ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ce este managerul şi ce rol are el într-o companie

On Ianuarie 04, 2009, in Lideri şi Atitudine, by Neculai Fantanaru

Managerul este pentru companie, ceea ce dirijorul este pentru orchestră.

Zilele trecute am urmărit un concert de muzică simfonică pe binecunoscutul canal de televiziune, Mezzo. Tot uitându-mă când la dirijor, când la instrumentiştii din orchestră, am observat un lucru interesant pe care, pe moment, nu mi l-am putut explica. Fiecare instrumentist avea în faţa sa o partitură de la care nu-şi ridica privirea aproape deloc. Deci, ce rost mai avea dirijorul în toată treaba asta, dacă tot nu se prea uita nimeni din orchestră la el?

O căutare rapidă pe Google m-a lămurit. Dirijorul este “omul cu bagheta” şi contribuţia lui la calitatea interpretării unei piese muzicale reprezintă mai bine de 80%. Rolul lui este să menţină ritmul până la finalul concertului, să coordoneze şi să armonizeze permanent toate instrumentele astfel încât fiecare din ele să fie integrat în ansamblu conform partiturii, şi bineînţeles să intervină în cazul în care nu se respectă indicaţiile compozitorului.

Totodată dirijorul este cel care îi alege pe muzicienii care urmează să cânte într-un concert, pentru că este singurul care îşi poate da seama de abilităţile şi calităţile interpretative ale fiecăruia. Mai trebuie să menţionez faptul că pregătirea unui dirijor este aparte decât a celorlalţi muzicieni - este imperios necesar să cunoască de la cap la coadă toată partitura, tempo-ul, intervenţiile instrumentiştilor, şi totodată trebuie să cunoască la perfecţie cel puţin trei instrumente. Fără un dirijor care să coordoneze în mod profesional muzicienii şi instrumentele muzicale, nu s-ar putea ţine niciodată un concert.

Leadership: La tine s-a cristalizat starea de acceptare a valorii de îmbinare între rezonanţă şi acurateţe ce are corelat mijlocul de exprimare a conceptului numit: "Valenţă Expresivă" ?

Acum vine marea întrebare. Ce este managerul şi ce rol are el într-o companie?

Un cititor mi-a adresat această întrebare pe email zilele trecute. Răspunsul meu este acesta: Managerul este pentru companie, ceea ce dirijorul este pentru orchestră. Managerul este cel care coordonează compania, cel care se străduie să o aducă la cote înalte, să o facă să funcţioneze perfect. Este destul de evident că meritul cel mai mare pentru succesul unei companii îi aparţine de departe managerului, pentru că el şi-a ales echipa, a organizat-o şi a îndrumat-o cât se poate de bine către scopurile propuse.

Într-o anumită măsură putem atribui unui manager o identitate distinctă, pe care ceilalţi nu o cunosc, absolut necesară îndeplinirii funcţionalităţii unice şi inovatoare. O însuşire neimpusă de nimeni care condiţionează obţinerea unei anumite performanţe, ce rămâne încă de verificat în urma experienţei dobândite în raport cu ceea ce pretind ceilalţi.

În configuraţia organizaţională a managementului, între forma facultăţii creatoare şi fondul reuşitei în aplicarea unei viziuni care surprinde elementele noi de abordare a "partiturii", are loc un fel de tranzacţie: între ceea ce se petrece pe scenă, rezonând cu gândurile şi concepţiile maestrului şi ceea ce exprimă muzica pe care el o dirijează.

“Valenţa Expresivă” desemnează acea armonie sugestivă, cu o puternică adresă a emoțiilor exprimate pe mai multe planuri, la toate nivelurile: de viață, percepție și realitate, care garantează fascinaţia şi totodată asigură un ambient plin de voie bună, constituind esenţa unui fenomen în desfăşurare numit "Muzică" - ceva care îşi face simţită prezenţa prin sunete, dar care nu depinde de sunete, ci de valori şi vibraţii. Ceva care nu se schimbă peste noapte, dar evoluează lent spre un model propriu de exprimare: sentenţios, abundent şi convingător.

Acurateţea este o măsură a corectitudinii rezultatelor obţinute prin măsurarea a ceea ce tinzi să transmiţi prin intermediul mijloacelor specifice de expresie - contrast, ritm, armonie, proporţie, echilibru, etc, în timp ce rezonanţa este rezultatul aducerii lor la un loc care intensifică nuanţa finală de autenticitate.

Leadership: Forma de exprimare artistică pe care o abordezi trece de partea cealaltă a trăirii personale?

Managerul are rolul de “dirijor”, iar oamenii pe care îi conduce constituie „orchestra”.

Un manager nu devine remarcabil dacă se străduieşte din greu să facă o treabă cât mai bună. Ceea ce-l face unic şi demn de admirat este faptul că se îngrijeşte de fiecare problemă în parte şi intervine ori de câte ori este necesară adoptarea unei hotărâri.

Chiar dacă la prima vedere am putea crede că “stă pe margine” şi alţii fac treaba cea mai complicată, de fapt, el conduce întreg „spectacolul”. Managerul are întotdeauna ultimul cuvânt de spus, dar trebuie să aibă capacitatea de a motiva emoţional oamenii pe care-i are în faţă, şi trebuie să destindă atmosferă şi să o facă plăcută transmiţând oamenilor o anume stare, o anume trăire care să-i facă eficienţi în ceea ce fac şi să-şi îndeplinească corespunzător obligaţiile.

Cel mai adesea, idealul unui manager este să reuşească să fie maestru măcar într-un anumit domeniu, sa stăpânească magia unei singure ramuri de activitate. Pentru asta, el trebuie să se perfecţioneze zilnic, să îşi stabilească obiective din ce în ce mai ambiţioase (dar în acelaşi timp cât mai realiste), astfel încât compania pe care o conduce să ajungă să ocupe un loc fruntaş pe piaţă. Iar una din sarcinile lui cele mai importante este să descopere problemele pe măsură ce apar şi să le rezolve înainte ca acestea să se transforme în crize.

Un manager foarte bun nu lasă nimic la voia întâmplării. El analizează în profunzime fiecare sector de activitate şi fiecare situaţie negativă din perspectiva potrivită. Atunci când ceva nu merge bine, pune în aplicare planul B pe care îl are întotdeauna la îndemână. Indiferent de gravitatea problemelor cu care se confruntă, el nu se opreşte niciodată din căutat soluţii. Şi oricât de multe suişuri şi coborâşuri întâmpină, el continuă să insiste până când îşi atinge toate obiectivele. Iar cu perseverenţă, ingeniozitate şi ambiţie va deveni de neoprit.

Ce este managerul? Ce anume exprimă muzica pe care o dirijezi?

Însufleţirea pe care o emană "muzica" ta izvorăşte din ceea ce reuşesc oamenii să surprindă în tot ceea ce tu comunici. Ea rezultă din efectul de noutate pe care îl produci în contextul performanţei de a prezenta simultan mai multe "tempouri".

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate