ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Caracterul adânc înnoitor al leadershipului

On Iulie 28, 2014, in Leadership S4-Quartz, by Neculai Fantanaru

Utilizează posibilităţile practice şi nelimitate ale montajului, astfel încât să ajungi la găsirea şi definirea unor noi mijloacele de creaţie a leadershipului.

Odată înlăturate legile generale dramaturgice din arsenalul regizorului, conţinutul este exprimat direct. De aceea scenariul lipseşte şi metoda de creaţie este trecerea de la temă, de-a dreptul la foaia de montaj. Eisenstein nu-şi propune un film care să ilustreze, printr-o poveste, semnificaţia grevei. El vrea, cu mijloacele de expresie ale artei, să răspundă la întrebarea: ce este o grevă, cum se organizează ea, care-i sunt premisele, desfăşurarea, efectele? De aici necesitatea lipsei de fabulaţie, de personaje individualizate, ele fiind înlocuite cu noţiuni personificate: organizatorul, muncitorul, spionul, contramaistrul etc... Şi tot de aici necesitatea montajului metaforic.

Prin scopurile pe care şi le propune, regizorul Eisenstein se proiectează implicit în miezul, în esenţa problemelor montajului. Aşa se explică caracterul adânc înnoitor al montajului Eisensteinian. Aşa se explica cum a ajuns Eisenstein la găsirea şi definirea mijloacelor esenţiale ale filmului modern. *

Leadership: Poţi să te proiectezi în miezul a ceea ce reprezintă universul propriei creaţii, pentru a face cunoscută evoluţia ta?

Liderul-creator are un rol bine specificat în contextul abordării ştiinţei, prin faptul că reuşeşte să construiască imaginea vie a unui univers de infinită varietate. El se proiectează implicit în miezul a ceea ce reprezintă acest univers pentru a face cunoscută evoluţia lui. Iar cine încearcă să ajungă în miezul a ceea ce este în neregulă cu viziunea expusă de un lider, în privinţa unui asemenea univers, constituind în lumea artei un fel de raţiune funcţională, făcându-l mai individualizat, cu siguranţă se va lovi de o logică şi mecanisme greu de înţeles.

Nu putem vorbi despre leadership dacă nu oferim hrană ştiinţei pe care el se sprijină, plasându-l în contextul unei orientări care este, în mod esenţial, în relaţie cu tot ceea ce fost acceptat ca normă de tranziţie spre un nivel superior. Munca de creaţie a unui lider transformator, făcând diferenţa dintre autenticitate şi kitsch, este cea mai clară demonstraţie a nevoii de a asigura surse stabile de putere şi control pentru o mai bună accelerare a dezvoltării şi a procesului de schimbare.

Forma pe care o capătă creaţia ta este dată de montajul pe care îl realizezi. Montajul presupune asamblarea secvențială de piese separate. Este o modalitate de a-ţi scoate în evidenţă capacităţile de coordonare şi producere a elementelor inovative, a activităţilor specifice de cercetare desfăşurate şi de difuzare a cunoştinţelor. Fără un montaj de calitate care să ridice nivelul eficienţei în rezolvarea celor trei probleme fundamentale de leadership: cum, ce şi pentru cine produci ştiinţă, nu vei putea să faci dovada valorii tale şi profesionalismului tău.

Forma pe care o capătă creaţia ta poate fi prelucrată într-un mod în care ştiinţa să poată asigura o nouă valoare de întrebuinţare a leadershipului?

Identitatea structurii mai multor modele de reprezentare a cunoştinţelor utilizate în cercetarea ştiinţifică se reduce la o succesiune de elemente de detaliu. Acestea se formează într-o unitate de timp nedeterminată în raport cu reperele existenţei unor forme autentice de creaţie, contribuind la promovarea unui nou stil de artă.

Detaliile şi procedurile de lucru, depinzând de premisele unei noi direcţii de evoluţie a ştiinţei şi de efectele unei noi linii de trend, sunt parte a unei expediţii personale de căutare a unei semnificaţii mai profunde a ceea ce transmiţi, prin implicarea într-un joc de selectare a informaţiilor şi a modului de prelucrare a acestora. Leadershipul apare ca un complex de intuiţii şi de posibilităţi de explorare a unei realităţi particulare, fiind bazat înainte de toate pe experienţa în lucrul cu elementele de creaţie care au continuitate şi unitate în câmpul efectelor produse.

Creaţia ta poate fi prelucrată într-un mod în care ştiinţa să poată asigura o nouă valoare de întrebuinţare a leadershipului, doar dacă reuşeşti să identifici o modalitate de utilizare a ştiinţei pentru construirea în prezent a unui „perfect future”. Câştigarea independenţei în modelarea ştiinţei este posibilă prin caracterul înnoitor a ceea ce ai realizat cu ajutorul unor noi luări de poziţie în ceea ce priveşte definirea unor noi direcţii şi perspective de dezvoltare.

Caracterul adânc înnoitor al leadershipului rezultă din mijloacele de creaţie, transpuse în practică, utilizate în procesul de cucerire a segmentului pe care îl ocupă producţia de noi modele de cercetare ştiinţifică, acceptate şi considerate ca valoare adăugată la un stil diferit de a interacţiona cu noi niveluri de performanţă.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us