ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Credinţa

On Decembrie 27, 2009, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Întrece-te pe tine însuţi dacă îţi doreşti să faci saltul la un nivel superior.

De mult ori oamenii care îşi cunosc limitele şi slăbiciunile rămân locului, deprimaţi şi dezamăgiţi, gata să facă un pas înapoi la orice greutate pe care viaţa le-o aşterne în cale. Nu mai au putere fizică şi tărie morală suficientă, se tem să reacţioneze la provocările vieţii şi, prin urmare, în loc să-şi învingă frica, în loc să încerce să devină mai încrezători şi mai curajosi, ei îşi acceptă soarta (ori care ar fi ea) şi se retrag în lumea lor.

Sper ca vorbele mele să nu sune rău şi ameninţător pentru acele persoane care nu iubesc schimbarea dar preferă monotonia, care nu preiau controlul asupra vieţii lor, asupra propriilor hotărâri, şi care nu au convingerea că vor reuşi să-şi atingă ţelurile dacă se mobilizează.

Nu este deloc o noutate ceea ce afirma odată scriitorul Burke Hegdes, “Cerul îi ajută numai pe oamenii care trec la acţiune”. Credinţa înseamnă acţiune. Înseamnă să te mişti, să faci ceva pentru a-ţi împlini visele, ştiind că Dumnezeu va fi tot timpul lângă tine şi îţi va îndruma paşii pe drumul cel bun. Probabil vă amintiţi bancul acela cu tipul care se roagă la Dumnezeu să-l ajute să câştige la loterie. Şi după o viaţă întreagă pierdută cu rugăciuni, exasperat, Dumnezeu îi strigă: “Mai Ioane, cumpără şi tu măcar un bilet”. Adică, Te Voi ajuta, dar fă şi tu un mic efort.

Realitatea este din păcate mult mai crudă, dacă ne gândim la faptul că unii oameni pur şi simplu nu depun nici cel mai mic efort pentru a-şi atinge obiectivele. Probabil se duce o luptă mută în sufletul acestor descumpăniţi, prea controversata luptă dintre bine şi rău, dar care nu reprezintă altceva decât o încercare nefirească de a-şi justifica propria lor neputinţă, adică lipsa de credinţă.

Voi încerca să vă ofer în cele ce urmează un exemplu bun care ilustrează puterea magică a credinţei, având convingerea că mă veţi asculta până la capăt.

Leadership: Ești conștient de permanenta ta conexiune cu "Tot Ceea Ce Eşti" într-o dinamică a potenţialului de a deforma o realitate, ştiind foarte bine că adevărul e în altă parte?

Considerat unul din cele mai bune filme ale anului 1997, "Gattaca" se înscrie în categoria filmelor motivaţionale, care atrag atenţia publicului asupra faptului că nimic nu este imposibil. Şi alte filme se pot înscrie probabil în această categorie: "A Knight Tale", "Fighter in the Wind" ca să nu mai pomenim de "The Neverending Story". De ce se numesc motivaţionale?

Dintr-un singur motiv, acela că ne îndeamnă să trecem la acţiune. Adică ne fac să aspirăm la mai mult, ne menţin în priză, ne determină să luăm atitudinea pozitivă, să ne orientăm mai bine în alegerea căilor de urmat şi să acţionăm cu mai mult elan în direcţia realizării scopurilor propuse. Personal nutresc o admiraţie teribilă pentru acest gen de filme, şi cred că nu sunt singurul.

Vincent Freeman este unul dintre ultimii oameni născuţi natural, nu în laboratoarele genetice. (Acţiunea filmului se desfăşoară undeva în viitorul nu prea îndepărtat). Încă de la naştere, specialiştii au preconizat că va muri la vârsta de 30 de ani. Miop şi bolnăvicios, Vincent nu avea nici o şansă să-şi facă vreo carieră într-o societate dinamică şi profesională. Însă, încă de mic, el a avut o singura pasiune, planetele, iar visul pe care şi l-a plăsmuit a fost să ajungă în spaţiu. Chiar şi după ce a împlinit vârsta majoratului, visul lui cel mai mare a fost acela de a ajunge în spaţiu. A încercat să se angajeze la diverse companii, însă nimeni nu l-a angajat deoarece nu avea un “profil curat”.

Credinţa înseamnă să faci din tine gloria unei făclii strălucitoare atunci când limitele propriei tale condiţii sunt negociate clar de la început de către o autoritate deplină care îngrădeşte manifestarea ta în lume.

Vincent a înţeles atunci că are nevoie de “mai mult de o aterizare ca să ajungă în spaţiu”. Aşa că a recurs la măsuri extreme. Trebuia să se întreacă pe sine însuşi dacă voia să facă saltul la un nivel superior. Trebuia să facă ceva mai mult pentru el. Trebuia să-şi înfrunte limitele.

Apelând la ajutorului unui specialist în astfel de cazuri, a reuşit să se angajeze în Gattaca ca navigator, ceea ce implica numeroase sacrificii. În fiecare zi trebuia să-şi îndepărteze toată pielea moartă şi părul de pe corp pentru a limita orice suspiciuni; şi-a pus lentile de contact, a făcut schimb de identitate cu un fost sportiv de performanţă (dar care avea toate caracteristicile unui “valid”), ca să nu mai vorbim de schimbarea amprentelor sau de operaţia de mărire a picioarelor. Până la urmă, Vincent a reuşit să-şi împlinească visul.

Leadership: Eşti pregătit să descoperi sensul unei vieţi pline de substanţă, urmărind neîncetat o ficţiune care poate face din tine oglinda realităţii într-un mod cât mai fidel avansării spre o cotă superioară de evoluţie?

Însă o scenă de pe la sfârşitul filmului n-o voi uita probabil niciodată, şi aici voiam de fapt să ajung. Între Vincent şi fratele său Anton (care avea un profil curat) are loc o ultimă întrecere de înot. Încă de mici se luau la întrecere, iar cine abandona primul şi se întorcea la mal era considerat învins. Nu este nevoie să amintesc cine era cel mai sanatos, mai puternic şi mai apt dintre ei.

De această dată, însă, a câştigat Vincent. Anton, care de-abia se mai ţinea la suprafaţa apei, îl întreabă pe Vincent: “Cum reuşeşti? Cum ai făcut toate astea?” Adică cum de ai putut tu, un invalid, să realizezi imposibilul?

Ficţiunea care face din tine oglinda realităţii este un vis care merită trăit până la capăt, cu riscul de a te scufunda într-o groapă a disperării şi a pierzaniei.

Chiar dacă se aflau departe de ţărm, Vincent se opreşte din înot şi îi răspunde fratelui său: “Vrei să ştii cum am făcut-o? Chiar vrei să ştii? Uite cum am reuşit, Anton: Niciodată nu m-am gândit să mă întorc la mal.”

Leadership: Imaginea pe care ţi-o formezi despre tine face referire la o condiţie de „IF..., THEN“, judecând tot ce faci după îndemnul "Ca să ajungi cineva, trebuie să începi prin a fi nimic" ?

“Niciodata nu m-am gândit să mă întorc la mal”, este o afirmaţie care sper să rămână întipărită în mintea tuturor viitorilor lideri. Fiindcă asta înseamnă adevărata credinţă, să nu te îndoieşti cu nici un chip de tine însuţi şi o dată ce ţi-ai propus să atingi un anumit ţel să nu te mai întorci niciodată “la mal”.

“Tot înainte” este deviza oamenilor care au credinţa nestrămutată că vor putea mişca munţii din loc. Tu eşti convins că îţi poţi atinge scopurile?

Oamenii incapabili să facă lucrurile să se mişte în favoarea lor aşteaptă cu mâinile întinse să primească din cer, pe de-a gata, tot ce e mai bun de la viaţă. Din nefericire, toate aceste aşteptări necuvenite care sunt adânc înrădăcinate în minţile lor “nefuncţionale” la schimbare, nu se împlinesc niciodată. Nu este de mirare că atitudinea nehotărâtă a acestor oameni a căpătat un renume nefast, care, în opinia unora garantează eşecul oricărei acţiuni.

Leadershipul este oglindirea într-un vis mai înalt decât tine, care se întinde pe tot parcursul unei curse în care trebuie să stabileşti cel mai rapid tur.

Ce ar trebui să se întâmple oare pentru ca aceşti indivizi să-şi schimbe modul de gândire şi de abordare a vieţii?

Mai multă credinţă, acesta este probabil singurul răspuns bun. Credinta aprinde în sufletul nostru acea flacără puternică, acea dorinţă intensă şi hotărâtă de victorie, de care au dat dovadă marii conducători. Fără credinţă focul interior se va stinge la primul obstacol pe care-l vom întâlni, şi nu-i de mirare că oricat ne-am strădui să-l depăşim, nu vom reuşi. Ba chiar ne vom afunda şi mai mult in mlaştina neputinţei.

Probabil că nu se înşela Honore de Balzac atunci când a spus: “Ca să ajungi cineva, trebuie să începi prin a fi nimic”.

Dar, as adăuga eu, trebuie să ai credinţa nestrămutată că într-o bună zi vei ajunge acolo unde ţi-ai propus, şi asta numai prin acţiune se poate realiza. Ceea ce contează este voinţa ta de a trece la acţiune, având convingerea că vei izbuti în tot ceea ce întreprinzi. Trebuie să te intreci pe tine însuţi dacă vrei să faci saltul la un nivel superior.

Credinţa este măsura sacrificiului pe care eşti în stare să-l faci ca să atingi un scop la fel de absurd ca o ficţiune pe care doar tu o poţi inventa.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us