ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Arta pentru artă

On Aprilie 22, 2010, in Leadership-Y5-SuperZoom, by Neculai Fantanaru

Respectă-ţi îndatoririle faţă de leadershipul tău, evaluând cu atenţie felul în care te percep oamenii din perspectiva unei creaţii pe care încă nu ţi-ai încheiat-o.

Maestrul se afla în camera lui de creaţie, unde razele soarelui puteau pătrunde nestingherite. Încerca să redea în noul său tablou trei personaje din opera lui Shakespeare, „Regele Lear”: Contele de Kent, Contele de Gloucester şi fiul său nelegitim Edmund, părând că poartă o discuţie degajată în sala tronului, în palatul regelui Lear. Privitorul îşi putea face o idee sumară despre complexitatea nivelului de interpretare a realităţii izvorâtă din experienţa sublimului, prin folosirea contrastelor puternice între lumină și întuneric, folosit ca suport al gândirii simbolice în mod universal.

Stilul său de a picta, caracterizat prin culori intense şi o tuşă îndrăzneaţă, largă şi spontană, era asemănător cu cel al lui Paul Gauguin. Imaginile intense pe care le crea, impresionante prin claritatea lor explozivă, prin fineţea detaliilor, deşi păreau exagerate într-o manieră inedită ca să încânte cât mai mult privirea şi să impresioneze, evocau episoade şi personaje reale sau legendare, pe care le adapta uşor prezentului. Ele evitau senzaţia de melodramă şi, păstrându-şi credibilitatea şi relevanţa, căpătau caracterul unor reprezentaţii vizuale fascinante.

Leadership: Esenţa primordială a ceea ce relevă opera ta îşi poate îndeplini funcţia de evaluare prin aportul unei prestaţii dobândite în temeiul unei fragilităţi pe care o generează o anumită distanţă impusă privirii?

Observând cu câtă atenţie şi dăruire, cu câtă abilitate şi eleganţă îşi executa mişcările, i-am spus, împins de o voinţă interioară fără margini:

- Vă admir foarte mult, şi vă spun că sunteţi formidabil, cu adevărat superior. Asemenea siguranţă în manevre, asemenea rapiditate în mişcări, asemenea uşurinţă în modul în care manipulaţi pensula, doar marii pictori au dat dovadă. Nu cred că ar putea exista cineva care să nu-i placă tablourile pe care le realizaţi.

Maestrul, mirându-se grozav de vorbele mele, mă privi cu o atenţie care vădea, fără îndoială, foarte multă bunăvoinţă, şi îmi spuse cu hotărâre:

- Orice pictor ştie că cel mai greu lucru este să fii ceea ce vor alţii. Chiar dacă ţie îţi place felul în care pictez, altora s-ar putea să nu le placă. La fel cum unii admiră mai mult picturile fanteziste, suprarealiste, în stilul lui Salvador Dali, alţii admiră picturile realiste, în stilul lui Edward Hopper sau George Grosz. Unora s-ar putea să le placă mult mai mult picturile inspirate din subiecte istorice, altora mai mult acelea care au la bază subiecte literare. Unii preferă culorile întunecate, alţii culorile vii şi strălucitoare. Unii preferă lumina, alţii umbrele, unii preferă nuanţele pure, aprinse, alţii nuanţele estompate şi mohorâte. Un pictor nu va putea mulţumi niciodată pe toată lumea, prin urmare, te asigur Nicu, că sunt foarte mulţi oameni care nu îndrăgesc şi nu vor îndrăgi niciodată tablourile mele.

O prestaţie dobândită în temeiul unei fragilităţi pe care o generează o anumită distanţă impusă privirii se poate obţine pornind de la expresia: "Cel mai greu lucru este să fii ceea ce vor alţii". Prin urmare, o perindare cât de succintă prin pluralitatea semnificaţiilor propuse de artist şi prin distingerea semnificaţiilor relevante pentru viaţa sa, devine necesară fiindcă constituie încă un pas care ne apropie de o privire mai cuprinzătoare asupra efectului de Wow pe care îl are asupra celorlalţi.

Leadership: Stilul tău de a crea noi norme de reprezentare şi modelare a imaginii personale, prin analogie cu interpretarea unor trăiri resimţite la un anumit moment al vieţii, generează o atitudine de uimire faţă de realitatea imediată?

În leadership trebuie să ştii unde îşi ascund oamenii talentaţi comorile. În cadrul celor mai bune relaţii cu ei, trebuie să te concentrezi pe ceea ce ai de învăţat de la ei. Învaţă, practică şi asimilează. Uimirea în artă reiese din versiunea de legendă a unei comori descoperite pe un teritoriu greu de pătruns, din care observatorul poate extrage doar semnificaţia unei familiarităţi idealiste.

Aşa cum culoarea este cea care rezolvă problema proporţiei şi a reprezentării în realizarea unei unităţi generale a factorilor sonori şi vizuali dintr-un film – tot astfel liantul care îi uneşte pe oamenii talentaţi de excelenţa în domeniul lor de activitate, contribuind pozitiv la maximizarea valorii lor, este analogia cu interpretarea unor trăiri resimţite la un anumit moment al vieţii pe care o folosesc ca argument pentru a seta calitatea imaginii personale la o anumită valoare prin intermediul creaţiei lor.

Pentru ca leadershipul tău să fie profitabil, trebuie să afli prin intermediul discuţiilor libere care acel factor secret care le asigură acestor oameni progresul. Concluzia firească şi necesară trebuie să vină numai după o cunoaştere şi o expunere obiectivă a propriilor lor idei, păreri, gânduri sau teorii. Ea trebuie să fie proporţionată cu rezultatele cunoaşterii şi ale realizărilor lor - când s-au convins că toate demersurile lor au vădit reale preocupări de creştere a valorii lor.

Care este liantul care îi uneşte pe oamenii talentaţi din jurul tău de excelenţă? Înţelegi modul lor de funcţionare?

Respectă-ţi îndatoririle faţă de leadershipul tău, evaluând felul în care îi percepi pe oameni. De modul cum le percepi motivaţiile, de modul în care îţi transmit inspiraţia, de modul în care îşi demonstrează calităţile, de modul în care îşi expun viziunea, de modul în care îşi evaluează activitatea, după modul în care îşi tratează talentul - depinde felul în care îţi vei exploata tu însuţi propriul potenţial, urmând exemplul lor.

Leadership: Poţi să-ţi construieşti o imagine care să încânte privirea prin succesiunea contrastelor dintre ceea ce te defineşte ca fiind o porţiune din realitatea obiectivă accesibilă şi ceea ce te pune în valoare când creezi fără să te gândeşti la validare din partea celorlalţi?

Ce are de învăţat un lider de la un pictor, dacă nu să fie el însuşi? Un lider nu se poate schimba în funcţie de dorinţele fiecăruia, nu se poate mula în totalitate după nevoile oamenilor şi după personalitatea fiecăruia, nu se va putea ridica niciodată la înălţimea aşteptărilor tuturor, nu va putea niciodată mulţumi pe toată lumea.

Lumea are preferinţe şi aşteptări diferite. La fel cum unii oameni admiră doar anumiţi pictori şi preferă doar un anumit stil de pictură, ca să nu spun că alţii nu sunt interesaţi chiar deloc de artă şi desen, tot aşa unii oameni preferă un anumit tip de lider şi un anumit stil de leadership.

Unii preferă liderii mai puţin pretenţioşi, care să le permită o libertate totală şi care să nu le reproşeze niciodată nimic; alţii preferă lideri un pic mai drastici, care să-i sancţioneze pe aceia care nu se dedică în totalitate echipei şi profesiunii lor. Şi mai există o categorie, aceea a celor oscilanţi, care bat extremele (care de fapt nu sunt în stare decât să pună beţe în roate) şi care împiedică, voluntar sau involuntar, deciziile şi măsurile luate de lider.

Fii tu însuţi. Formează-ţi un stil de conducere care să te caracterizeze, încearcă să fii cât mai bun, dar nu te aştepta să primeşti numai atenţie şi laude.

Ceea ce te pune în valoare în ochii celorlalţi este opera pe care o creezi fără să te gândeşti la validarea estetică din partea celorlalţi.

Arta pentru artă se produce atunci când restabileşti setările de compatibilitate între creaţie şi imagine (pe care le aşteaptă toată lumea), la valoarea iniţială de angajament pentru creşterea satisfacţiei personale.

Leadershipul poate fi o adevărată artă, dar pentru acest lucru trebuie să ai talent cât şi abilităţi deosebite în munca cu oamenii. Arta leadershipului nu este ceva palpabil, ci este „măsurată” prin rezultatele tale. În prezent leadershipul, ca să ajungă o artă, are nevoie de oameni cu o educaţie şi o instruire superioară şi, mai ales, cu un comportament adecvat.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us