţiile spre mai bine nu îi vor ajuta întotdeauna pe oameni să se mobilizeze, dar un lider dinamic, hotărât şi cu putere de convingere va reuşi acest lucru. Dacă vrei ca oamenii să te urmeze, atunci stabileşte-ti ca scop susţinerea lor constantă. Succesul oamenilor depinde întotdeauna de cel care îi conduce, aşadar nu-i dezamăgi.

Liderul este un arhitect care se ocupă numai de "lucrările mari", oferind soluţia exactă pentru construirea lor cât mai urgentă după o imagine proprie originală şi bine pusă la punct.

Leadershipul este o depăşire a limitelor impuse de o credinţă fără margini a cărei primă ipostază este încălcarea regulamentelor care invalidează un vot majoritar și permite repetarea lui într-un tur favorabil.

Arhitectul destinelor este cel care se implică în ajutorarea oamenilor (înţelegând şi materializând corect doleanţele lor) şi-i conduce, urmând anumiţi paşi, spre un alt viitor mai bun decât cel care se prefigurează în prezent, căutând cea mai mare parte a recompensei sale în mulţumirea lăuntrică.

Dar trebuie să ai curaj şi spirit de iniţiativă ca să lupţi pentru binele celor ce te-au ales, tocmai pentru aceste calităţi. Şi trebuie să insufli la rândul tău curaj şi perseverenţă celor din jurul tău, tocmai pentru că ai ales să fii “arhitectul destinelor”.

Concepe funcţionalul şi faţetele schimbărilor, astfel încât aportul pe care îl aduci leadershipului tău să fie maxim.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate