ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Integritatea lăuntrică

On Iunie 09, 2011, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Conştientizează-ţi şi protejează-ţi virtuţile cele mai înălţătoare, ca să asiguri deplina şi desăvârşita evoluţie a ego-ului tău pozitiv.

Totul în viaţa lui Kevin Lomax s-a schimbat după ce a fost recrutat de cea mai puternică firmă de avocatură din lume, “Milton, Chadwick & Waters”. În ciuda faptului că mama lui nu a fost de-acord, el a acceptat să-şi presteze serviciile de avocat profesionist la această firmă condusă de nimeni altul decât John Milton, un om foarte puternic şi cu o personalitate foarte bizară, care i-a trezit anumite bănuieli încă de la prima lor întrevedere.

Daca ai văzut filmul “The Devil's Advocate (1997)”, probabil îţi aminteşti finalul. Milton îi propune lui Kevin să preia conducerea firmei lui, promiţându-i că va avea totul pe lume, dar cu un singur preţ - să-şi vândă sufletul. Dar Kevin ascundea virtuţi pe care Milton nu credea că le are.

Cercetându-şi adâncul sufletului, cercetându-şi cu atenţie conştiinţa, simţind că ar putea săvârşi cel mai grav păcat, Kevin, în loc să primească cu entuziasm propunerea lui Milton, în loc să se bucure de cinstea de a se afla la conducerea firmei acestuia, refuză oferta. El nu poate aproba ce i se cere, nu poate pune pe o singură carte întregul lui “eu”, ci se vede nevoit - tragic dezacord - să respingă generoasă ofertă şi să-şi păstreze sufletul curat.

Iată o faptă cu adevărat frumoasă; ba chiar, aş spune mai mult, într-adevăr măreaţă, demnă de un om cu o virtute lăuntrică deosebită.

Leadership: Întâmpini probleme în a accesa conținutul profilului tău care avantajează nuanţa percepţiei despre bine şi rău, din perspectiva unei experienţe de extindere a conştiinţei?

Filmul “The Devil's Advocate (1997)” este o metaforă care scoate foarte bine în evidenţă factorii fundamentali ce definesc “personalitatea” individului, dar mai ales a liderilor. Înainte de a decide ce tip de organizaţie ţi se potriveşte, ar trebui să ai o idee clară despre cine eşti tu ca persoană. Pentru că, cu cât te vei situa mai sus în topul oamenilor de elită, cu atât vei fi mai supus încercărilor de tot felul, pe care le vei putea depăşi numai prin responsabilitate, sinceritate, adevăr, dreptate, numai printr-o integritate lăuntrică deplină.

Nimic nu trebuie să te ispitească şi să te îndepărteze de la adevăratul tău Ego. În leadership, dar şi în viaţa de zi cu zi, este de mai mare însemnătate consistenţa ta morală - dacă acţionezi în funcţie de ce-ţi dictează conştiinţa. Fiecare moment din viaţa ta este influenţat de ceea ce eşti, de felul în care simţi şi gândeşti, de felul în care te raportezi la propriile slăbiciuni şi limitări. Trebuie să fii cât mai conştient de virtuţile tale cele mai înălţătoare şi să le protejezi, ca să asiguri deplina şi desăvârşita evoluţie a ego-ului tău pozitiv.

Poţi trece cu succes proba de foc a ispitelor şi încercărilor care se abat asupra ta, numai dacă eşti unit cu sentimentele tale cele mai sincere şi cu personalitatea ta, numai dacă te supui acelor norme bune pe care tu le alegi, norme care să nu-ţi permită să cazi pradă influenţelor negative. Învaţă să te opreşti înainte de a apăsa pe trăgaci !

Leadershipul se activează atunci când conștiința ta se reflectă în confruntarea dintre bine şi rău și se materializează în asumarea unui angajament de loialitate faţă de valoarea pe care o ai atunci când ţi se oferă şansa de a schimba ceva fundamental în viaţa ta.

Numai dacă îţi asumi integral pilda unei judecăţi construite pe principiul confruntării dintre bine şi rău, poţi să atingi măsura deplină a propriilor capacități de a face faţă unor situaţii prin care nu ai trecut niciodată.

Ca lider, datoria ta cea mai mare este să-ţi analizezi în profunzime convingerile care stau la baza propriilor tale valori. Conturează-ţi o filozofie care să aibă la bază integritatea ta lăuntrică, respectul pentru sine şi devotamentul tău faţă de principiile după care te ghidezi. Totul se va prăbuşi dacă lucrurile pe care le faci, şi care te reprezintă, se îndepărtează de adevăratele tale rădăcini sufleteşti.

Leadership: Îţi iei în primire ideea de a fi o lecţie de viaţă pentru ziua de mâine, găsind acea unică raţiune de a te abţine de la săvârşirea păcatului numit "uitarea de sine"?

Imaginează-ţi că într-o zi primeşti o scrisoare de la o persoană necunoscută. Scrisoarea îţi stârneşte cel mai viu interes, pentru că îţi vorbeşte despre o comoară. Dar în acelaşi timp are un înţeles tainic care te pune pe gânduri în ceea ce te priveşte, sau cu privinţă la persoana care ţi-a scris. E cu neputinţă ca acele vorbe misterioase, dar totuşi pline de sens, să nu-ţi frământe mintea.

Scrisoarea se încheie cu următoarea rugăminte: “Ţi-am lăsat în grijă o comoară. Veghează mereu asupra ei, şi nu vei avea nicio problemă. Binevoieşte, te rog, dragul meu prieten, să apreciezi gestul meu plin de afecţiune şi să-ţi aminteşti mereu de mine...

Ai vrea să împătureşti scrisoarea şi s-o pui undeva deoparte. Dar, cu toate acestea, simţi nevoia s-o citeşti şi s-o reciteşti mereu, pentru că îţi vorbeşte despre tine şi despre o comoară. Şi, mai presus de toate, pentru că cineva a ţinut şi încă mai ţine cu tot sufletul la tine.

Învaţă să ţii cont de glasul intuiţiei şi să mergi pe mâna ei. A uita de tine înseamnă să arzi scrisoarea fără să ţii cont de ceea ce există în interiorul tău.

A-ţi confirma calitatea de a fi măreţ înseamnă să permiţi identificarea deficienţelor proprii de caracter ce urmează a fi remediate prin restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii unei fapte şi prin redefinirea condiţiei tale de supraveghetor al comorii numită "suflet curat".

Integritatea lăuntrică este ca o scrisoare pe care simţi nevoia s-o citeşti şi s-o reciteşti mereu. Este un atribut pe care nu trebuie să-l uiţi niciodată, este singura calitate care îţi validează valorile. Ea îţi spune ceea ce eşti tu în interior, îţi dă imboldul de a te conecta la propriul tău Ego şi la convingerile tale care te coordonează în luarea deciziilor importante. Dacă ea nu înseamnă nimic pentru tine, înseamnă că îţi neglijezi personalitatea.

Şi totuşi îţi repet, viitor lider: fii prevăzător. Condu-ţi întotdeauna acţiunile după principii solide şi pune mai mult accentul pe virtuţile tale cele mai alese, pentru a trăi liniştit, fără să ai niciun sentiment de culpabilitate. Ai ascunsă în tine o comoară – integritatea lăuntrică - care poate să te orienteze spre un raţionament şi o judecată sănătoasă şi înţeleaptă. Toate avuţiile tale şi binele tău depind de ceea ce se află în tine însuţi şi de ceea ce se petrece acolo.

A fi un lider eficient înseamnă să-ţi menţii trează vigilenţa, găsind acea cale de mijloc care temperează excesele în favoarea înţelepciunii, între ceea ce ţi se întâmplă şi felul cum reacţionezi la ceea ce ţi se întâmplă.

Mare dreptate avea cel care a spus că suntem actori pe scena vieţii. De multe ori interpretăm roluri care, în mod ciudat, nu coincid cu ceea ce suntem noi în realitate. Suntem asemenea actorilor care, ca să joace bine un rol, trebuie să uite de ei înşişi şi să intre în "pielea" personajului pe care îl întruchipează.

Integritatea lăuntrică se referă la cine eşti cu adevărat, nu la ceea ce vrei să vadă oamenii la tine. Una este să fii tu însuţi şi să acţionezi în acord cu ceea ce simţi în interior, alta este să fii altcineva decât cine eşti şi să acoperi cu un strat de poleială Eul tău interior. Nu poţi să ignori adevărul despre tine. Nu poţi să afişezi la nesfârşit o integritate care este în dezacord cu adevăratul tău eu. Aminteşte-ţi de Kevin Lomax, în final el a fost nevoit să renunţe la falsa integritate şi să revină la standardele dictate de propria conştiinţă.

Sunt de-acord cu cel care a spus că “integritatea nu este un comutator pe care să-l închizi sau să-l deschizi, în funcţie de circumstanţele care îţi sunt convenabile şi care îţi pot aduce avantaje. “ Integritatea lăuntrică ţine de ceea ce eşti tu atunci când te confrunţi cu propriul sine. Eşti fidel propriului tău sine?

Concluzie: Oamenii se împart în două categorii: oameni şi neoameni, spune o veche zicală. Depinde de tine din ce categorie faci parte. Calea cea mai lină şi mai bună este aceea în care Eul tău nu intră în conflict cu ceea ce ţi se cere. De aceea mereu trebuie să-ţi menţii integritatea lăuntrică şi să-ţi protejezi virtuţile interioare pentru a avea un viitor liniştit şi luminos, în perfect acord cu ceea ce simţi şi cu ceea ce eşti.

Îndreaptă-ţi mai mult atenţia la cine eşti tu cu adevărat.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate