ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Arta între viață și moarte

On Martie 22, 2017, in Leadership W3-Integra, by Neculai Fantanaru

Modelează-ţi gândirea nu doar în funcție de modul cum îţi trăieşti viața, ci în funcție de modul cum viața se organizează în jurul tău formând un tablou gândit în culorile unei realităţi misterioase.

Ce anume declanşează aceste reacţii de agresivitate specifice animalelor de pradă? Toată măiestria artistului din mine, în numele vigilenţei necesare înţelegerii viitorului medicinii, trebuie să constea în a mă situa într-un unghi de vedere din care să pot vedea întreaga natură în racursi, cât mai în profunzime, particularul şi întâmplătorul, precum globul pământesc pe o hartă. Înseamnă să mă plasez într-un context larg de tratare a unor excepţii ale ţesăturii vieţii care să-mi dea posibilitatea nu doar să simt anumite simptome ale bolii, ci să şi reacţionez în faţa violenţei pe care boala o impune şi o transmite.

În definitiv, trebuie să-mi manageriez eu însumi pornirile, impulsurile biologice şi psihologice, trăirile specifice diferitelor afecţiuni ce pot avea o valoare mare în diagnosticul şi pronosticul bolii, printr-un proces de auto-observare şi de conştientizare a efectelor de modificare a evoluţiei mele. Noile descoperiri produse de lumina unei semnificaţii generale şi detaliate totodată, m-ar putea ajuta să găsesc un antidot direcționat asupra genei în cauză și să contrabalansez efectele de declanșare a unei întregi epidemii.

O semnificaţie clinică importantă o au caracterul tranzitoriu ori constant al endemicităţii virusului, condiţiile de apariţie ale procesului infecţios, posibilităţile de transformare a substanţelor care intervin în alt stadiu al replicării virusului, dar mai ales răspunsul virusului la alte infecţii care nu au simptome clare, vizibile, unice, precum şi cantitatea de virus eliminată prin salivă, prin sânge, prin respiraţie, prin intermediul contactului cu pielea infectată, sau prin intermediul elementelor din jur.

La toate acestea se adaugă semnificativul oftat al eroului lui James Joyce: "Timpurile şi-au ieşit din ţâţâni. Vai mie c-am fost născut să le aşez la loc."

Leadership: Forțele motrice ale artei tale constau în producerea unor idei din interpretarea diferitelor particularităţi ale vieţii, reflectând structuri cu funcții de auto-modelare?

Misiunea artei mele este să reproduc ideea vieţii, în totalitatea ei, prin cercetarea şi mijlocirea naturii, ca printre niște curse complicate și nevăzute, în forma dată de boală. Iar încercarea de a aborda felul cum boala se reflectă în opera mea, declanşată de reflexul forței creatoare a naturii, nu este o aventură poetică, nu este o explorare a anatomiei omului, ci completarea unei idei mărețe.

O asemenea artă dintr-un mare capitol al practicării medicinii și al psihologiei medicale este rezultatul actului de creație. Este consecinţa localizării sursei evenimentului singular concretizat într-o teorie, care are funcţia de auto-corectare a atitudinii și de modelare a gândirii mele în jurul felului cum percep lumea în eventualitatea unei lupte pe viață și pe moarte, chiar dacă nu știu prea bine cu ce mă lupt. Cum acţionează acest virus în stadiul incipient?

O ameţeală uşoară, o stare de leşin, sau poate o stare de epuizare psihică, ca un un fel de tremurat intern. Deci, nimic agresiv în mine. Ceea ce înseamnă că nu sunt un purtător al virusului. Dincolo de aparenţe, acestea sunt indicii pentru investigarea unui simptom ce apare în faza de forţare a limitelor de rezistenţă ale omului, parcă pentru a testa rodul unei minţi elevate dependentă de rezultatul comparaţiei dintre anumite constante biologice ale organismului şi explorările funcţionale ale organelor afectate.

Michelangelo preţuia cel mai mult în arhitectură masa agitată, străbătută de mișcare, percepând-o ca pe o formă organică în stare a fi modelată sau sculptată, ca pe o formă ce dă naștere la o simfonie de lumină și umbră. Eu, ca artist al creaţiei și cercetării ştiinţifice, am ajuns să preţuiesc dinamismul unei scene din viață care îmi asigură loc în procesul unei noi schimbări, cu început şi sfârşit, a unei resetări a relaţiei nedorite dintre circumstanțele întâmplătoare și fragilitatea unei speranțe reînviate, în reunirea destinaţiei cu hazardul.

Definirea misiunii unui artist în leadership, faţă de versiunea continuă a transformării personale, se obţine din perspectiva justificării unei stări de spirit favorabile ideii de dezvoltare în contextul unui eveniment decisiv.

Puterea personală, specifică artei de a modela ideea vieții, se obţine dintr-un cadru de compoziţie al efectului produs de acceptarea unei misiuni fără mari șanse de izbândă, situându-te într-un unghi de vedere din care să poţi vedea întreaga natură în racursi, cât mai în profunzime, particularul şi întâmplătorul.

Arta între viață și moarte surprinde acceptul sau abandonul căutării științifice a cauzelor, a efectelor și a factorilor favorizanți care te aduc în postura de artist sau de victimă.

Modelează-ţi gândirea nu doar în funcție de modul cum îţi trăieşti viața, ci în funcție de modul cum viața se organizează în jurul tău formând un tablou gândit în culorile unei realităţi misterioase în care abandonul total sau înfăptuirea unui miracol justifică întreg destinul tău.

 

* Notă: World War Z

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us