ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Devotamentul absolut

On August 19, 2010, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Focalizează-ţi antenele sufletului tău spre ceilalţi, pentru ca ei să se ataşeze mai mult de tine.

În filmul “The Mummy – Tomb Of The Dragon Emperor”, soţilor Evelyn şi Rick O'Connell li se încredinţează o misiune importantă: să mearga în China şi să înapoieze muzeului din Shanghai “Ochiul din Shangri La”, care, potrivit legendei, arăta drumul spre Iazul Vieţii Veşnice.

Ei îşi îndeplinesc misiunea, reuşind să predea muzeului acea rară piesă de colecţie. Dar acolo, pe neaşteptate, sunt înconjuraţi de generalul Yang şi oamenii săi. Acesta dorea cu orice preţ să-l învie pe împăratul Qin Shi Huang şi armata lui de teracotă.

Leadership: Poţi să te descoperi drept valoare absolută în felul cum îţi trăieşti credinţa în cazul unei motivaţii lăuntrice faţă de apelul la depăşirea oricărei limitări?

Generalul Yang, cu o autoritate ce nu lasă loc compromisului, o somează pe Evelyn să citească inscripţia care era gravată pe “Ochiul din Shangri La”. Dacă ar fi refuzat, soţul ei era ca şi mort.

Întregul ei trup i se zgudui de suspine la gândul că îl va pierde pentru totdeauna pe cel căruia i-a fost alături mereu. Nu putea să întoarcă spatele unui om care îi era atât de scump. Dar în adâncul sufletului ei simţea o teamă teribilă, era bântuită de un presentiment sumbru, că moartea îi pândea pe amândoi îndeaproape. Situaţia în care se afla aduse în mintea ei un noian de posibilităţi înfricoşătoare. Sufletul ei era pe punctul de a se lăsa pradă disperării.

Îl privi pe Rick cu inimă strânsă, ca şi cum ar fi vrut să spună: “Sufletul şi trupul meu sunt întru totul ale tale. Nu te voi părăsi niciodată.” Expresia ochilor ei era îngrijorătoare, asemenea privirii unei mame care-şi priveşte pruncul cuprins de o boală gravă. Era o soţie iubitoare, era o fiinţă cu o viaţă spirituală intensă. Nu, nu putea fi atât de nesimţitoare faţă de cel care era tovarăşul şi protectorul ei cel mai bun.

Rick tresări surprins când o văzu pe Evelyn cum se aruncă de bunăvoie în faţa pistolului care era îndreptat spre el. Această perspectivă îl înspăimântă de-a binelea. I se rupea inima de mila ei, dar era la fel de îngrijorat ca ea. Îşi păstră în continuare pe chip o expresie gravă, căci viaţa lor atârna de un singur fir de păr.

Evelyn stătea în faţa generalului, într-o atitudine supusă. Dintr-un sentiment de teamă era decisă să citească inscripţia. Rick rămase un moment cufundat în gânduri, apoi, ascunzându-şi îngrijorarea, afişând o mină încrezătoare, îi vorbi pe un ton afectuos: “Nu Evelyn, nu face asta. Oricum mă vor omorî”.

Ea cunoştea timbrul vocii soţului ei mai bine ca oricine – ştia că nu voia să spună asta cu adevărat. Dar nu a putut să ia în consideraţie o altă variantă, decât să citească inscripţia, cu toată spaima de ceea ce avea să urmeze.

Orice lucru care îi stătea în putinţă să-l facă pentru soţul ei puteai să-l consideri deja făcut, inclusiv sacrificiul personal.

Devotamentul este calea de a te arăta superior în faţa unor semne de sfârşit - relevate ca lecţii de viaţă care armonizează cauzele şi efectele derivate dintr-o situaţie fără ieşire.

A făcut dovada devotamentului ei absolut faţă de soţul ei. Rick şi Evelyn avuseseră toate motivele să fie neliniştiţi. Generalul Yang îi tratase cu superioritate şi răceală, şi nu ezitase să dea glas dispreţului în cel mai dur mod şi în cei mai jignitori termeni. Puteau să moară, sau să trăiască doar dacă Evelyn citea inscripţia – dar nimic nu era sigur.

Totul era clar precum cristalul, Rick nu se putea îndoi de devotamentul lui Evelyn, care nu şi-ar fi pierdut niciodată afecţiunea faţă de el. Dar, citind inscripţia, ea a aprins o flacără în sufletul lui. Fără nicio îndoială unei asemenea persoane merită să-i porţi o recunoştinţă veşnică, merită să o răsplăteşti pentru devotamentul ei.

Leadership: Felul tău de a fi un om extraordinar rezidă din bucuria a te recunoaşte drept învingător al unei lupte cu tine însuţi în care inima îşi lasă amprenta asupra caracterului celui de lângă tine?

Dacă îţi dedici inima şi sufletul unei persoane, ea îţi va răspunde cu acelaşi sentiment. Ca sa fii primit in adâncul inimii oamenilor, trebuie să faci dovada devotamentului tau absolut faţă de ei, sporindu-le senzaţia de siguranţă şi încredere vizavi de tine. Căci oamenii simt direct gradul tău de devotament şi natura lui - angajamentul pe care ţi-l iei faţă de ei doar din datorie sau de teamă să nu-ţi pierzi poziţia, sau devotamentul bazat pe dragoste şi valori împărtăşite. Iar daca nu te dovedeşti a fi în concordanţă cu aşteptările lor, vei fi părăsit.

Datoria ta, ca lider, este să fii mereu acolo, alături de oameni, în mijlocul lor, să-i sprijini şi să-i ajuţi în momentele dificile. Oamenii văd în tine salvarea lor. Nu-i de-ajuns să le fii călăuză în toate dându-le ordine şi instructiuni clare pentru ca să-şi ducă la îndeplinire sarcinile ce le-au fost încredinţate. Trebuie să ai o voinţă de fier, dar şi un suflet bun, să-i asiguri de prietenia ta pentru ca ei să-ţi fie mereu recunoscători. Deci, se impune să-i tratezi cu bunăvoinţă şi înţelegere, să ai grijă de ei ca de proprii tăi copii, ca de propria ta familie. Acest lucru va întări şi mai mult legătura dintre tine şi ei. Iar împreună, veţi deveni o forţă mai mare.

Concluzie: Munca cu oamenii este cea mai dificilă. Acest “material” numit om este fragil, şi deci trebuie să ai o grijă deosebita cum te comporţi cu el. Trebuie să dai dovadă de abilitate ca să asiguri coeziunea unui grup, ca să reuşeşti să transformi o gloată de oameni într-o adevărată echipă.

Focalizează-ţi antenele sufletului tău spre ceilalţi, pentru ca ei să se ataşeze mai mult de tine. Oamenii îţi dedică inima şi sufletul numai eşti devotat lor.

Atributul cel mai puternic al liderului este că îşi lasă amprenta asupra împărtăşirii emoţiilor celor din jur în vederea diferenţierii dintre sine şi ei.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us