ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Cercul inimilor surde

On August 11, 2011, in Leadership Total, by Neculai Fantanaru

Nu contează ce etalezi în faţa ochilor celorlalţi, ci ceea ce semeni în inima lor.

Vă amintiţi filmul „Meet Joe Black (1998)”? La un moment dat Bill Parrish, fondatorul şi preşedintele corporaţiei Parrish Communications, se adresează celor 14 membri ai comitetului director, adunaţi în sala de consiliu, nerăbdători să primească confirmarea lui Bill în privinţa ofertei generoase a lui John Bontecu de a achiziţiona compania.

- M-a interesat să-l cunosc pe John, ieri. Impresionant, cred...Dar, m-a pus pe gânduri. Eu am început afacerea asta pentru că asta îmi doream s-o fac. Ştiam că nu voi deveni un mare scriitor, dar, de asemenea, ştiam că viaţa nu înseamnă doar să cumperi un lucru cu un dolar pentru a-l vinde cu doi. Voiam să realizez ceva la un standard foarte înalt. Voiam să transmit ştiri lumii. Şi voiam să le transmit aşa cum sunt.

Bill a captat atenţia celor aflaţi în sală, astfel încât toţi îl ascultară nu doar cu mintea, ci şi cu inima. Însă, gândurile sale erau foarte diferite de cele ale membrilor consiliului. Aceştia, intuind că Bill nu va accepta propunerea lui Bontecu, nu păreau să fie în totalitate de acord cu el.

Leadership: Venitul personalizat al compoziţiei oratorice pe care o iau în considerare oamenii din jur creşte sau se reduce sub presiunea contextului caracterizat de costul strălucirii cu care ţi-ai afirmat nota originală a personalităţii tale?

Un lucru important trebuie să reţii. De obicei, a le vorbi oamenilor despre propriile tale idealuri e ca şi cum ai striga cuvintele într-o fântână goală. Acolo cel puţin ecoul îţi răspunde. În general nimeni nu este impresionat de ce spui tu dacă interesele tale nu corespund cu ale lor.

În cazul lui Bill, lucrurile au stat cu totul altfel. În final aproape toţi membrii comitetului director au salutat decizia sa şi au acceptat-o, fiindcă el a reuşit să le inducă acea stare de alertă fundamentată pe o raţiune temeinică şi pe nişte valori personale care contau foarte mult pentru ei. Atunci, cu toţii au înţeles perfect ce îl caracterizează pe Bill.

Ceea ce se înscrie într-un avânt oarecum autojustificativ de forţă sau de recunoştinţă faţă de ce ai mai bun în tine nu este viziunea care leagă „salvarea“ lumii de vreun dezastru oarecare, ci gustul subtil al valorilor spirituale stimulat de concepţia despre rolul personal în evoluţia unei formule de origine creştină: încearcă să generezi sentimentul pe care te aştepţi să îl ai după ce îţi atingi obiectivele !

Dar aportul cel mai important al percepţiei tale faţă de tine însuţi în raport cu lumea din jur, subordonată anumitor realităţi şi principii care îţi permit să păşeşti înainte spre o treaptă mai înaltă de înțelepciune, este poate acela privitor la ştergerea graniţelor dintre prezenţă şi conştiinţă.

Prezența este ceea ce te recomandă ca specialist, ca parte a unui proces de îmbunătăţire constantă a performanţelor. Iar conștiința este ceea ce te recomandă ca judecător al faptelor pe care se întemeiază convingerile de nezdruncinat de la care se pleacă în abordarea oricărei diferenţieri valorice, căpătând valenţe de catalizator al tendinţelor de exteriorizare prin destănuirea unor lucruri profunde despre tine.

Să aduci la cunoştinţa oamenilor ce se întâmplă înainte de a se întâmpla este o promisiune a reuşitei dezvăluită încă incomplet, adică fără ajutorul unei revelaţii de mare încărcătură afectivă şi spirituală.

Înainte ca valorile tale să fie acceptate, precum cunoaşterea şi valorizarea trecutului, trebuie să proiectezi în conştiinţa oamenilor condiţiile şi lecţiile reuşitei profesionale, trendul unor împliniri de excepţie, prin dorinţa de afirmare a profunzimii care cere să fii super-onest în ceea ce exprimi faţă de ceilalţi.

Oamenii nu te vor sprijini dacă nu îmbraci mereu acea haină fără pată a personalităţii tale care se distinge prin calităţi unice, extraordinare, pe care ei să le admire la tine.

Nu contează ce etalezi în faţa ochilor celorlalţi, nu contează ce idealuri măreţe ai. Ci contează numai ce semeni în inima lor. Dovada caracterului tău bun şi puternic stă în capacitatea ta de a rezona cu ceilalţi, de a te raporta aşteptărilor lor, de a corespunde cu modelul de lider pe care îl doresc ei cu adevărat. Nu-i de-ajuns să le zgudui din temelii toate îndoielile şi „De ce-urile”, trebuie să primeşti şi confirmarea lor în ceea ce priveşte transformarea ta în persoana pe care ei o consideră potrivită idealurilor lor.

Captarea atenţiei oamenilor începe cu felul în care te autopercepi din punct de vedere al modului cum te raportezi la experienţele trecutului - care impulsionează spre transformarea atitudinii faţă de viaţă sau spre extinderea conştiinţei de îndatorire spirituală.

Cercul inimilor surde simbolizează consecinţa unei abordări neconvingătoare a liderului care nu s-a străduit sau nu a putut să ajungă la sentimentele oamenilor. Simbolizează acea lipsă de consens sau de concordanţă a sentimentelor ce stau la baza raţiunii, fără de care uneori nu ai şanse de câştig.

Din "cercul inimilor surde" fac parte toţi acei oameni care nu cred în tine şi nu te sprijină în deciziile tale fiindcă nu te cunosc îndeajuns de bine. Ca să convingi oamenii să te susţină în deciziile pe care le iei, mai întâi trebuie să rezonezi cu ceea ce simt ei.

Aşa după cum „somnul raţiunii naşte monştri” (Francisco de Goya), tot aşa raţiunea pură fără sentimente nu poate exista.

Străduieşte-te să ajungi în adâncurile sufletelor pe care le conduci. Nu e suficient să etalezi o perspectivă ce corespunde cu viziunea şi interesele tale personale, ci în primul rând e necesar să sădeşti în sufletul lor credinţa că îi dirijezi în folosul lor.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us