ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Puterea de persuasiune

On Aprilie 06, 2011, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Comunică-le oamenilor punctul tău de vedere într-un mod atât de eficient încât ei să fie convinşi de justeţea lui.

Cel puţin pentru gimnastul Dan Millman, toată viaţa lui se rezuma la acele 20 de secunde din faţa arbitrilor care îi puteau dărui aurul. O notă foarte bună nu îl mulţumea, el dorea cu orice preţ locul întâi. Dar visul lui era încă departe de a deveni realitate. Nu era pregătit pentru marea încercare. În urmă cu zece luni se accidentase grav. Doctorii erau destul de sceptici în privinţa lui, iar dacă ei nu vedeau la el dovezi foarte clare care să le indice că e destul de puternic să concureze, atunci nu i-ar fi permis să participe la olimpiadă.

Antrenorul lui, de asemenea, era foarte sceptic. Nimeni nu-i dădea mari şanse lui Millman. Nici măcar el însuşi nu-şi dădea mari şanse de reuşită, deşi, perseverent din fire, se reapucase serios de antrenamente.

Leadership: Simţi că poţi fi mai presus de tine însuţi în circumstanţele unei asemănări sensibile între conţinutul experienţelor pe care le-ai parcurs şi profilul unui model de raţiune care îţi determină voinţa prin temeiurile apariţiei sale?

Capacitatea de a stabili relaţii îţi pune în lumină toate calităţile. Dacă ai urmărit filmul “The Peaceful Warrior”, atunci sigur îţi aminteşti povestea. Totul în viaţa lui Millman s-a schimbat după ce a întalnit un străin misterios numit Socrate (interpretat de actorul Nick Nolte). Ei au început să se întâlnească tot mai des. Între ei s-a legat o bună prietenie. Socrate l-a antrenat şi l-a învăţat zilnic lucruri care la rândul său le învăţase din propria experienţă de viaţă. Şi astfel a reuşit să-l schimbe.

Cu o subtilitate demnă de un mare psiholog, Socrate a pătruns adânc în psihicul lui Millman, sugerându-i şi căile de a nu cădea în acea stare mentală de limitare. Unul din sfaturile cele mai preţioase pe care i l-a oferit merită să fie reţinut:

“Vreau să încetezi să mai crezi ce spun ceilalţi şi să începi să crezi în tine. Aruncă gunoiul, Dan. Gunoiul este orice care stă între tine şi singurul lucru care contează, clipa de faţă. Vei fi uimit de ceea ce poţi să faci şi cât de bine poţi s-o faci dacă te concentrezi asupra clipei de faţă. Numai dacă te concentrezi cu adevărat asupra prezentului, vei putea schimba viitorul.”

Leadership înseamnă să determini o mare extindere a experienţelor pe care le trăieşti prin însumarea valorii pe care o porţi pentru cei inferiori ţie.

Ca să-i influenţezi pe oameni, trebuie mai întâi să ai un punct de vedere comun cu ei. Tu poţi, măcar pentru o clipă, să joci rolul lui Socrate? Poţi să convingi măcar o singură persoană din jurul tău să realizeze lucruri de care nu este sigură că le poate face?

Ca să influenţezi oamenii trebuie să fii capabil să “intri” mai întâi în gândurile lor, să intuieşti ce se petrece cu adevărat în interiorul lor, apoi să trezeşti în ei o nouă conştiinţă, să le oferi o nouă înţelegere a lucrurilor. Iar găsirea unui punct de vedere comun este prima verigă care facilitează apropierea ta de ei.

Aşa cum puterea de emoţionare a unui tablou este datorată în primul rând vibraţiei sufleteşti pe care artistul o transmite privitorului, tot aşa puterea de convingere a unui lider se datorează apropierii sale de ceilalţi oameni, manifestându-şi întreaga disponibilitate şi dorinţă de a-i susţine în plan emoţional şi psihic şi de a-i capta de partea lui.

Leadership: Conținutul caracterul tău va servi bine unui scop mai înalt, dincolo de procesul de susţinere al unor revelaţii de care devii dependent în pătrunderea lucrurilor spirituale?

Oamenii trebuie să simtă pe pielea lor adevărul pe care îl exprimi. Socrate i-a spus lui Millman că oamenii se tem de ceea ce e în interiorul lor. Acesta a fost primul pas spre o înţelegere mai profundă a lucrurilor. A fost etapa intermediară, scurtă, dar necesară pentru trecerea la adevăratul stadiu, cel mai important al vieţii lui Millman – stadiul în care să poată din nou creşte, în care să-şi recupereze încrederea pierdută şi să demonstreze un mai mare angajament faţă de scopul său.

În cele din urmă Millman s-a convins singur de profunzimea înţelepciunii lui Socrate, punând în practică toate sfaturile acestuia. A învăţat să-şi focalizeze atenţia asupra proprilor sale capacităţi, în loc să-i asculte pe ceilalţi din jurul lui care nu-i dădeau prea mari şanse de reuşită. Şi în final a câştigat aurul.

Eficienţa ta ca lider este influenţată de capacitatea ta de a le impune celorlalţi punctul tău de vedere într-un mod atât de eficient încât ei să fie convinşi de justeţea lui. Dacă oamenii nu simt pe pielea lor adevărul pe care îl exprimi, atunci mai devreme sau mai târziu te vor părăsi.

În leadership contează cum te vezi atât din perspectiva revizuirii atitudinii faţă de modul de a înţelege esenţa unei realităţi, a unei trăiri, a unui gând, a unui sentiment şi de a accepta termenii lor. Cât şi din perspectiva semnificaţiei pe care o atribui experienţelor de învăţare şi motivare.

Concluzie: Un bun lider trebuie să deţină acea putere de persuasiune cu ajutorul căreia să stabilească un punct de vedere comun cu oamenii pe care-i conduce şi să-i convingă pe aceştia că ei sunt de fapt baza schimbărilor prezente pentru un viitor mai bun.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us