ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Forţa emoţională

On Iulie 21, 2010, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Activează-ţi acele forţe lăuntrice prin care sa găseşti drumul potrivit spre inimile oamenilor.

Rick şi Evelyn ajunseră în oaza din deşertul Ahm Shere, în apropierea templului lui Abu Simbel. Trebuiau să-l găsească cu orice preţ pe fiul lor şi să-l salveze din mâinile înaltului preot Imhotep şi a credincioşilor săi servitori. Doar ei doi, împreună cu Jonathan şi cu Ardeth Bay - o căpetenie a unui grup de războinici ai deşertului, n-ar fi avut aproape nicio şansă împotriva zecilor de soldaţi ce-l slujeau pe Imhotep.

Gândindu-se că aveau să lupte împotriva a mai bine de o sută de oameni bine înarmaţi, ştiind că şansele de izbândă nu erau deloc de partea lor, Rick se apropie încetişor de soţia sa Evelyn. Un om bun, un om inimos, un explorator aventuros dedicat meseriei sale, se afla atunci în faţa ei, însă pentru prima oară cam deznădăjduit. Conştient că lui Evelyn, şi aşa ostenită de emoţiile groaznice prin care a trecut, îi pătrunsese spaima în inimă, i se adresă cu o mare căldură sufletească, cu calm, cu un glas plin de demnitate, dar îndurerat.

Toate temerile şi toate neliniştile puseseră stăpânire pe sufletul lor, simţind pericolul ca înaintea unei cumplite furtuni. Rick şovăi puţin, ca şi când îi venea greu să-i spună că asta ar putea fi ultima lor clipă împreună. În loc să-i spună direct cât de mult o iubeşte, cât de mult înseamnă ea pentru el, cu câtă înflăcărare şi pasiune o adoră, el îi dădu nişte ultime indicaţii despre cum să tragă cu puşca, fiindcă îi cunoştea firea liberă şi semeaţă.

Leadership: Domini imaginea realităţii pe care o construieşti printr-un mesaj care invită la verificarea unei stări de spirit în care se întrepătrund esenţele unice ale unor lumi lăuntrice?

Evelyn dădu aprobator din cap la indicaţiile lui Rick. Cu ochii ţintă la el, ea asculta cu inima deschisă cuvintele calde şi emoţionante ce curgeau de pe buzele lui. Simţi cum o străpung fiorii. Un gând de nădejde izbucni pentru o clipă în sufletul ei. Tăria acestui gând se accentuă atât de tare încât aproape că îi dădură lacrimile. Rick o sărută cu tandreţe, un sărut care pe jumătate însemna „Adio”, dupa care, fără să mai spună nimic, dispăru în oază.

Tot acest moment se transformase într-o forţă lăuntrică pentru Evelyn. Cu inima strânsă, dar adânc mişcată de gestul soţului ei, îşi strânse bine arma în mână şi, mânată de elanul femeii ce-şi caută fericirea adevărată în bărbatul iubit, se pregăti de luptă.

Dacă ai urmărit filmul “The Mummy Returns (2001)”, cu siguranţă îţi aminteşti că Evelyn, a luptat cu îndârjire riscându-şi viaţa, reuşind să-şi salveze fiul şi soţul.

Marea putere a unui lider radiază din fiinţa lui atunci când realitatea pe care o trăieşte şi o exprimă scoate în evidenţă forma în care el se descoperă drept un conţinut plin de afecţiune.

Pentru întâia oara s-a revelat măreaţa putere ce radia din fiinţa lui Rick – putere care zguduia, seducea şi domina sufletele. Pentru întâia oară s-a manifestat în el misterioasă forţă magică care a putut mobiliza pe cineva spre mai multă râvnă. Cine ştie, dacă Rick nu i-ar fi luat pulsul interior şi nu i-ar fi ridicat adrenalina lui Evelyn, stârnindu-i acea înverşunare lăuntrică specifică unui războinic neînfricat care luptă până la moarte, poate că ea ar fi rămas deznădăjduită şi n-ar mai fi dovedit acel curaj nemaipomenit.

Un lider adevărat transformă viaţa tuturor oamenilor care se afla în preajma lui, făcând apel mai mult la sentimente decât la raţiune. De fapt, în asta constă nemaipomenita lui putere. Peste tot, fără încetare, supraenergia fiinţei lui trezeşte în ceilalţi o încordare nebănuită, excesiv de intensă, sub forma atracţiei. Sufletele, încătuşate în puterea lui de vrajă, sunt cuprinse brusc de un teribil devotament, supunându-se orbeşte voinţei sale.

O viaţă plină de încercări, prin prisma învăţămintelor însuşite din experienţa unor întâmplări fascinante, este magica poveste în care se întretaie două vieţi despărţite în timp, dar unite în spirit.

Se poate întâmpla ca oamenii pe care-i conduci să treacă prin momente de teamă sau îndoială şi, neavând un interior dur, să-şi diminueze interesul pentru obţinerea performanţelor. Se poate întâmpla să-şi piardă tot elanul şi, în loc să reuşească, să eşueze. În aceste momente, când situaţia lor se îngreunează, sarcina ta, ca lider, este să le dai putere, să-i faci să se simtă tari şi încrezători. Trebuie să le iei pulsul interior şi să le provoci acea emoţie, acel sentiment ciudat în inima lor care să le scoată la iveală adevărata lor valoare, întregul lor potenţial. Dacă reuşeşti asta înseamnă că dispui de o forţă emoţională uriaşă.

A încerca să conduci un grup de oameni neînsufleţiţi de niciun fel de entuziasm e ca şi cum ai lua comanda unui batalion care nu a reuşit să treacă de pregătirea fizică. Pentru ca oamenii să se străduiască să-şi atingă potenţialul şi să realizeze ceva vizibil trebuie să le stimulezi ambiţia, făcând apel la emoţii şi sentimente, nu doar la raţiune. Oamenii nu pot deveni hiperactivi dacă nu le transmiţi acea energie de a reuşi şi, mai ales, dacă îi judeci superficial. Rick a ajutat-o pe Evelyn să-şi canalizeze avântul prin forţa sa emoţională, nu prin „lărgimea de bandă” a gândirii.

Leadershipul se prezintă ca un stâlp de rezistenţă atunci când eşti însufleţit de ambiţia de a-ţi asuma constant responsabilitatea de a fi tu însuţi într-o lume care reflectă valorile în care crezi.

Concluzie: Marii lideri deţin acea artă de a pătrunde în sufletul oamenilor, stabilind conexiuni ce stau la baza manipulării lor, cu scopul de a le activa acele forţe lăuntrice mobilizatoare prin care să poată depăşi momentele critice care uneori apar.

P.S. Capacitatea echipei de a trece peste obstacole depinde de forţa emoţională a liderului.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us