Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Perseverenţa

On Decembrie 22, 2008
, in
Calităţile unui Lider by Neculai Fantanaru

Continuă să rămâi fidel convingerilor şi ideilor tale, ca să răzbaţi dincolo de limitele pe care ţi le impun ceilalţi.

Ca un băiat sărac care n-are nici prieteni, nici jucării, dar are lampa lui Aladdin, Fernando Magellan are un gând, un gând măreţ pe care vrea să-l vadă realizându-se cu orice preţ. Vrea să pornească în căutarea strâmtorii care comunică între oceanul Atlantic şi Pacific, strâmtoare pe care n-au reuşit s-o găsească nici cei mai încercaţi navigatori ca Vespucci, Columb, Cortez, Cabot sau Juan Diaz de Solis. Ce şansă era să o găsească tocmai el, un şchiop trecut de prima tinereţe, sărac lipit pământului, un singuratic fără familie, fără prieteni, fără un loc al lui?

După calculele sale, pentru o astfel de călătorie erau necesare trei corăbii mari, un echipaj încercat, bine instruit, şi cel mai important lucru, merinde suficiente pentru cel puţin jumătate de an. Dar de unde să obţină el sprijinul necesar pentru a da curs nevoilor sale, dacă nu de la regele Manoel?

Leadership: Poţi să fii superior celui ce erai ieri, prin explorarea zonei de cuprindere a unei imagini de sine care se sincronizează cu idealul de reprezentare a virtuţii de a crede în tine însuţi?

Timp de aproape doi ani a încercat Magellan să obţină o sponsorizare, dar nu i s-a deschis nicio uşă din nenumăratele uşi care duceau la camera de audienţă a regelui. Ce crudă durere poate simţi un om când se vede mereu îndepărtat de al său vis măreţ. Dar nu şi Magellan, care era un om dârz şi tenace. Toate aceste respingeri jignitoare, usturătoare aş zice, pe care a trebuit să le înfrunte, i-au întărit şi mai tare hotărârea. Un om ca el nu-şi poate stăpâni zvâcnetul inimii. Odată ce şi-a impus să atingă un scop, face tot ce-i stă în putinţă pentru a-l atinge.

Insetat de interesul său pasionat, Magellan reuşeşte până la urmă să găsească un sponsor în persoana celebrului armator Christofor de Haro, un bogătaş care a considerat acţiunea promiţătoare din punct de vedere comercial. În sfârşit ! În sfârşit după doi ani în care a alergat când în dreapta, când în stânga, încercând să obţină ba de la unul, ba de la altul o sponsorizare, şansa s-a arătat. După ani de zile în care a dus o luptă cinstită, serioasă şi foarte stingheră, negăsind până atunci pe nimeni cu care să discute planurile sale ciudate şi încâlcite, iată că în sfârşit cineva s-a oferit să-l ajute. Dar greul era departe de a se fi terminat.

Leadership: Sensul pe care îl dai drumului tău se datorează unei atitudini deschise faţă de o căutare fără sfârşit?

În faţa unei misiuni uriaşe numai un om deosebit de perseverent se poate impune. Sarcini, osteneli, răspunderi, toate au căzut asupra lui Magellan. Câtă trudă, câtă osteneală, câtă luptă cu funcţionarii şi negustorii a mai dus omul ăsta în cele cinci luni de zile înainte de plecarea mult aşteptată, câte nopţi nedormite, câte frământări. Să te ocupi de aproape absolut toate de unul singur doar pentru că n-ai niciun prieten de nădejde, asta da încercare. Oricine ar fi fost în locul lui Magellan şi-ar fi abandonat cu siguranţă de mult visele.

La 20 septembrie 1519, Magellan, după ce controlează încă o dată toate mărfurile şi încărcatura, după ce mai trece o dată în revistă proviziile, după ce se asigură că totul e pregătit, că nu lipseşte nicio pânză, nicio funie, niciun şurub (atât de minuţios era în vederea reuşitei), dă semnalul de plecare, iar flota sa se desprinde de ţărm şi porneşte în căutarea acelui „el paso”.

Un an de zile de căutări necontenite a urmat. Un an în care echipajul s-a răsculat impotriva lui Magellan din cauza foametei, din cauza oboselii, şi mai ales din cauza faptului că strâmtoarea pe care Magellan pretindea că ştie unde se află, nu era de găsit. Dar în faţa unui om perseverent toată lumea se pleacă cu resemnare. Magellan a reuşit să-şi ţină în frâu echipajul şi, dupa ce a navigat în derivă vreme îndelungată, a reuşit până la urmă să găsească strâmtoarea ce-i poartă şi azi numele.

Leadership: Îţi stimulezi motivaţia de a te angaja în procesul unei activări de Brand, în mijlocul unui triumf care produce o consecinţă de neevitat?

Brandul este sursa unei promisiuni încheiată în formă autentică, care introduce o acţiune pentru a obţine o ofertă. Brandul unui lider este reprezentat de modul în care el este perceput și văzut în mintea celor cu care interacționează, prin prisma rolului şi a faptelor pe care şi le asumă într-un orizont temporal impredictibil.

Magellan n-a apucat să se bucure decât o clipă de reuşita lui. A fost ucis într-o biată confruntare cu indigenii, chiar pe drumul de întoarcere acasă. Dar el a dovedit că un om, oricât de sărman ar fi el, chiar şi şchiop, chiar şi fără niciun fel de relaţii, poate realiza ceea ce cei mai renumiţi şi mai curajoşi oameni nu reuşesc. A dovedit că un singur om poate supune voinţei sale un echipaj întreg şi orice opoziţie. Iată materialul din care este făcut un lider. Dacă eşti suficient de perseverent şi hotărât în deciziile şi acţiunile tale, vei reuşi să-ţi atingi orice scop, indiferent cât de imposibil pare de îndeplinit.

Un conducător croit dintr-un lemn mai tare. A înfruntat frigul, oboseala, foamea şi toate lipsurile inimaginabile, respingeri după respingeri, ani de zile, dar cu toate acestea Magellan a mers mai departe, tot mai departe. Iată ce înseamnă să fii perseverent, iată ce înseamnă să te dedici cu însufleţire unui scop nobil şi să te ridici din anonimatul existenţei tale.

În faţa tuturor obstacolelor poţi ieşi triumfător doar dacă eşti perseverent şi stărui cu convingere în demersurile tale. Nu poţi să ajungi un mare conducător dacă, cuprins de teamă, dai înapoi în faţa valurilor de furtună. Nu poţi să-ţi atingi niciodată scopurile dacă nu mergi tot timpul înainte, dacă nu eşti tot timpul credincios misiunii pe care ţi-ai asumat-o, daca nu stărui în ideile tale şi dacă n-ai curajul să înfrunţi orice situaţie dificilă.

Perseverenţa este ceea ce promiţi să dai posterităţii în lupta dintre tine însuţi şi lumea din jur, câştigându-ţi statutul de învingător prin epocala descoperire de la sfârşitul unei lungi călătorii care îţi reprezintă numele.

Concluzie: „Să lupţi, să cauţi şi să nu găseşti, dar niciodată să nu te dai batut, ci să fii perseverent”, iată un motto pentru orice lider care doreşte realmente să-şi atingă scopul. Continuă să rămâi fidel convingerilor şi ideilor tale ca să răzbaţi dincolo de limitele pe care ţi le impun ceilalţi.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…