ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Încrederea

On Decembrie 21, 2008, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Arată-le oamenilor eşti de partea lor şi ei îţi vor acorda încrederea lor.

La 6 octombrie 1769, pe ţărmurile Noii Zeelande ancora vestitul căpitan James Cook. El deţinea informaţii conform cărora băştinaşii de prin părţile respective nu sunt tocmai paşnici, ci dimpotrivă, războinici şi provocatori. Din experienţa acumulată de-a lungul anilor, Cook ştia că pentru a evita un conflict trebuia să-i transforme pe băştinaşi în foarte buni prieteni, mai ales că nu putea rămâne prea mult pe acea insulă şi echipajul său avea mare nevoie de provizii şi de odihnă.

Conştient că trebuie să acţioneze rapid ca să evite orice atac imediat, de cum au păşit pe uscat Cook a ordonat să fie capturaţi trei băştinaşi, pe care-i făcu prizonieri. Însă acest prizonierat s-a dovedit a fi o mare sărbătoare pentru aceştia deoarece au fost serviţi cu multe feluri de mâncare şi li s-au făcut multe daruri. După câteva ore au fost „eliberaţi”. La vederea darurilor primite de cei trei, ceilalţi băştinaşi ascunşi în pădurile din apropiere au renunţat la atitudinea ostilă şi au acceptat să cadă la învoială cu europenii."

Aşa a reuşit căpitanul Cook să evite numeroase incidente în călătoriile sale pe mare, şi aşa se explică faptul că a rămas în memoria a milioane de oameni ca unul dintre cei mai iscusiţi navigatori din istoria lumii.

Leadership: Triumful tău tinde să-şi mărească volumul la fiecare pas, în sensul existenţei unei concordanţe între aportul tău la modelarea destinului tău şi ideea de a oferi celorlalţi acces la valorile unei lumi noi?

Nimic nu este mai important în leadership decât abilitatea ta de a înţelege valorile oamenilor şi de a le întări încrederea în tine. Identificarea unor lucruri pe care le ai în comun cu ei şi realizarea unei bune comunicări cu ei este prima condiţie care trebuie îndeplinită pentru stabilirea relaţiilor de prietenie şi colaborare. Dacă vrei să fii mai influent, învaţă să dezvolţi şi să menţii relaţii sănătoase cu cei din jur oferind cât mai multă credibilitate. A fi demn de încredere şi corect în relaţiile cu ceilalţi reprezintă cele mai importante caracteristici ale credibilităţii.

Oamenii au încredere numai în cineva care investeşte în dezvoltarea lor. Căpitanul Cook nu avea de ales, trebuia să le câştige încrederea băştinaşilor. Cum? Adoptând o atitudine sociabilă şi prietenoasă. Manifestându-şi intenţia de a stabili relaţii. Căutând un teren comun de cooperare. Oferindu-le daruri, adică obiecte din "lumea nouă" de care aceştia cu siguranţă se vor îndrăgosti. Gestul lui de solidaritate a creat în rândul băştinaşilor un soi de mândrie locală. Cel mai uşor lucru prin care poţi construi relaţii este să trezeşti în oameni sentimentul de recunoştinţă.

Ca să stabilesti legături trebuie să te concentrezi mai degrabă pe a oferi decât pe a primi. Dacă eşti egoist nu vei putea să creezi sinergii, similitudini şi puncte comune de interes care să faciliteze o colaborare eficientă. Nu uita că aşa cum într-o pictură de ulei lumina decurge din culoare, tot aşa în leadership, influenţa ta decurge din capacitatea ta de a relaţiona cu ceilalţi.

Leadershipul este locul în care ajungi când lucrurile se finalizează cum doreşti, asumându-ţi întreaga imagine pe care o transmiţi printr-un sentiment de recunoştinţă.

Suspiciunea îi face pe cei mai mulţi oameni să se ferească într-un fel de individul necunoscut care nu cultivă în rândul lor sentimentul de siguranţă şi încredere. Liderul care îşi face prea multe planuri de viitor fără să ţină seama de interesele celorlalţi, riscă în timp să rămână singur, izolat de restul lumii. Şi prin urmare nu se va mai putea numi lider.

Locul de unde trebuie să începi este reprezentat de necesităţile şi dorinţele oamenilor. Orientează-te către ei, acţionează în folosul lor ca să deschizi uşa stabilirii şi menţinerii unei legături eficiente între tine şi ei. Comunică-le faptul că doreşti să le oferi ceva de valoare, pentru ca ei să vadă că îţi pasă de ei. Ca să dezvolţi şi să menţii încrederea oamenilor în tine, fă-i să înţeleagă că te concentrezi asupra a ceea ce vor ei. Dacă ei nu conştientizează că eşti de partea lor, atunci nu se vor arăta dispuşi să înceapă o colaborare cu tine.

A-ţi conştientiza triumful înseamnă să înţelegi ce ţi se întâmplă din punctul de vedere al evoluţiei tale, căutând temeiul unei perspective absolut unice asupra situării tale în fruntea unei glorii pe care toată lumea aşteaptă de la tine să o reinventezi. Liderii nu se culcă pe laurii unei glorii pe care au căpătat-o la anumit moment, ci continuă să evolueze spre cel mai mare potenţial al lor.

Încrederea este autoritatea pe care ţi-o acorzi ţie în virtutea unei glorii care nu înseamnă bogăţie sau putere, ci un test al ambiţiei de a te autodepăşi.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us