ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Calea magului

On Martie 21, 2010, in Leadership Plus, by Neculai Fantanaru

Integrează-te în cercul performanţei, anulând limitările fireşti impuse de parametrii dezvoltării unui înţeles care stăruie întotdeauna la marginea însemnătăţii unui rol jucat impecabil.

Un glas tainic îmi spune că a fost ceva mai mult decât o întâmplare reîntâlnirea neprevăzută cu maestrul magician. Mai avea încă privirea aceea pătrunzătoare care pare că citeşte în adâncul sufletului. Vedeam în el adunată toată ştiinţa omenească, toate secretele ei. Se vedea cât colo că era un om ce avea puterea formidabilă de a schimba lucrurile, un om neobişnuit care ghicea totul, care ştia totul, care pătrundea gândurile cele mai trainice ale tuturor oamenilor.

Câteva ore bune am vorbit, magicianul fiind plăcut surprins că îmi mai amintesc atât de multe despre el. Curios din fire, i-am adresat numeroase întrebări, poate doar aşa voi afla secretul profesiei sale, secretul unui magician. Şi am aflat.

Taina din spatele sclipirii scenice. Magicianul s-a uitat cu încredere la mine, şi-a coborât glasul în aşa fel încât să nu audă nimeni din jur ce vorbim, şi mi-a spus:

- Un magician care nu deţine priceperea de a stârni curiozitatea spectatorilor şi de a-i influenţa după bunul lui plac, plasându-se în mintea lor, nu poate avea succes în cariera lui. Majoritatea spectatorilor crede în miracole şi în lucrurile imposibile ce pot fi realizate, de aceea, ca reprezentaţia să fie impecabilă, el trebuie să suspende temporar realitatea. Altfel spectatorii nu vor gusta nicio iluzie, se vor dovedi neimpresionaţi şi vor aplauda fără însufleţire.

Făcu o scurtă pauză, mă cercetă cu privirea şi cu mintea să vadă dacă într-adevăr sunt atent la el, apoi continuă:

- Eu nu sunt un magician, ci doar un actor care joacă rolul unui magician. Sunt un artist, care a învăţat să realizeze efecte deosebite prin arta sa. Cheia succesului meu constă numai în cunoaşterea fenomenelor fizice ce stau la baza percepţiei optice, în dexteritatea mâinilor mele, în rapiditatea şi acurateţea cu care execut fiecare număr de magie. Cu cât menţin mai mult iluzia, cu atât magia e considerată mai bună.

Leadership: Beneficiezi de toate privilegiile puterii, indiferent de modul în care eşti perceput?

Puterea unui magician de a face trucuri aparent imposibile, influenţând subtil, pe căi mistice, aparent supranaturale, gândurile şi convingerile oamenilor, ilustrează felul în care leadershipul depăşeşte cadrele tradiţionale de promovare. Ilustrează modul în care funcţia de elaborare a resemnificării experienţei trăite de oamenii din jur, prin intermediul unei tendinţe de condiţionare, este îndeplinită exclusiv de către artişti, în faţa unei lumi redimensionate de noi realităţi.

Nu sunt deloc surprins că această reconfigurare a identităţii spre o desăvârşire atotcuprinzătoare, a punerii în practică, într-un mediu controlat, a tuturor tehnicilor avansate de modelare şi manipulare, împărtăşeşte de fapt unele caracteristici ale operei de artă.

Opera de artă este mijlocul prin care artistul îşi manifestă harul improvizaţiei şi al desăvârşirii, este o lecţie de determinism din complexul fenomenelor care alcătuiesc împreună câmpul experienţelor practice. Acesteia îi revine o deosebită însemnătate, cu un număr larg de valenţe de receptare şi de reacţie, prin faptul că devine o cale de dezvăluire a unei noi conştiinţe care arde sub semnul unei forţe de impact în faţa celor care învaţă să se adapteze la noi realităţi.

A beneficia de toate privilegiile puterii înseamnă să-ţi exprimi acea latură creativă care dă măsură valorii tale concomitent cu săvârșirea unei abateri de la realitate, astfel încât publicul să încerce a privi simultan două părţi deosebite ale aceluiaşi individ.

Cu alte cuvinte, opera de artă este o modalitate de formare a unor reprezentări despre lumea obiectelor şi fenomenelor unei realităţii care face tot mai evidentă ideea conform căreia totul este posibil dacă încerci cu adevărat să obţii imposibilul posibilului.

Leadershipul este varianta câștigătoare a unui experiment psihologic în care se testează puterea de înţelegere a unor persoane, prin intermediul unor efecte bine dozate de clar - obscur, apărute sub forma unor stiluri de gândire care surprind cu desăvârşire, asigurând obţinerea unor performanţe de excepţie.

De aceea cultivarea capacităţii de receptare a operei de artă, preluând variaţii ale unor teme şi aspecte deosebit de captivante, de la înălţimea superioară a propriei tale culturi creative, este poate cea mai rentabilă investiţie. Pentru că indiferent de modul în care eşti înţeles, tu beneficiezi de toate privilegiile puterii. Asta înseamnă să rămâi fidel propriei superiorităţi intelectuale.

Leadership: Îţi poţi exprima latura ascunsă a fiinţei tale, fără să laşi la voia întâmplării niciun aspect particular al „spectacolului” tău?

Leadershipul este un „joc” bazat pe reguli şi îndemânare, unde numai cei cu adevărat merituoşi vor putea obţine rezultate excepţionale şi vor putea avansa la un nivel mai înalt. Este un „joc” în care trebuie să cauţi să atingi perfecţiunea, chiar dacă nu o vei putea atinge niciodată. Este un „joc” în care dacă nu exersezi continuu poţi da greş, în ciuda performanţei excelente de care ai dat dovadă până în prezent. Reţine că nu poţi lăsa la voia întâmplării niciun aspect particular al „spectacolului” tău.

Aşa cum sentimentul fără inteligenţă este orb, tot aşa şi tu devii orb iar calitatea performanţei tale are de suferit dacă accepţi limitările fireşti pe care ţi le impune dimensiunea talentului tău. Întotdeauna poţi fi mai bun decât crezi că eşti. Hotărârea de a merge până la limita potenţialului tău te va ajuta să ajungi la un nivel la care alţii nu sunt în stare.

Ai făcut un inventar al calităţilor tale? Poţi face lucruri pe care alţii nu sunt în stare să le facă? Care este acea trăsătură care dă tonul performanţelor tale? Manifeşti o grijă autentică pentru elementele care sporesc capacitatea ta de conducere? Sau, te îndrepţi cumva către o zonă pentru care nu ai inclinaţii?

Modul în care eşti perceput de oameni depinde de înţelegerea cu care te apleci asupra dimensiunii estetice a actului creator.

Aşa cum inteligenţa fără sentiment e rece şi nu are forţă dinamică, tot aşa potenţialul tău de lider nu va avea forţă dinamică dacă nu ţi-ai creat o pârghie care să-ţi amplifice la maximum eficienţa – pârghia fiind dată de angajamentul tău pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care îţi validezi potenţialitatea de a transfigura o anumită realitate.

Aceste condiții sunt responsabile de redirecţionarea atenţiei spre altceva decât ceea ce se vede şi de concentrarea propriu zisă asupra actului creator ce se săvârşeşte la un moment dat la vedere, dar tocmai când toată lumea este atentă în altă parte.

Există o cale spre a fi un maestru în leadership? Da, există, dar nu este simplă. În leadership, atingerea măiestriei necesită o pregătire constantă, mult efort, multe sacrificii, căci talentul nu e de-ajuns. Poţi fi înzestrat cu un talentat aparte, cu nişte virtuţi foarte rare, şi cu toate acestea să fii depăşit de cineva care este mai însufleţit şi mai productiv. Întotdeauna perseverenţa şi efortul serios bat talentul.

Latura ascunsă a fiinţei tale are ca variabilă dominantă greutatea de a cuprinde într-un singur act de creaţie două lucruri deosebite: atenţia expusă la planurile unui joc desfăşurat în plan artistic şi tendinţa naturală a minţii de a merge în direcţia curentului provocat de asociaţiile de idei şi corelaţiile inedite pe care le trezeşte experimentarea iluziei.

Calea magului nu este altceva decât calea pe care trebuie s-o urmezi în leadership pentru a-ţi creşte performanţele. Într-o lume ca a noastră, în care există o concurenţă acerbă, numai cei care vor urma calea perfecţionării, a dezvoltării dexterităţilor, şi-n ansamblu, a îmbunătăţirii continue pe toate planurile, vor reuşi să se remarce în mod deosebit !

David Copperfield, cel mai faimos magician al tuturor timpurilor, cel care a făcut ca Statuia Libertăţii să dispară, a surprins cel mai bine acest adevăr: „Adevăratul secret al magiei stă în performanţă.”

Tu cum îţi amplifici performanţa astfel încât să-ţi creşti valoarea?

Înţelesul pe care-l atribui rolului tău poate împărțit între dorința de a fi una cu realitatea și loialitatea pentru crearea iluziei?

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us