ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Atingerea delicată de dincolo de gratii

On August 21, 2013, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Măsoară-ţi forţa de influenţă, fără să împingi forţele celorlalţi dincolo de limita lor de rezistenţă.

Înspăimântătoarea făptură, ţinută închisă ca să nu poată scăpa, avea puterea de a-şi hipnotiza victimele, de a le atrage cu forţa sa demonică până la limita lor de rezistenţă psihică, într-un cerc al căror bariere să nu le poată depăşi niciodată. Ca şi cum ar fi fost însemnată printr-o magie necunoscută, ieşită de sub control şi înzestrată cu puterea de a controla elementele, oamenii, emoţiile şi stările lor.

Totuşi, în acest moment, agentul FBI, Clarice Starling, nu-l mai priveşte pe Hannibal Lecter cu un amestec de fascinaţie şi teamă, ca la început. Ci cu o căutătură flămândă, cu dorinţa de a se folosi de el, de a-i lua dosarul în care erau incluse toate datele privitoare la cazul ucigaşul în serie, cunoscut ca Buffalo Bill. Dar Hannibal în continuare îi testează tinerei studente voinţa şi nervii.

Clarice rămâne descumpănită. Lăcrimând, nu-şi mai găseşte decât cu greu cuvintele. Mai are puterea să-l implore o singură dată. “Please, tell me his name doctor ! Please !

Această staţionare în neant începe să devină exasperantă, provocând mai degrabă o experienţă mentală care fluctuează în jurul unei valori de dezechilibru. Moleculele care absorb energie regenerabilă şi care îmbunătăţesc circulaţia sângelui spre creier, se blochează brusc. De parcă o substanţă oxidată s-ar fi depus pe artere, privând creierul de nutrienţii esenţiali necesari într-un moment de maximă activitate. Clarice rămâne nemişcată ca o stană de piatră.

Leadership: Îţi poţi asuma destinul unei fiinţe care nu se manifestă în străfundul sufletului decât sub forma unui pericol resimţit ca asumare a unei misiuni care îi poate oferi posibilitatea de a-şi valorifica potenţialul într-o evoluţie plină de graţie?

Abia reuşesc oamenii legii s-o mobilizeze şi s-o escorteze spre ieşirea din camera în care se afla cuşca monstrului. Când deodată, din spatele gratiilor, Hannibal insistă: “Uite-ţi dosarul, Clarice !“. Femeia se smuceşte din mâinile poliţiştilor, se apropie de cuşca monstrului şi întinde mâna spre dosarul pe care acesta îl împinge printre gratii.

Şi în acest moment se întâmplă ! O atingere atât de delicată, şi atât de însemnată. Are loc o hipersensibilizare a simţurilor, care nu duce la o anume condiţionare, ci determină procesul de aliniere între două realităţi. Două firi total diferite se contopesc într-o secundă decisivă, dezvoltând o forţă cu intensitate extrem de mare. Pentru prima oară produsul a doua energii opuse vibrează pe aceeaşi frecvenţă şi intră în rezonanţă.

Această atingere bine gândită a lui Hannibal, această stăpânire de sine însoţită de o mare naturaleţe, această prezenţă de spirit care garantează apropierea de om, să fie oare semnul unei răzvrătiri a sinelui? Sau o slăbiciune a lui care naşte nenumărate posibilităţi de a se reinventa? Sau o eroare pe deplin explicabilă psihologic şi chiar verosimilă la o făptură care percepe lucrurile mult mai fin?

Leadership: Spațiul tău de manevră este situat dincolo de limita subtilităţii în felul de a-ţi manifesta puterea şi autoritatea, în sensul sentimentului extraordinar al mândriei de a purta în suflet compasiunea pentru durerea din sufletul celorlalţi?

Durerea din sufletul lui Clarice nu era strâns legată de eventualitatea unui eşec în cazul FBI, ci de imaginea victimei supusă cruzimii de care dădea dovadă criminalul, cunoscut ca Buffolo Bill. Trebuia să se grăbească, trebuia să-l găsească cu orice chip înainte de a-şi ucide victima. Iar Hannibal Lecter era singurul care o putea ajuta, informaţiile necesare prinderii criminalului se aflau în acel dosar.

Clarice avea durerea, Hannibal avea leacul durerii, dar totodată el era stăpânit de dorinţa de a simţi freamătul unui suflu de viaţă cuprins de disperare, voia să atingă învelişul fiinţe umane plină de emoţii, spre a se ragasi pe sine într-o altă persoană. Când i-a atins mâna lui Clarice s-a creat un fel de contopire a două lumi distincte într-una singură, binele şi răul într-un mic univers, un spaţiu ideal de siguranţă psihologică care pentru până atunci era necunoscut în esența lui.

Haideţi să construim o sferă nouă a înţelegerii modului de funcţionare a leadershipului dincolo de limitele obişnuite ale minţii umane, din manifestările pe care indivizii le generează, pe care le condamnă sau pe care le judecă.

Nu e vorba aici despre niciun fel de agresiune sau abatere de la norme din partea liderului care apelează la superioritatea ştiinţei sale pentru a-şi exercita influenţa, pornind în prealabil de la ideea că tot ceea ce poate fi identificat, poate fi apoi determinat şi fixat. Ci este vorba despre posibilitatea de a distinge, cu ajutorul diferitelor manevre de “încercuire” şi intimidare, până la un anumit nivel, o faţă umană greu detectabilă, mai ales de a sesiza acele caracteristici cheie care scapă tentativelor obişnuite de analiză.

Întreg spațiu de manevră al liderului se va situa dincolo de limita subtilităţii în felul de a-şi manifesta puterea şi autoritatea, numai atunci când va reuşi să identifice exact capacităţile pe care le ascunde natura umană în diferite momente.

Spre deosebire de strategia de dezvoltare, care treptat realizează condiţii pentru creşterea randamentului şi productivităţii, liderul trebuie să fie în măsură ca în decursul câtorva mutări să pună în valoare o superioritate obiectivă care să nu lase loc nici celei mai palide îndoieli. Şi care, totodată, să-i pună pe ceilalţi oameni într-o poziţie favorabilă de a se uni cu el.

Leadership: La ce nivel de profunzime se asociază cele două părţi distincte ale universului tău, prin asociaţie cu rafinamentul unui compozitor care încearcă să atingă toate laturile emoţionale ale fiinţei?

Tind să cred că în viitor, cu precădere, liderul iscusit se va folosi de ajutorul diferitelor reprezentări a modelelor de indivizi, comparative cu modelul său de a fi, alături de celelalte mijloace informaţionale moderne, pentru a putea mai uşor să le testeze acestora limitele la care vor şi pot să se raporteze.

Punând profilul psihologic al indivizilor în prim plan, şi comparându-l cu propriul său profil, deci prin contopirea caracteristicilor comune, liderul va putea determina procesul de aliniere între două realităţi. Astfel, două energii opuse vor putea intra în rezonanţă, ceea ce se traduce prin faptul că toţi cei care păstrează acelaşi tip de gândire concomitentă vor reuşi mai uşor să realizeze schimbări mari.

Liderii a căror capacitate de apreciere a “conţinutului” uman nu poate fi pusă la îndoială, prezentând un interes deosebit pentru analiza efectuată pe profilul individual, vor reuşi mai uşor să obţină răspunsuri şi rezultate “neforţate” din partea celorlalţi oameni. De aceea asocierea profundă dintre cele două părţi distincte: liderul – individul obişnuit, poate să favorizeze o deschidere mai mare dacă se realizează la nivel de normalitate, în jurul unei mentalităţii necondiţionate şi nevictimizate, orientate către implicare şi acţiune.

Cele două părţi distincte ale universului tău, binele şi răul, se pot asocia la nivel de profunzime în a descrifra anumite regularităţi sau preferinţe în manifestarea caracterului uman printr-o afinitate ridicată a sentimentelor faţă de evenimentele nefavorabile trăite cu mare intensitate.

Rafinamentul unui compozitor care încearcă să atingă toate laturile emoţionale ale fiinţei se poate observa în detaliile de ordin psihologic îmbinate armonios într-un spațiu special conceput pentru redarea unor evenimente memorabile care întreţin viaţa filozofică şi sociologică a marilor exploratori ai conştiinţei umane.

Atingerea delicată de dincolo de gratii aduce în prim plan sincronizarea dintre diferite tipuri umane, asemănătoare şi totuşi diferite. Unirea energiilor benefice într-una cu o forţă mobilizatoare uriaşă. Dacă vrei ca relaţia ta cu oamenii să fie una perfectă, măsoară-ţi forţa de influenţă fără să împingi forţele celorlalţi dincolo de limita lor de rezistenţă.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate