ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Puterea de pătrundere psihologică

On Aprilie 07, 2011, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Caută să pătrunzi în gândurile celorlalţi pentru a le descifra caracterul.

Numeroase erau desenele pe care maestrul le concepuse în modestul său atelier de pictură. Zilnic îmi aruncam ochii asupra lor încercând nu doar să mă hrănesc cu noi idei colorate, ci să înţeleg mai bine ce este necesar să cunosc, măcar elementele esenţiale ale artei sale. Maestrul era un om cu o ambiţie insaţiabilă care ştia foarte bine cum trebuie muncit, ce tehnici şi ce combinaţii trebuiau folosite pentru a conferi tablourilor sale o mare putere de emoţionare.

- Nu-i de-ajuns să fii artist pentru a face artă, trebuie să devii un bun psiholog, mi-a spus el cu o voce convingătoare şi plăcută.

Apoi mi-a arătat un vechi portret al lui Rembrandt şi a adăugat:

- Uită-te cu atenţie la acest portret. Încearcă să-l vezi din 400 de unghiuri diferite. Dacă nu reuşeşti, atunci nu vei înţelege niciodata arta. Şi nu vei fi niciodată un mare artist.

Leadership: Încerci să modifici substanţial modul de percepere a unui conţinut plin de valori, prin refuzul de a înţelege ce mesaje vrei să transmiţi?

Fireşti consideraţii de la un spirit aşa de pătrunzător. Dar gândul că trebuie să percep o imagine în 400 de feluri mi-a anihilat dorinţa de a avea o cât de mică iniţiativă.

Mai târziu maestrul mi-a spus secretul. Singura cale de a vedea un portret dintr-o sumedenie de unghiuri este să-ţi concentrezi atenţia asupra chipului acelui personaj şi să încerci să pătrunzi în mintea lui, în lumea lui de gânduri pentru a-i descifra caracterul. Gândirea ta nu trebuie să înceteze să pătrundă ceea ce se petrece înlăuntrul modelului. Ca să poţi vedea un portret din mai multe unghiuri trebuie mai întâi să obţii o mai bună imagine de profunzime. Fiecare personaj este un portret psihologic.

De exemplu în acel portret al lui Rembrandt, dacă pe chipul lui citeam maturitate, hotărâre, dar şi o oarecare tristeţe, atunci imaginea era a omului singur care ştie că nu este iubit de nimeni.

Adevărata artă a leadershipului presupune să explorezi adâncurile lumii omului în situaţia dată de măsura unei inteligenţe artistice aflate la maturitate.

Tu eşti destul de bun când vine vorba de a pătrunde în lumea interioară a celor din jurul tău? Dacă vrei să fii un lider eficient trebuie să-i influenţezi pe oameni. Iar singura cale de a-i influenţa este să înţelegi tainele din adâncul sufletului lor, să le înţelegi concepţiile, nevoile emoţionale, sensul pe care ei îl dau vieţii, să le înţelegi aspiraţiile, să le înţelegi sensibilităţile şi preferinţele, şi apoi să le stimulezi latura pozitivă a firii lor.

Asa cum un pictor ştie să asimileze inovaţiile care apar în pictură, să şi le însuşească şi să le aplice în mod creator pentru a exprima o nouă viziune, tot aşa tu trebuie să asimilezi cât mai multe informaţii din universul interior al oamenilor din jurul tău, să cercetezi şi să înţelegi modul lor de gandire, iar apoi să încerci să le relevi propria ta ideologie.

Leadership: Poţi să găseşti esenţa care îi defineşte pe oameni prin natura integratoare a unui proces de gândire a cărui regulă de înaintare este spargerea tiparelor de răspuns la anumiţi stimuli externi?

Celebrul filozof Soren Kierkegaard spunea cu competenţă: “Ceea ce ascunde fiecare om în intimitatea fiinţei sale psihice este mult mai bogat decât ceea ce lasă să se vadă la exterior, aşa încât omul adevărat este mai degrabă cel din sine, care nu se manifestă, în timp ce cel care ni se lasă cunoscut nu este decât o fiinţă convenţională.

Ca lider, dacă poţi să analizezi sentimentele oamenilor în situaţiile date şi să înţelegi cele mai profunde şi mai delicate mecanisme de funcţionare a minţii fiecaruia, şi dacă eşti capabil să faci anumite ajustări, atunci drumul tău către reuşita în leadership este deplină. Încearcă să-i studiezi pe oameni cu aceeaşi subtilitate în observaţie, cu aceeaşi putere de pătrundere pe care o dovedeşte un pictor atunci când studiază natura.

Nu vei putea să-i influenţezi pe oameni dacă nu reuşeşti să faci ajustări în procesul lor de gândire şi să le impui propriul tău punct de vedere. Ceea ce e şocant e că există numeroşi lideri care totuşi cred cu tărie că puterea de influenţă ţine numai de carismă şi personalitate. Greşit. Leadershipul este totodată şi un joc psihologic prin care trebuie să afli cele mai ascunse intenţii şi realităţi ale oamenilor, şi apoi să-i cucereşti cu totul.

Cineva a făcut următoarea afirmaţie: “Caracterul este suma tuturor însuşirilor morale sau psihice ale unui om.” Cred că nimic nu este mai adevărat. Caracterul oamenilor de care te înconjori este esenţial, şi el ţine de procesul lor de gândire.

Ca sa le schimbi oamenilor percepţiile va trebui să înţelegi procesul lor de gândire. Neputinţa de a vedea clar în ei înşişi, de a înţelege universul lor interior îţi va diminua considerabil influenţa.

Esenţa care te defineşte poate să devină obiectul unui studiu artistic superior al cărui impact necesită a fi fundamentat conceptual?

Concluzie: Puterea de pătrundere psihologică este esenţială pentru un lider. Numai cunoscând psihologia oamenilor poţi reuşi să-i influenţezi şi să-i mobilizezi, având astfel buni colaboratori şi suporteri în drumul spre performanţă şi victorie.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us