ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Intuiţia şi viziunea pătrunzătoare

On Februarie 24, 2010, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Controlează-ţi gândurile, voinţa şi acţiunile, punându-le într-o ordine care să ţină seama de impactul pe care îl pot avea asupra destinului tău.

Doi conducători excepţionali, îndrăzneţi şi abili, consideraţi adepţi ai progresului au fost James Cook şi Fernando Magellan. Călători prin predestinare, prin instinct, amândoi au răscolit, au colindat, au cercetat lumea pe vremea când ea nu se descoperise încă în totalitate. Amândoi s-au remarcat destul de greu, dar definitiv, pentru eternitate, pe scena lumii. Amândoi au demonstrat, fiecare în felul lui, că o idee, ca să aibă valoare şi să supravieţuiască, trebuie să se transforme numaidecât în faptă. Dar, totodată, amândoi au făcut aceeaşi greşeală, fatală, care le-a hotărât destinul, deşi precis li s-ar fi cuvenit o soartă mai bună, o viaţă mai lungă.

Amândoi şi-au pus singuri gâtul sub cuţit, în adevăratul sens al cuvântului. Încrezători în capacitatea lor de a reuşi în tot ce şi-au propus, având la activ numeroase expediţii şi reuşite, au gonit înainte, tot înainte, cu un avânt nebunesc spre insule necunoscute, dar fără să ia în calcul ameninţările venite din partea indigenilor. Şi unul şi celălalt au fost ucişi cu bestialitate, unul în insula Sandwich, celălalt în insula Mactan, fiecare într-o lamentabilă încăierare cu indigenii, încăierare inutilă şi dezastruoasă pe care ar fi putut cu uşurinţă s-o evite.

Leadership: Eşti lider până la capătul experienţei de acomodare la un mediu plin de realitate augmentată de presiunea propriilor limite?

Moartea lor, neprevăzută şi inutilă, s-a datorat fără nicio îndoială lipsei de viziune. Fiecare dintre ei a neglijat, cu desăvârşire, cele mai importante însuşiri ale unui conducător: prudenţa şi viziunea de perspectivă. Magellan s-a gândit la primejdie tot atât de puţin ca şi Cook, amândoi pierzându-şi viaţa într-o întâmplare tot atât de măruntă. Amândoi au fost ucişi de nişte indigeni izolaţi care protestau faţă de actele inumane la care fuseseră supuse triburile lor.

Au înfrânat elementele naturii, au răzbit în faţă celor mai mari furtuni, şi au ştiut să domine oamenii, dar în final au fost doborâţi de o ridicolă „gânganie omenească”, chiar atunci când se aşteptau mai puţin, imediat după ce şi-au atins obiectivele propuse. Chiar dacă au fost avertizaţi de nenumărate ori să nu întreprindă acţiuni care prin natura lor nu constituiau o importanţă majoră, cei doi conducători s-au aruncat ca nişte sinucigaşi, cu bună ştiinţă, în faţa morţii.

Pentru acela care nu-şi stăpâneşte voinţa şi a cărui mândrie îl împinge mereu înainte, fără să vădească o viziune pătrunzătoare asupra diferitelor evenimente care se pot produce, nu-i este dat să ajungă la finalul cursei şi să se bucure de tot ceea ce-a realizat pe parcursul călătoriei. Viziunea este crucială şi nu doar pentru stabilirea obiectivelor. Ea te pune în gardă, te pregăteşte pentru ceea ce ţi se arată în faţă identificând greşelile ce se pot dovedi fatale şi ţinându-te departe de ele.

A fi un lider adevărat înseamnă să vezi ceea ce este posibil să se întâmple într-o limită de cuantificare a datoriei faţă de raţiunea propriilor fapte de putere, reprezentând contravaloarea obligaţiei de plată a unei daune morale.

Un lider adevărat detectează problemele înainte ca ele să se producă. Ajustând, corectând, prevenind înrăutăţirea lucrurilor, făcând totul cu cap, el se asigură că totul va ieşi bine conform planurilor stabilite. Iar oamenii îl vor urma şi sprijini pentru raţiunea sănătoasă conţinută de ideile sale. Să ne amintim că liderul funcţionează ca exemplu pentru cei pe care îi conduce. Ceea ce face el, caută să facă şi oamenii din preajma lui. Ţelurile lui devin şi telurile lor. Viziunea lui devine şi viziunea lor. Acolo unde se îndreaptă el, se îndreaptă şi ei, în direcţia cea mai bună sau cea mai greşită, spre succes sau eşec. Viziunea este o imagine sau un concept al viitorului, care neîndoielnic stă la baza planurilor şi acţiunilor liderului şi care îi inspiră şi îi motivează pe adepţii lui.

Atât Magellan cât şi Cook, din păcate, nu fuseseră pregătiţi pentru ceea ce li se arătase în faţă. Ei au fost mai pregătiţi pentru fapta în sine, dar nu şi pentru urmările ei. Acţionând sub impulsul momentului, căutând să-şi impună propria lor voinţă, concentrându-şi toate forţele numai în vederea atingerii scopurilor personale, au dat greş. Le-a lipsit intuiţia şi viziunea care ar fi trebuit să-i prevină asupra urmărilor. Dacă ar fi avut mintea trează, dacă ar fi fost mai calculaţi, dacă ar fi putut să vadă clar situaţia în care se aflau, viata lor ar fi luat o turnura diferita.

Leadership: Îţi gestionezi în mod eficient impulsul de a evolua în acceptarea unui angajament de performanţă şi de înaltă ţinută intelectuală, luând în considerare procesul de delimitare a efectelor unei daune morale?

Intuiţia şi viziunea pătrunzătoare reprezintă sistemul care te ghidează în viaţă, nelăsându-te să te abaţi de la drumul cel mai bun. Ele sunt, în acelaşi timp, elementele cheie ale leadershipului. Fără ele nu poţi să conduci. Fără ele nu-ţi poţi atinge scopurile. Fără ele nu poţi ajunge la finalul cursei. În mod aproape sigur, doar intuiţia şi viziunea pătrunzătoare te pot ajuta să vezi ceea ce este posibil să se întâmple în viitorul apropiat şi îndepărtat, asigurându-ţi mai multă coerenţă în gândire şi oferindu-ţi mai multă stăpânire pe propriile decizii.

Dacă nu te concentrezi asupra viitorului nu vei putea corecta sau preveni înrăutăţirea lucrurilor, ci probabil vei rătăci ca un somnambul. Iar ca lider nu-ţi poţi permite să dibuieşti cu piciorul ca şi cum ai merge în întuneric, sau fără să ştii când să te opreşti.

Impulsul de a trece la acţiune şi de a evolua în vederea realizării anumitor obiective, te va conduce pe un drum lung pe care însă nu-l vei parcurge până la capăt dacă-ţi lipseşte abilitatea de a vedea „copacii înaintea pădurii”. Ai nevoie de o viziune pătrunzătoare pentru îndeplinirea scopurilor tale.

Leadershipul este impulsul de mărire pe care trebuie să-l restricţionezi de la nişte plăceri sau capricii, în ultimă instanţă mărunte, care te duc la extrem şi la durere.

Dacă eşti pus pe fapte mari trebuie să fii şi în măsură să-ţi controlezi impulsurile, să te abţii să acţionezi în pripă şi să faci ceva necugetat care să-ţi dea planurile peste cap. Îndreaptă-ţi atenţia spre viitor, identifică toate piedicile şi obstacolele înainte ca ele să apară, depăşeşte-le cu grijă şi du la bun sfârşit proiectele în care te-ai implicat trup şi suflet.

Controlează-ţi gândurile, voinţa şi acţiunile, punându-le într-o ordine care să ţină seama de impactul pe care îl pot avea asupra ta.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us