ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Rezonanţa

On Noiembrie 21, 2010, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Iscusinţa unui lider devine o oglindă ce reflectă relaţiile sale cu ceilalţi oameni.

Încă de când am păşit prima oară în atelierul maestrului am încercat să mă apropii mai mult de el, de filozofia lui, de operele sale meşteşugit realizate, sperând că voi afla secretele cele mai preţioase ale artei sale. Era omul cel mai spiritual, cel mai instruit cu putinţă pe care mi-a fost dat să-l cunosc vreodată.

Mulţi ani am stat în preajma maestrului, timp în care, punând mult suflet în ceea ce făceam, şi ascultând îndrumările sale preţioase fără de care mi-ar fi fost greu să înţeleg arta, mi-am însuşit cunoştinţele de bază în tehnica desenului şi a picturii, şi am deprins cele mai importante valori care mi-au ghidat viaţa.

Lucrul cu adevărat important este că, în timp, m-am adaptat la mentalitatea maestrului – nu mă aşteptasem la asta. Mi-am dat seama mai târziu că aveam multe lucruri în comun cu el, în gândire şi în simţire, talentul, pasiunea şi creativitatea, chiar dacă eram împins de ambiţia extraordinară de a realiza tablouri mai frumoase decât ale lui. Am ajuns să ne sincronizăm în gândire, în idei, să ne sincronizăm chiar şi opiniile referitoare la ce intenţionam să facem - la temele pe care le alegeam şi la paleta de culori ce urma s-o aplicăm, chiar şi în mişcări şi în improvizaţiile absolut superbe ajunsesem să ne sincronizăm.

Ce, mai ! Am preluat aproape totul de la el – tot ceea ce-mi lipsea mie: talentul şi tehnica de lucru - atracţia pentru artă nu-mi lipsea dar fără aceste două ingrediente nu aveam să ating niciodată performanţa. Am ajuns să-i imit cumva stilul de pictură – păstrând totuşi o doză apreciabilă de originalitate. Dar cumva, ceea ce făcea el instantaneu făceam si eu – pregăteam şevaletul la fel, amestecam culorile în acelaşi mod, desenul îl schiţam simultan având aceleaşi puncte de pornire pe pânză, concomitent treceam de la desenul în creion la cel în ulei, şi terminam pictura aproximativ în acelaşi timp.

Leadership: Modul de a-ţi exprima identitatea şi idealurile sunt în deplină conformitate cu valorile unui transfer de experienţă care-ţi garantează o adaptabilitate sporită la cerinţele măreţiei de a fi tu însuţi?

Sinergia se naşte atunci când te conectezi cu oamenii potriviţi.

Odată ce câştigi încrederea oamenilor cu care lucrezi, îţi sporeşte şi plăcerea de a fi la conducerea lor şi, totodată, şi şansele de reuşită în atingerea scopului propus. Odată ce ei vor prelua de la tine lumina călăuzitoare, dătătoare de puteri nebănuite – calităţile, concepţiile, convingerile, tabieturile, respectiv percepându-ţi vocea interioară, - vor fi motivaţi să muncească mai bine, mai ales în prezenţa ta. Vor avea sentimentul că sunt liberi să-şi exprime deschis orice sentiment, liberi să-şi exprime talentele, liberi să-şi exprime sincer şi deschis percepţiile vizavi de anumite lucruri, liberi să-şi exprime părerile pro şi contra - fiind ascultaţi şi încurajaţi. Astfel vor rămâne concentraţi mereu asupra lucrurilor principale, cele care contează cu adevărat atât pentru tine, cât şi pentru ei.

Acţiunea mai multor oameni îndreptată în acelaşi sens se numeşte sinergie. Dacă reuşeşti să te conectezi cu oamenii la nivel personal, ei vor începe să se sincronizeze cu tine în dorinţe şi aspiraţii, vor împrumuta de la tine până şi atitudinea, psihologia ta, şi vor îmbrăţişa maniera ta de lucru. Vor ajunge să fie complementari ţie – aidoma acelor reflectoare care se sincronizează în aşa fel încât atunci când se sting unele, se aprind altele.

Leadership: Îţi onorezi obligaţia de a fi accesibil, prin a avea încredere în mesajul propriei tale măreţii din care trebuie să reţii sensul pozitiv al unor "oferte limitate" de formare - ca părţi ale unui tot unitar?

O lege din fizică afirmă: "Pentru două corpuri ce se află în aceeaşi stare de mişcare perceperea unuia faţă de altul este influenţată de timp." Progresele foarte mari ale oamenilor se produc mai ales în prezenţa liderului, în timp, şi numai dacă ei vor fi în deplină concordanţă cu scopurile şi aspiraţiile sale, numai dacă vor împărtăşi sentimentul de unitate – preluând o parte din personalitatea lui. Perceperea liderului ca un individ eficient, inteligent, cu calităţi practice deosebite, cu deosebite virtuţi sufleteşti, facilitează procesul de comunicare cu oamenii, stabilindu-se acea armonie atât de necesară într-un colectiv.

Doar dacă te asemeni cu oamenii din jurul tău în cât mai multe privinţe, doar dacă eşti mereu pe aceeaşi lungime de undă cu ei te vei bucura de raporturile pe care le ai cu aceştia. De aceea, ca lider, datoria ta e să faci tot posibilul să le împrumuţi ceva din spiritul tău şi din energia voinţei tale, pentru ca ei să nu fie niciodată în discordanţă cu tine sau cu "opera" ta. Reţine că pentru a avea succes în leadership trebuie să ai în comun cu oamenii acelaşi mod de a vedea lucrurile şi aceeasi scară a valorilor, tot ce este valoros şi important pentru tine să fie şi pentru ei.

Leadershipul presupune să te ridici la un nivel mai înalt din conştiinţa alcătuirii unui tot unitar şi să depăşeşti apartenenţa ta la acest tot.

Rezonanţa este acea calitate a liderului care rezultă din raportul cu ceilalţi oameni. Înseamnă să fii capabil să transmiţi "vibraţiile" tale întregii echipe, aşa încât să existe o sinergie a acţiunilor şi o conlucrare eficientă. Aceasta rezonanţă este rezultatul abilităţii liderului de a intui un gen aparte de relaţii de muncă în interiorul echipei, de conlucrare eficientă, etc., iar această iscusinţă a unui lider este ca o oglindă ce reflectă relaţiile sale cu ceilalţi.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us