ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Cheia care deschide toate porţile

On Ianuarie 11, 2010, in Leadership de Durată, by Neculai Fantanaru

Transmite-le oamenilor ce ai în minte şi în suflet, fără să diminuezi conţinutul de adevăr pe care se sprijină leadershipul autentic.

Cuvintele frumoase rostite de cineva sunt ca nişte sunete plăcute în urechile oamenilor. Ele au o valoare neînchipuit de mare şi reuşesc de cele mai multe ori să le influenţeze acestora mintea şi hotărârile.

Pe o scenă improvizată, candidatul la președinție se apropie cu paşi mari de microfon, pentru a-şi ţine ultimul discurs. Îşi frământă mintea, cumpăneşte în tot felul un singur gând: cum să reînvie cât mai rapid încrederea oamenilor, a viitorilor alegători. Pentru a-şi impune autoritatea, pentru ca mesajul său idealist să fie înţeles şi luat în seamă, este imperios necesar să atingă coarda cea mai sensibilă din sufletul oamenilor. O ultimă întâlnire cu ei este fără îndoială un prilej de inspiraţie. Căci numai în momentele hotărâtoare, când e nevoit să pună în joc toate resursele fiinţei sale, el devine mai creativ şi mai original. Abia acum, în ultima clipă, când toată lumea e numai ochi şi urechi la vorbele lui, el are parte de acea inspiraţie unică care-i încălzeşte inima şi-l motivează să ţină un discurs cu totul şi cu totul excepţional.

Adevărul, uneori dureros, este ca un bumerang şi se poate întoarce împotriva celui ce-l cunoaşte. Conştient de acest lucru, candidatul la preşedinţie nu-şi poate permite să afirme lucruri mincinoase sau prea „comerciale”, ci lucruri cât mai credibile, cât mai precise şi cât mai realizabile. Dar care bineînţeles să nu-i ştirbească personalitatea şi şansele de a fi ales. Mesajul său, ca să electrizeze mulţimea, trebuie să fie cel al faptelor împlinite.

Leadership: Îţi justifici deciziile sau alegerile în virtutea unei raţiuni care îşi câştigă atributul de dominanţă prin validarea "Apelului la credinţă"?

Un singur lucru îl poate salva de la o înfrângere pe candidatul la preşedinţie: să provoace la timp un declic în gândirea oamenilor. Să arate ce însuşiri extraordinare sunt ascunse în el: fermitate absolută, voinţa de fier, curaj neînfricat, dar mai ales credinţa. Şi dintr-o dată forţele lui se adună într-o adevărată energie vitală: „Sunt un om cu frica de Dumnezeu”.

Aceasta afirmaţie făcută într-un mod artistic, cu vocea înecată în lacrimi, cu o privire în cer şi una în pământ, ajunge până la inimile celor mai mulţi oameni, adânc se implantează în sufletul lor, sunt sensibilizaţi, mişcaţi într-un chip cu totul deosebit.

O astfel de afirmaţie, care întotdeauna are priză la public, nu-l obligă la nimic pe candidat şi îi deschide toate porţile. Astfel se dezvinovăţeşte de orice păcat, se absolvă de orice vină, determinându-i pe oameni să creadă că nimic rău nu se află în sufletul său, că tot ceea ce face este numai pentru binele lor şi – cel mai important - întru slava lui Dumnezeu. Fără îndoială, în concepţia celor mai mulţi oameni, cel care trăieşte cu frica de Dumnezeu, trebuie că este numaidecât cinstit, muncitor, ambiţios, generos, sincer şi nevinovat. Dumnezeu este Cel care îi va călăuzi paşii şi îl va îndruma, şi astfel el – noul conducător - va înfăptui imposibilul.

Orice mijloc de a seduce oamenii este, în momentele de cumpănă, îngăduit şi justificat. Cu acea fulgerătoare genialitate care izbucneşte în toiul unei primejdii de moarte, conducătorul îşi făureşte planul. Un plan care nu trebuie să dea greş. Un plan prin care să încerce să câştige încrederea şi bunăvoinţa tuturor. Şi, din fericire, nu e atât de greu de construit. Pentru că oamenii se încred mai mult în vorbele unuia care pretinde că trăieşte cu frica lui Dumnezeu, decât în ceea ce se află de fapt ascuns şi neştiut de nimeni. Aşa e, oamenii pot fi câştigaţi uşor dacă conducătorul este îndeajuns de abil şi face apel la credinţă.

Leadership: Ceea ce transmiţi fundamentează un "game mind" care înalţă un întreg munte de prejudecăţi asupra caracteristicilor tale?

Legătura strânsă existentă între nivelul de experienţă şi structura ansamblului de privilegii de tip "Rating" - pentru realizarea căruia se folosesc idei izvorâte din chintesenţa ta, din formele de conştiinţă pe care sistemul propriu de decizie le întreţine şi le întăreşte prin comunicare - apare cel mai clar şi mai pregnant acolo unde atenţia este maximă, acolo unde se caută efectul de autenticitate.

Nivelul de leadership creşte conform tendinţei de a cosmetiza acest efect de autenticitate în beneficiul imaginii personale, transmiţând oamenilor o anumită informaţie – care este mai apoi transformată într-o stare de spirit.

Într-o penetrabilă analiză a progresiei autenticităţii care plasează informaţia în trăire şi sentiment, se pun foarte bine în lumină câteva din "piesele" tale de fond, ilustrând, în demonstraţia unei orientări spre leadership, tocmai acea latură a moralităţii din registrele valorii personale - prin care se remarcă capacităţile de redefinire a standardului de percepţie a informaţiei transmise. Aceste piese de fond reprezintă arii neexplorate din tine care se întrepătrund şi se consolidează reciproc sub impactul unei gândiri fecundatoare ce tinde să demonstreze mult-clamata ta superioritate.

Oricum ar sta lucrurile în alte privinţe, însăşi interdependenţa lider-adepţi, prin intermediul informaţiei transmise, scoate în evidenţă, paradoxal, o anume inteligenţă a trăirilor din care unii gustă reflecţii, îndemnuri, valori, motivaţii. Acestea sunt puncte de referinţă pentru învăţarea din experienţa liderului şi pentru valorizarea unei gândiri sau viziuni care fundamentează convingerile adepţilor în timp.

Eşecul sau succesul în leadership apare ca fiind generat de diferenţele dintre informaţia pe care o propagi şi atitudinea celor care absorb informaţia.

Cineva sfătuia pe web: "Gândeşte-te că tot ce transmiţi ca informaţie fundamentează un "game mind" care poate înălţa sau prăbuşi un întreg munte de prejudecăţi asupra caracteristicilor tale."

Prin discurs activezi "cookie-urile", acele fragmente de suspiciuni sau confirmări - folosite de indivizi pentru a stoca informații despre tine, gestionându-le în contextul propriilor lor conştiinţe, vieţi şi interese personale.

Leadership: În care jumătate de teren te găseşti?

Orice conducător abil a învăţat să se prefacă. Să fie şiret ca o vulpe. Să joace teatru. Şi să spună mereu şi mereu ceea ce le place oamenilor să audă, indiferent că este sau nu adevărat, indiferent dacă el crede sau nu în ceea ce spune. Încrederea se construieşte în timp, dar se poate câştiga rapid dacă conducătorul îşi creează o reputaţie bună, invocând întotdeauna numele Domnului, si apelând la valori precum: adevărul, cinstea, onoarea. Doar astfel îi poate sensibiliza pe oameni şi îi poate câştiga de partea sa.

Aşa cum un jucător de fotbal nu poate fi penalizat pentru ofsaid când se găseşte în propria lui jumătate de teren, tot aşa nici tu nu poţi fi penalizat de către oameni dacă leadershipul tău se regăseşte în perimetrul de adevăr pe care ei îl conştientizează şi îl acceptă.

Pe de altă parte, dacă eşti surprins în ofsaid, chiar dacă ai înscris un gol şi ai ridicat mulţimea în picioare de bucurie, toate şansele tale de a ridica în poziţia de lider vor fi anulate, şi vei fi sancţionat cu un cartonaş roşu care te scoate definitiv din partida numită leadership.

Transmite-le oamenilor ce ai în minte şi în suflet, fără să diminuezi conţinutul de adevăr pe care se sprijină leadershipul autentic.

Cheia care deschide toate porţile este, de fapt, modalitatea prin care un viitor lider ajunge să-i determine pe oameni să-l aleagă şi sa-l susţină. Ea nu este o cheie universal valabilă pentru toate categoriile de oameni, ci trebuie permanent "ajustată" în funcţie de nivelul educativ şi chiar de prejudecăţile categoriilor respective.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us