ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Voinţa fermă de a învinge

On Ianuarie 14, 2010, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Ori de câte ori vei coborî ştacheta vei deveni vulnerabil, iar ori de câte ori se va găsi altul mai bun decât tine, cu o voinţă mai puternică, vei pierde.

Cel ce are un scop măreţ şi are curajul să se avânte în valurile înspumate şi nesigure ale greutăţilor şi încercărilor vieţii, cel care, inspirat de un vis ambiţios îşi zideşte orice cale de retragere şi se năpusteşte cu toată puterea în necunoscut şi imprevizibil, cel care din dorinţa de a învinge şi de a ieşi triumfător este gata să ia taurul de coarne şi să lupte până la ultima suflare, acela va izbuti să-şi însuşească darul de a fi conducător. Ceea ce caracterizează un conducător desăvârşit este faptul că reuşeşte întotdeauna, cu multă abilitate şi fermitate, să depăşească toate primejdiile, piedicile şi necazurile.

Doar o mână de oameni a reuşit de-a lungul timpului să se distingă în lume, înfăptuind ceea ce părea imposibil de realizat. Fernando Magellan a dovedit pentru toate timpurile că o idee, dacă e purtată pe aripile geniului, se vădeşte până la urmă mai puternică decat toate elementele naturii. Ghinghis-Han a arătat că un simplu cioban care nu ştie să scrie şi să citească, poate întrece în talente militare armatele celor mai mari împărăţii şi că, totodată, este capabil să alcătuiască un corp de legi pentru cincizeci de popoare. Asoka, primul mare conducător al Indiei, a demonstrat că un om poate reuşi mai multe cu vorba bună decât cu ordinele. Iar Napoleon Bonaparte a întărit ideea că cine îşi stabileşte scopuri înalte şi este condus de idealuri nobile îşi poate depăşi condiţia umilă. Şi exemplele pot continua.

Oamenii cu o voinţă şi o tenacitate ieşite din comun sunt capabili să transforme în realitate ceea ce pentru mulţi este doar o iluzie. Faptele lor întrec de multe ori orice aşteptări. Mai mult ca sigur, calitatea lor cea mai importantă, pe care o manifestă în orice fel de împrejurări şi în orice moment este voinţa fermă de a răzbi în faţa oricăror provocări, de a trece peste orice oprelişti şi de a triumfa. Plini de energie, neînfricaţi şi conduşi de o voinţă de fier, ei reuşesc să parcurgă drumul de la eşec la succes.

Leadership: Îţi este teamă să-ţi imaginezi viitorul relaţiei tale cu opţiunea ce trăieşte în inima ta şi să îi creşti bătăile printr-o vedere de la distanţă care surprinde momentul de vârf al puterii tale de caracter?

Trebuie să ai o perseverenţă uimitoare şi o voinţă neînfricată să te avânţi ca Magellan într-o expediţie în care şansele de izbândă sunt foarte mici. Trebuie să ai un curaj extraordinar să te avânţi intr-un razboi si sa lupti in prima linie, ca Napoleon Bonaparte sau Ghinghis-Han. Drumul spre realizarea “imposibilului” este, într-adevăr, foarte greu şi anevoios. Este plin de obstacole şi pericole la tot pasul, plin de eşecuri, de refuzuri, de tergiversări, căzături şi rateuri. De aceea puţini se încumetă să-l parcurgă. Numai cei cu adevărat curajoşi, cu o voinţă fermă de a-şi atinge scopurile, vor reuşi să “marcheze”.

Drumul spre glorie se aşterne numai în faţa celui care este convins că poate înfăptui ceea ce nimeni altcineva nu poate, care are curajul să pornească într-o călătorie unde şansele de reuşită sunt minime. Celor puţin ambiţioşi sau şovăitori care se tem să se arunce în necunoscut şi să-şi asume riscuri, nu le este dat să răzbească într-o astfel de călătorie, plină de primejdii şi grele încercări, unde ori nu există nicio cale de întoarcere, ori există doar una singura, dar care este foarte greu de găsit. Scopurile înalte pot fi atinse numai de cei ce au o voinţă neînfricată de obţinere a victoriei, de cei energici, curajoşi, fermi şi tenace.

O întreagă armată mânată de o singură voinţă, cea a conducătorului lor, poate înfăptui imposibilul. Manifestând o voinţă de neclintit, hotărâre în acţiuni şi un curaj fără limite, Hannibal a câştigat împotriva armatelor romane victorii zdrobitoare. Şi-a respectat întotdeauna jurământul făcut în faţa tatălui său la vârsta de nouă ani: "Jur că-i voi urî pe romani toată viaţa".

Leadership: Sunt necesare nişte prelucrări în plus a unor motive autentice de găsire a unui sens de parcurgere a căii bătătorite de alţii, special concepute pentru a înlesni relaţia ta cu ceea ce devine imaginea finală?

Hannibal a ştiut mai bine decât oricine că lipsa voinţei este cel mai mare neajuns pentru un războinic adevărat. Numai un conducător tenace, care nu se teme de nimeni şi de nimic şi care are o putere de a răbda uluitoare, este în stare să insufle curaj şi bărbăţie luptătorilor săi şi să câştige victorie după victorie. Era un luptător formidabil, învingător în toate duelurile, era sufletul oricărui atac. Era mereu cel dintâi dintre călăreţi şi infanterişti. Intra primul în bătălie şi se întorcea ultimul de pe câmpul de luptă. Nu-i de mirare că toţi cartaginezii l-au divinizat, iar faima armatei lui s-a răspândit în toată lumea.

Un om cu o voinţă puternică poate fi înfrânt numai de către un om cu o voinţă şi mai puternică. Hannibal a fost un cuceritor de temut. A înspăimântat Roma, care ani de zile s-a aflat într-o permanentă stare de şoc. Dar în cele din urmă a fost înfrânt de Scipio "Africanul", care a avut tăria să-l înfrunte şi să i se opună cu înverşunare. La fel cum singurul ţel al lui Hannibal a fost să cucerească Roma, singurul ţel al lui Scipio a fost să-l învingă pe Hannibal. Iar întotdeauna când două voinţe mari se înfruntă, numai una singură iese câştigătoare: cea mai fermă şi mai neînfricată, cea mai puternică.

Ca să-ţi măsori leadershipul, întreabă-te dacă nu cumva puterea bilanţului dintre cerinţele sufletului şi cerinţele nivelului tău de motivaţie, avantajează rezultatul final al luptei în care învingătoare este tranziţia ta spre un destin frânt.

Voinţa fermă de a învinge presupune să-ţi doreşti să-ţi îndeplineşti scopurile propuse propunându-ţi nişte strategii şi nişte planuri foarte bine puse la punct. Dar, totodată, pentru ca ele să fie atinse este nevoie de tenacitate, îndrăzneală şi mai ales de o voinţă de fier. Ori de câte ori vei coborî ştacheta vei deveni vulnerabil, iar ori de câte ori se va găsi altul mai bun decât tine, cu o voinţă mai puternică, vei pierde.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us