ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Inspiraţia

On Iunie 25, 2010, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Deschide căile de comunicare cu ceilalţi, oferind dovada că sistemul tău de valori şi convingeri funcţionează corect.

O personalitate puternică, cu ambiţii ferme, un luptător condus de dorinţa de a obţine rezultate remarcabile, un om care neîncetat s-a impus în faţa provocărilor şi încercărilor vieţii a fost navigatorul de origine italiană, Cristofor Columb. Acest om plin de viaţă s-a avântat mereu pe drumul descoperirilor, trăind toate emoţiile pasionate ale unui navigator. Toate cele patru mari călătorii întreprinse de el în întreaga lume au îmbogăţit cunoştinţele geografice ale timpului cu numeroase insule precum Tortugas, Martinica, Dominica, Maria Galante, Guadalupe, Montserrat, Santa Maria, Santa Cruz, Puerto Rico, Jamaica, coastele Hondurasului, insulele Mulatas, golful Darien.

Dar ceea ce i-a fost cel mai de folos marelui navigator, ceea ce l-a ajutat să răzbată în faţa tuturor greutăţilor care i-au apărut în cale de-a lungul anilor nu a fost doar perseverenţa, ci şi inspiraţia. Căci întotdeauna un om însufleţit de idealuri înalte, care încearcă să-şi depăşească limitele şi să se ridice la înălţimea pretenţiilor sale nu poate răzbi fiind doar ambiţios, hotărât şi îndrăzneţ. Are nevoie de încă o calitate, net superioară tuturor celorlalte. El trebuie să posede intuiţie, să fie plin de inspiraţie, să fie ingenios, inventiv, creativ, ca să poată rezolva problemele cu care se confruntă şi să depăşească momentele de cumpănă ale vieţii.

Leadership: Cum îţi evidenţiezi experienta obţinută ca urmare a unei erori de autentificare în sensul de maximă rezistenţă în faţa dependenţei de autoritatea pe care o desemnezi?

Scriitorul francez Jules Verne, povesteşte în cartea sa „Cristofor Columb”, un eveniment important din viaţa ilustrului navigator. Cristofor Columb a fost învinuit de injustiţie şi de cruzime de către ofiţerii pe care îi trimisese acasă. Aceştia chiar insinuaseră că el încerca să devină independent faţă de rege. Influenţat de aceste afirmaţii nedemne, amiralul, care ţinea la reputaţia şi caracterul său, porni spre Spania, vrând să se justifice cât mai repede.

La 12 iunie 1496 Columb a intrat în portul Cadiz din Spania, dar această a doua întoarcere a lui nu s-a bucurat deloc de simpatia mulţimii. În loc să fie entuziasmaţi de sosirea lui, oamenii l-au privit cu dispreţ şi cu ură. Până şi însoţitorii săi i-au fost împotrivă; erau dezamăgiţi că nu au adus cu ei bogăţiile pe care acesta a făgăduit că le va găsi.

Numai inspiraţia de moment l-a salvat pe Columb de la un eşec timpuriu. El trebuia să găsească neapărat o cale de a-şi susţine nevinovăţia, oferind dovada că valorile şi convingerile sale sunt cele mai bune. Aşa că, pentru a le dovedi adversarilor săi că are dreptate el i-a combătut cu însufleţire la curtea regelui, folosind împotriva lor arma ironiei. Le-a propus acestora să facă astfel încât un ou să stea în echilibru pe unul dintre capete. Nu au reuşit. Atunci Columb a spart coaja la o extremitate, şi a aşezat oul pe partea aceea.

- Nu v-aţi gândit la soluţia asta, le spuse el. Ei bine, totul este să gândeşti.

Inspiraţia înseamnă să-ţi descătuşezi forţa creatoare în perspectiva unei lumi dificile care face din lucrurile simple lucruri complicate, din idei clare idei confuze.

Inspiraţia este precum un dirijor de orchestră - te ghidează pentru a fi sigur că lucrurile sunt făcute aşa cum trebuie, îţi oferă indicaţii în timp real şi acţionează când lucrurile scapă de sub control. Inspiraţia este coechipierul tău care te ajută să iei decizii în chestiunile cele mai delicate. Are un impact pozitiv asupra atitudinii şi încrederii cu care abordezi orice situaţie.

Aşa cum un dirijor armonizează diferite instrumente pentru a oferi o interpretare inedită, tot aşa inspiraţia îţi concentrează toate ideile, gândurile şi toate trăirile la un loc, imprimându-ţi un anumit impuls de acţiune. Inspiraţia este acea forţă lăuntrică creatoare care îţi orientează atenţia şi gândurile către soluţiile cele mai bune cu putinţă, îti oferă o alternativă mai bună de rezolvare a problemelor decât tradiţionala abordare.

Inspiraţia l-a ajutat pe Columb să găsească rapid un mijloc ca să iasă învingător din acea dispută, determinându-şi toţi rivalii să-i dea crezare şi să se încreadă în el. Inspiraţia i-a dictat să facă ceea ce era necesar, şi să spună ceea ce trebuie. Inspiraţia i-a furnizat pe neaşteptate soluţia salvatoare. Inspiraţia te va călăuzi şi pe tine spre soluţii optime printr-o comunicare eficientă.

Leadershipul este o interpretare inedită dată efectelor unui parcus din care trebuie să rezulte dependenţa ta faţă de modul cum te valorizezi în extremele unei situaţii fără precedent.

Pentru a-ţi comunica cât mai eficient ideile în faţa oamenilor, mai ales în faţa adversarilor tăi, şi pentru a le schimba convingerile ai nevoie de o inspiraţie de moment, de acea magică sclipire care să pătrundă în sufletul lor şi să le atragă simpatia. Dacă nu reuşeşti să schimbi gândirea oamenilor din jur, surprinzându-i cu un alt punct de vedere, nu-i va putea niciodata câştiga de partea ta.

Parafrazându-l pe scriitorul Richard Cohen, a fi lider e ca şi cum ai sta pe o navă care se zguduie. O să aluneci. O să te apuci de diferite lucruri. O sa cazi. Dar există tot timpul provocarea de a te ridica şi de a te strădui sa continui.

Columb a înţeles consecinţele grave ce vor decurge dacă nu-şi dovedeşte nevinovăţia, dar a ştiut că poate controla situaţia. El a răspuns provocării pe care i-au lansat-o adversarii săi. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să se gândească cum ar putea să le schimbe acestora opinia. Şi a reuşit. A găsit un mod inovator de a se confrunta cu realitatea crudă. Inspiraţia nu l-a părăsit fiindcă era un om deschis, plin de imaginaţie, un om cultivat şi îndeajuns de înţelept.

Leadership: Întreaga imagine pe care o proiectezi prin puterea minţii este în deplin acord cu imaginea pe care o consumi prin multiplicarea greutăţii propriilor decizii?

În cartea mea, „Atingerea maestrului” am făcut următoarea precizare: „Ca lider, trebuie să te gândeşti la o strategie prin care să-i câştigi pe oameni de partea ta, să-i faci să te urmeze de bunăvoie, chiar dacă la început aceştia sunt neîncrezători şi suspicioşi faţă de tine.” Iar cea mai bună strategie pentru aceasta este să-ţi demonstrezi iscusinţa în stabilirea, îmbunătăţirea şi menţinerea relaţiilor folosindu-ţi inspiraţia şi imaginaţia, aşa cum a făcut-o Columb.

Ca lider trebuie să cauţi întotdeauna moduri de a face lucrurile să funcţioneze în favoarea ta şi a celorlalţi, trebuie să acţionezi prompt şi eficient, arătându-le celor din jur că eşti un om al viitorului, adică un om competent şi inteligent.

P.S. Inspiraţia este aceea calitate care il ajută pe lider să iasă din cele mai dificile situaţii, este cea care izvorăşte din anii de muncă şi experienţă, poate fi colacul de salvare pentru cel care este aproape de a se îneca.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us